25n
Orgull
Orgull

AVA-Asaja alerta que els cítrics sud-africans acumulen cinc intercepcions d'enviaments "infestats de plagues"

AVA-Asaja alerta que els cítrics sud-africans acumulen cinc intercepcions d'enviaments "infestats de plagues"
26/08/2019 -

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) ha alertat aquest dilluns que els cítrics sud-africans acumulen aquest estiu cinc intercepcions en els ports europeus d’enviaments “infestats de taca negra i altres plagues”, la qual cosa suposa una “gravíssima amenaça” per a la citricultura comunitària.

Així ho ha indicat l’entitat, segons les dades oficials de la Comissió Europea (CE), recollits en la publicació Europhyt, que “reafirmen, un estiu més, l’elevat grau de contaminació de plagues i malalties que registren les importacions de cítrics procedents de Sud-àfrica amb destinació a Europa”, adverteix en un comunicat.

“Només durant el mes de juliol, i quan la campanya citrícola d’aquest país africà encara no ha arribat al seu equador, el nombre de carregaments citrícoles interceptats en els ports europeus ascendeix a cinc, tres d’ells a causa de la presència de Thaumatotibia leucotreta o ‘falsa arna’ i els altres dos a causa de CBS o taca negra dels cítrics”, ha subratllat.

En aquest context, avisa de la “gravíssima amenaça” que suposen totes dues plagues foranes per a la citricultura comunitària, ja que “la seua introducció provocaria devastadores pèrdues de collites, sobretot davant la incapacitat dels agricultors de combatre-les en el camp després de la dràstica i continuada reducció de matèries actives fitosanitàries que contempla la legislació europea”.

En el cas de la taca negra, AVA-Asaja ha destacat que el “risc” d’entrada a Europa resulta “especialment preocupant en detectar-se al maig dit patogen en cítrics de Tunísia, la qual cosa indica que es tracta d’una plaga que pot adaptar-se perfectament al clima mediterrani”.

El president de l’entitat, Cristóbal Aigualit, ha respost als portaveus dels exportadors sud-africans que “els seus intents per tranquil·litzar a les nostres administracions i per assegurar la plena seguretat sanitària dels seus cítrics tornen a ser en va”.

“La seua poca credibilitat acaba quan constates les xifres oficials. En lloc d’assumir la realitat, acusen el sector citrícola europeu d’alarmisme i tiren pilotes fora culpant a altres països tercers que, segons les mateixes fonts d’Europhyt, no tenen cap detecció de plagues en els últims mesos”, ha criticat.

“NO VAN DIR LA VERITAT”

En la mateixa línia, ha denunciat que “no van dir la veritat tampoc quan tots aquests anys tractaven de convéncer a les autoritats comunitàries que la taca negra no constitueix un perill per a la citricultura europea perquè, segons ells, no pot adaptar-se al clima mediterrani, però la veritat és que al maig va ser detectada aquesta plaga en cítrics de Tunísia”.

“Quines més proves necessita Brussel·les per a desemmascarar a Sud-àfrica?”, es pregunta Aigualit, al mateix temps que lamenta que “mentre Sud-àfrica incompleix sistemàticament les seues obligacions fitosanitàries i presumeix en cas contrari, la mateixa CE no únicament no suspén els seus enviaments. Com proposa el sector citrícola sinó que, per a més inri, la premia atorgant més concessions a través de nous acords comercials”.

“MÀXIMA RIGOROSITAT”

Davant aquestes últimes intercepcions, l’organització agrària reclama al Govern espanyol i a la CE la “màxima rigorositat” en els controls duts a terme en els ports d’entrada, “especialment en el de Rotterdam, on els governs semblen desentendre’s i els controls depenen en major mesura de les empreses importadores amb interessos privats”.

Així mateix, demana que siguen les autoritats comunitàries les que trien el sistema de tractament en fred que han d’assumir els carregaments citrícoles originaris de Sud-àfrica i no que ho trie el país d’origen o l’empresa importadora, com succeeix ara.

A més, exigeix que no es permeta a Sud-àfrica tindre la possibilitat que els seus enviaments de cítrics, “teòricament destinats a la fabricació de suc”, entren a Europa “amb menors cauteles que les exigides per al producte en fresc”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze + 5 =