Ciutat Vella es blinda davant l'especulació i aposta pel caràcter residencial

Des de l’Ajuntament de València s’avança en la posada en marxa de mesures per a controlar la turistificació i pacificar el districte

Guardar

Ciutat Vella
Ciutat Vella

València avança en la protecció de Ciutat Vella. En els últims anys, el nucli històric de la ciutat s'ha convertit en el principal focus d'atracció turística. El nombre d'hotels i apartaments ha crescut notablement arribant a posar en perill l'essència dels diferents barris que conformen Ciutat Vella. No obstant això, des del govern valencià ja s'està treballant en mesures que ajuden no només a preservar el seu caràcter residencial, sinó també a pacificar el districte.

La comissió d'Urbanisme ha fet un pas al capdavant i ha aprovat, provisionalment, el Pla Especial de Protecció (PEP) de Ciutat Vella, que té com a objectiu mantenir el teixit residencial i la recuperació de la població, evitant així l'expulsió dels veïns i veïnes per l'especulació urbanística.

D'aquesta manera, es protegeix els més de 2.250 immobles que configuren l'àrea residencial de Ciutat Vella, i es limita la terciarització del districte i l'avanç dels apartaments turístics. Com? El PEP no només ha ampliat l'àmbit de Predominança Residencial, que ara anirà des de la zona d'Intramurs del barri de Seu de Xerea fins al carrer la Pau i els habitatges que es troben entre l'avinguda de l'Oest i Sant Vicent i els carrers Adressadors i Gravador Selma, sinó que s'ha estés l'àmbit de Predominança del Comerç Tradicional i Establiments Emblemàtics, que ara inclouran com a nous eixos comercials tradicionals els carrers Navellos, Micalet i les Places de la Verge i de la Reina.

Una àmplia zona que, amb aquest pla, es protegeix enfront de la proliferació d'apartaments turístics, apostant per la recuperació del caràcter veïnal del districte i el comerç local. En aquest sentit, des de 2018, es mantenen suspeses les llicències d'apartaments turístics fins a l'aprovació del pla. No obstant això, una vegada entre en vigor, es mantindrà un equilibri entre l'ús residencial i la resta d'usos. Per a això, s'ha delimitat que la superfície construïda de locals no residencials no podrà ser superior al 50% del total de la superfície construïda de l'edifici.

Finalment, s'ha establit que els habitatges turístics ocasionals – són les que es poden llogar fins a 60 dies a l'any – no seran compatibles fins que no s'adopte una ordenança que establisca els mecanismes de control per a aquesta modalitat.

Pacificació del trànsit

El sistema de control d'accés a Ciutat Vella també avança segons el que es preveu. Amb aquesta iniciativa es pretén limitar el trànsit de vehicles motoritzats amb l'objectiu de millorar la seguretat i la mobilitat pels diferents barris de Ciutat Vella. De fet, des del Consistori ja s'ha informat de com sol·licitar els permisos per a poder accedir a l'àrea de prioritat residencial.

Els punts de control, equipats amb un sistema de càmeres CCTV amb reconeixement automàtic de matrícules, s'habilitaran en l'accés al carrer Corona des del carrer Guillem de Castro; al carrer Salvador Giner en el seu accés des de la Plaça del Portal Nou; al carrer Salvador en l'encreuament amb el carrer Trinitaris; en avinguda Maria Cristina número 11 i en la Plaça Ciutat de Bruges-cantó amb el carrer Vieja de la Paja.

Diàriament, al voltant de 12.000 vehicles accedeixen al perímetre de Ciutat Vella Nord. Una situació insostenible que ocasiona sorolls, embossos i contaminació. Amb aquesta mesura, s'evitarà que Ciutat Vella continue sent un espai saturat.

Arxivat a:

Destacats