25n
25N
25N

L'automòbil valencià presenta 52 ERTO que afecten 17.300 treballadors, el 61% de l'ús del sector

L'automòbil valencià presenta 52 ERTO que afecten 17.300 treballadors, el 61% de l'ús del sector
16/04/2020 -

El nombre d’empreses d’automoció que han presentat Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) en la Comunitat Valenciana ascendeix a 52 companyies i afecta 17.300 empleats, el 61% del total de l’ocupació generada per les empreses del sector.

Aquestes són les xifres que ha aconseguit recaptar el clúster de l’automoció de la Comunitat, AVIA, a través d’una enquesta als seus associats: 117 empreses, 100 d’elles industrials i la resta socis tecnològics i col·laboradors. Segons recorda l’entitat en un comunicat, en 2018 les empreses industrials van facturar un global d’11.400 milions d’euros i oferien treball a 28.300 persones.

El 67% dels ERTO s’han presentat amb l’argument de “força major” i la gran majoria de les empreses són aquelles amb major dependència dels OEM (Original Equipment Manufacturer), és a dir, dels fabricants de vehicles, i que reben el nom de Tier 1.

Per contra, les empreses proveïdores de segon o tercer nivell -Tier 2 o Tier 3- s’han vist menys afectades pels ERTO, ja que estan més diversificades en sectors, mercats i clients. En el cas de les enginyeries associades a AVIA mantenen la seua càrrega de treball perquè, en la majoria dels casos, treballen per projectes que segueixen en procés d’execució i es poden desenvolupar en manera de ‘teletreball’.

LA CADENA DE VALOR EN EL SECTOR D’AUTOMOCIÓ

La cadena de valor del sector d’automoció es compon de la cadena de valor principal, composta pel fabricant de cotxes denominats OEM –Fabricant d’Equipament Original, en les seues sigles en anglés–, i els proveïdors, que es classifiquen en funció de la seua relació amb el fabricant.

Així, els Tier 1 fabriquen i seqüencien mòduls, peces com a seients, suspensions o quadres de comandament, que envia fabricant per a assemblar-ho al cotxe.

Després d’ells es troben els Tier 2 que fabriquen components com a airejadors, o fongues per als seients i que envien al proveïdor Tier 1 per a la confecció dels seus mòduls.

Al final d’aquesta cadena trobem al proveïdor de Nivell 3 o Tier 3 que subministra matèries primeres, o processos de tractaments per a modificar propietats de les peces.

En aquesta cadena, també s’integren els qui, sense produir, afigen alguna operació de valor afegit o seqüenciació. El sector també està format per enginyeries que desenvolupen projectes per a qualsevol dels nivells d’aprovisionament i empreses de logística que asseguren que cada peça arriba a la seua destinació.

Per a la presidenta de AVIA, Mónica Alegre, “aquestes xifres demostren la importància que té el sector de l’automòbil en l’economia valenciana, la capacitat de generar ocupació i riquesa que tenim i com, una parada en la nostra activitat, afecta nombroses famílies”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 − 4 =