25n
25N
25N

AVA-Asaja critica que competidors usen matèries i mà d'obra barata per a "trencar" el mercat d'arròs i perjudicar-los

Puig aposta per la trazabilitat per a millorar els resultats econòmics i Baldoví advoca per mantindre un “ecosistema únic”

AVA-Asaja critica que competidors usen matèries i mà d'obra barata per a "trencar" el mercat d'arròs i perjudicar-los
01/04/2019 -

El president de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja), Cristóbal Aguado, ha criticat que els competidors utilitzen matèries i mà d’obra “molt barata”, així com tots els mitjans disponibles per a “trencar” el mercat de l’arròs i “d’alguna forma perjudicar-nos”.

Així s’ha manifestat aquest dimecres Aguado en declaracions als mitjans de comunicació en la trobada ‘International Rice Forum València’ per a analitzar els problemes i perspectives de futur del sector de l’arròs, organitzat per AVA-Asaja i COPA-CODEGA, en la qual han assistit el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el diputat de Compromís Joan Baldoví.

Aguado ha donat algunes de les claus del ‘Manifest València’, que serviran com a conclusions de la jornada, entre les quals ha ressaltat la reciprocitat. “El que s’autoritza a Europa és el que ha d’estar autoritzat per als nostres competidors, perquè de moment estan utilitzant matèries molt barates, mà d’obra molt barata i tots els mitjans disponibles en eixos països per a trencar el nostre mercat i, d’alguna forma, perjudicar-nos”, ha sostingut.

En la mateixa línia, ha detallat que el manifest també destacarà d’una forma clara” la falta de substàncies i molècules químiques per a tractar nombroses plagues del cultiu d’arròs; així com la necessitat d’investigar i agilitzar “molt més” el reconeixement de les matèries que s’utilitzen en els camps d’arròs de la Unió Europea.

Així mateix, el president d’AVA-Asaja ha apuntat que el mercat de l’arròs a la Comunitat és “una agricultura productiva en espais d’alt valor mediambiental i considera que el manifest “dignifica” l’esforç d’Europa per “col·laborar amb el clima, la naturalesa, el medi ambient i, al mateix temps, generar una economia sana, amb un màrqueting molt definit de marca”, una cosa que a la Comunitat es reforça amb la denominació d’origen de l’arròs de València.

“L’agricultura arrocera té futur, és necessària en l’alimentació humana, però necessàriament els polítics han de prendre mesures oportunes per a permetre-li eixe espai en el medi natural i en l’economia. Eixe és el futur de les famílies i el seguir mantenint eixe cultiu verd, que no es crema, que genera oxigen, que fixa CO2 i que dona vida a tantes famílies”, ha ressaltat Aguado.

“BON POSICIONAMENT” EN EL MERCAT

Per la seua banda, el ‘president’ de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que és a través de la trazabilitat, singularitat i dels productes de qualitat com es poden aconseguir “majors resultats econòmics”, per al que resulta necessari un “bon posicionament” en el mercat.

Puig ha destacat que l’arròs valencià és “de major qualitat, amb millor posicionament en el mercat i és el que genera major valor afegit”, ja que ha detallat que de les quasi 800.000 tones d’arròs que genera Espanya, que representen “la quarta part de l’arròs que es produeix a Europa”, al voltant de 110.000 són valencianes, i aquest representen el 25 per cent del valor econòmic.

En aquest context, el ‘president’ ha advocat per buscar una “reciprocitat real”, ja que creu que “no és possible que allò que se li demana a productes europeus no se li demane als productes que venen a Europa, que han de vindre, com nosaltres volem anar fora”.

“No es tracta de fer polítiques proteccionistes, però sí de reciprocitat, això és el que en moments determinats hem vist en els cítrics i també en l’arròs. Ha sigut molt important el treball de les organitzacions agràries i els suports del govern espanyol i valencià per a aconseguir una clàusula de salvaguarda que ja està vigent en l’arròs”, ha assenyalat Puig.

“BUSCAR SINERGIES”

D’altra banda, el portaveu de Compromís en el Congrés ha ressaltat que és “fonamental” mantindre el cultiu de l’arròs a la Comunitat, tant per l’economia que genera com per a mantindre un “ecosistema únic”.

“S’han de buscar sinergies perquè els agricultors puguen viure dignament de l’arròs, del seu treball, i a més mantindre aquest ecosistema únic. Dins d’Europa hem de fer tot el possible per a entendre que el mercat natural d’Europa és el mercat valencià i hem de procurar que dins de la Unió Europea es mantinga la rendibilitat d’aquest cultiu perquè es puga mantindre en el futur”, ha sostingut Baldoví.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

14 + 2 =