caixa popular

Autoritat del Transport Metropolità de València (ATMV)

02/05/2018 -

Per a gestionar eficaçment el transport en entorns metropolitans és clau l’existència de mecanismes de coordinació que permeten planificar i gestionar el sistema de forma integrada. Per aquest motiu, s’ha impulsat l’Autoritat Metropolitana de Transport (AMT), que suposa coordinar i unificar la mobilitat per a una població, que suma 60 municipis i que supera els 1,6 milions d’habitants.

Resulta absolutament incomprensible que el Govern de Mariano Rajoy ens negue la possibilitat de disposar d’una línia pressupostària per a la mobilitat de l’àrea metropolitana de València, en igualtat de condicions de les quals ja gaudeix altres àrees com les de Madrid, Barcelona, Sevilla, Màlaga o Canàries.

Es tracta d’un nou capítol del greuge comparatiu i la injustícia reiterada a la qual constantment se sotmet a la Comunitat Valenciana. Si en els anteriors pressupostos es va utilitzar com a excusa la inexistència de l’ens com a tal de l’ATM, ara, simplement se’ns nega el finançament. Hem de remuntar-nos a 2010 per a trobar l’última partida en uns PGE per a aquesta fi, quan encara existia l’extinta Agència de Mobilitat que, recordem, va ser liquidada en 2012 per l’anterior govern de la Generalitat del PP, sabent que era imprescindible per a optar a les subvencions del denominat contracte programa del Govern central.

Va ser el PP en l’anterior Consell qui es va carregar l’agència del transport i açò va suposar un greu menyscapte econòmic, per la pèrdua de subvencions, que es xifren en més de 300 milions d’euros. És per tant una Agència que no va haver de deixar d’existir mai i que ara s’ha d’engegar sota la fórmula de l’Autoritat del Transport Metropolità. Encara que, el PP de Rajoy seguisca trobant excuses per a negar-nos finançament.

De res han servit les reunions de la nostra Administració autonòmica amb el responsable del Ministeri de Foment, tampoc les reiterades peticions del president Ximo Puig, ni tampoc la recent reivindicació dels alcaldes de l’àrea metropolitana i els responsables de la Generalitat davant les portes del Ministeri d’Hisenda, que dirigeix Montoro, reclamant una subvenció per a la mobilitat en l’àrea d’influència de la ciutat. Rajoy i els seus usen les institucions públiques amb un interés purament partidista i, sense ruboritzar-se, veten inversions justes.

Tot cau en sac trencat, una vegada i una altra, i poc ajuden proposades com la que aquesta setmana ha fet el portaveu de Ciutadans en l’Ajuntament de València, anunciant a so de bombo i platerets una esmena del seu grup en el Congrés demanant una partida pressupostària de 10 milions d’euros per al transport metropolità. Quasi una quarta part del que necessitaríem per a començar. De fet, les esmenes socialistes exigeixen 38 milions per a enguany.

La necessitat d’aquesta ATP és evident, o algú es qüestiona que una ciutat com València amb una àrea metropolitana definida i clara de 60 municipis, no l’hauria de tenir? Es tracta d’1,6 milions de persones que es mouen cada dia i que Rajoy els nega la possibilitat de tenir un transport públic sostenible i de qualitat.

Sandra Martín
Diputada socialista i responsable d’Infraestructures en Les Corts


mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze − catorze =

Tardor
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
cultura als barris