AVA-Asaja acusa de "immoral" a Sud-àfrica per evitar els ports més rigorosos per a exportar els seus cítrics

Guardar

naranjas
naranjas

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) tatxa d'"immoral" a Sud-àfrica per tractar d'evitar la introducció de les seues taronges i mandarines a la Unió Europea (UE) a través dels ports que efectuen controls fitosanitaris més professionals i rigorosos.

L'organització agrària reacciona així a les sancions econòmiques que el lobby citrícola sud-africà Citrus Growers Association (CGA)-ha imposat a empreses del seu país per exportar els agres via ports espanyols que mostren un "excés de zel", en paraules d'aquesta patronal, en les seues inspeccions.

Segons dades de la Unió Europea i del CGA, els tècnics portuaris d'Espanya detecten un positiu de Phyllosticta citricarpa --fong que causa la taca negra dels cítrics, no present a Europa-- per cada 40 carregaments de Sud-àfrica inspeccionats. Aqueixa xifra contrasta amb la "laxitud" dels ports de Països Baixos, que requereixen 966 revisions per a interceptar un cas de taca negra, o del Regne Unit, que necessiten 2.765, adverteix l'entitat en un comunicat.

Malgrat derivar cada vegada més enviaments a aquests dos últims països, les dades d'Europhyt --sistema de notificació de la UE per a intercepcions de lots per motius fitosanitaris-- fins a octubre revelen que Sud-àfrica acumula en el que va d'any 29 deteccions de la taca negra i de Thaumatotibia leucotreta o falsa arna --provoca greus danys comercials als fruits--, la qual cosa suposa més del doble dels 12 casos registrats en 2018.

"L'estratègia de Sud-àfrica d'incrementar el seu negoci d'exportació citrícola a Europa manca d'escrúpols i d'una mínima decència ètica. En lloc d'esforçar-se per garantir una seguretat fitosanitària dels seus cítrics i de minimitzar així els riscos, el que fa és fugir de les inspeccions i aprofitar la permissivitat d'altres entrades", assevera en un comunicat el president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, per a qui "dóna la sensació que anteposa les seues anheles de guanyar quota de mercat a qualsevol altra consideració".

En aquest context, l'entitat adverteix a la UE i als membres europeus del Citrus World Alliance que "no permeten a Sud-àfrica que utilitze aquest nou lobby citrícola mundial per a convertir-lo en un instrument que afavorisca encara més la introducció dels seus agres estiguen contaminats o no".

Exigeix, pro contra, "plantar-se i deixar de premiar a un país com el sud-africà, que juga brut amb un tema tan crucial com és la sanitat vegetal: Si immoral és la seua actuació, immoral i a més suïcida és la d'aquells que des de la mateixa Europa ho consenten i ho faciliten".

AVA-Asaja vol que les inspeccions fitosanitàries en ports d'entrada siguen una competència de la UE i "no depenguen ni dels països ni, molt menys, d'entitats privades". També reclama que la UE, igual que els Estats Units, establisca uns pocs ports d'entrada de cítrics forans dotats amb un equip inspector molt professional. I sol·licita que l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària dictamine els tractaments no elegibles que han de seguir els països tercers.

Destacats