25n
25N
25N

L'AP-7 perd la P de 'peatge'

El nou tram gratuït entre Alacant i Tarragona millora la connexió de la Comunitat Valenciana, encara que queden obres per escometre

L'AP-7 perd la P de 'peatge'
01/01/2020 -

Dimecres un de gener, primer dia de 2020. És, també, el primer dia d’una reivindicació històrica que s’ha formalitzat; la gratuïtat de l’AP-7 (encara que el seu nom deixarà de ser AP, d’Autopista de Peatge). Una esperada ‘liberalització’ per part de moltes poblacions que patien el pas de transport pesat; tant que fins i tot va haver-hi alguns que van celebrar l’any, ja de matinada, com els primers que evitaven el pagament. Els cotxes, fins al 31, havien de pagar 45,9 € per realitzar tot el tram de la Comunitat Valenciana.

Des d’avui la connexió per carretera entre Alacant i Tarragona, al seu pas per València, Castelló i moltes altres localitats, és més ràpid i segur sense necessitat de pagar més; fins i tot, per la mena de carretera, és més barat. El diumenge de la setmana passada, des del Ministeri de Foment, s’assenyalava un dels últims elements a conéixer per a abordar el manteniment d’una carretera que, a partir d’ara, correrà per part de l’Administració Central.

Segons l’estudi de Foment, dirigit pel valencià José Luís Ábalos, alçar les barreres -i eventualment eliminar les ‘casetes’ de cobrament-, significarà un augment del 30% del trànsit d’aquesta carretera. Segons aquest mateix informe, l’Estat pren la carretera amb bones sensacions; l’estat de conservació dels trams de pagaments gestionats, fins fa dos dies, per la concessionària Abertis, estan en bon estat. Es tractava d’un tema a estudiar doncs a Madrid, amb les radials rescatades, va caldre reclamar a l’anterior concessionària pel mal estat d’aquestes.

De kalh – CC BY-SA 3.0

Encara que la fi del pagament de l’AP-7 també significa perdre recaptació en impostos dels ajuntaments pels quals discorria, la proclama general és que els beneficis guanyen a aquestes quanties; localitats del tram de l’N-332 reduiran el soroll, contaminació i augmentaran la seua seguretat viària gràcies al desviament del trànsit pesat i gran part de turismes. Alguna cosa que, no obstant això, significa també la pèrdua d’ingressos de restaurants i zones de descans d’aquestes carreteres nacionals.

Encara amb la finalitat de les barreres, encara queden reivindicacions i treballs relatius a l’AP-7. Si bé ara és gratis el seu ús entre Sant Joan d’Alacant i Vinaròs, quasi tota la Comunitat Valenciana al complet, encara continua pendent millorar les connexions de la Comunitat amb Andalusia, Múrcia i Catalunya. Així, entre Alacant i la Regió de Múrcia, fins al municipi de Vera, encara s’haurà de pagar -encara que hi ha vials alternatius-. La concessió d’aquest tram, excepte imprevistos, és fins al 15 de febrer de 2040.

En el tram de la Comunitat, fins al nord de Castelló, hi ha altres obres a dur a terme; la construcció de nous vials d’accés perquè les poblacions pròximes a l’autopista puguen accedir si haver de donar ‘marrades’. A partir de Vinaròs el peatge deixa de ser gratuït fins a La Jonquera, la frontera amb França. No obstant això en aquest tram sí que hi ha dates; la concessió s’acaba el 31 d’agost de 2021.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 − huit =