"No es podia limitar la responsabilitat al conductor, que és l'última baula"

L’Associació de Víctimas del Metro 3 de Julio valoren les últimes informacions sobre la investigació de l’accident

Guardar

accidente_metrovalencia
accidente_metrovalencia

El 3 de juliol de 2006, València va tremolar amb el pitjor accident de metro de la història. 43 persones van perdre la seua vida, altres 47 van resultar ferits. Responsables? 0. Dotze anys han hagut de passar perquè l'Associació de Víctimas del Metro 3 de Julio (AVM3J) puga començar a arreplegar els fruits d'anys de lluita i reivindicacions per assenyalar als responsables d'aquest tràgic accident, que xocaven contra el mur del silenci de les Administracions, que van intentar fer callar les seues veus i tapar les pèssimes condicions en les quals es trobava la Línia 1 de Metrovalencia.

Ara, 12 anys després, i tal com expressava Rosa Garrote, presidenta de l'AVM3J, "s'ha tancat una etapa, i cada vegada estem més a prop de fer justícia". I és que després que la jutgessa d'Instrucció número 21 de València, Nieves Molina, haja tancat la investigació sobre l'accident, s'ha vist en l'"obligació" de processar tant a la qual fora gerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), Marisa Gracia, com a altres set directius de l'empresa en eixe moment.

"És una gran notícia. Malgrat la insistència de la jutgessa en què no hi havia més responsables que el conductor, l'Audiència Provincial sí que ha vist causes suficients per a processar també als exdirectius. Ara, aquest acte es passarà tant a la Fiscalia, com a l'Acusació Particular perquè o bé demanen el sobreseïment de la causa o vagen a judici i, òbviament, nosaltres optarem per aquesta segona opció. Per fi, es posarà en dubte les decisions dels responsables de l'empresa que, malgrat les múltiples denúncies per part del sindicat, van optar per no fer les actuacions necessàries per a arreglar la corba. Són, per tant, ells els responsables de l'accident", ha explicat Rosa Garrote a València Extra.

Una decisió que la jutgessa ha hagut de prendre per l'ordre rebuda de l'Audiència Provincial de reobrir la causa, que la mateixa jutgessa havia arxivat en diverses ocasions, en considerar que hi havia indicis de delicte i de seguir avant amb la investigació amb la presa de declaració com investigats dels exdirectius. En aquest sentit, el tribunal entenia que els responsables de FGV havien de conéixer el traçat de la Línia 1 i els riscos de la conducció.

Des del compte de Twitter d'AVM3J, també han assenyalat aquest punt com a clau per a asseure a la banqueta als exdirectius de FGV: "Els directius de l'empresa són els que van decidir no protegir la corba, malgrat les denúncies dels sindicats com a punt perillós. És de justícia que siguen ells els que se senten en el banc dels acusats, i no el conductor, que és l'última baula de la cadena".

https://twitter.com/avm3j/status/1059477734617956352

No obstant això, són crítics amb la jutgessa Nieves Molina que, en el seu acte, no solament assegura que no pot atendre les peticions de sobreseïment que havia sol·licitat els exdirectius, sinó que manté tant que l'accident va ser provocat per un excés de velocitat, com que els paràmetres de seguretat eren els correctes. Sens dubte, una explicació que es contradiu amb els registres de la caixa Teloc que reflecteixen que el conductor mort "va fer una conducció normal, fins i tot per sota de la velocitat permesa".

Així, Rosa Garrote explica que "des del primer moment, la jutgessa Nieves Molina ha mantingut que el conductor era l'únic responsable. Ja en 2013, quan van eixir a la llum nous documents, es va negar a seguir investigant. Afortunadament, hi ha una instància superior, l'Audiència Provincial, que, en gener de 2014, va decidir reobrir la investigació i que ha insistit a la jutgessa, fins en tres ocasions, que hi havia indicis suficients per a continuar investigant. Quan es produeix un accident tan descomunal com el que va ocórrer no solament es deu a una sola causa. Nosaltres sempre hem defensat que l'únic responsable no era el conductor, que era l'última baula, sinó que tampoc es van prendre les mesures necessàries, des de la direcció de l'empresa, per a evitar l'accident. És una llàstima que la jutgessa s'haja negat sistemàticament a investigar".

Una lluita entre David i Goliat que, després d'anys de lluita incansable per part de l'associació, "ens trobem en un moment dolç. L'etapa reivindicativa es va acabar quan es va produir el reconeixement de la ciutadania i el de les institucions. Però teníem una espineta clavada davant la negativa d'investigar als responsables de FGV. Aquest acte suposa un descans i una satisfacció molt gran perquè estem més prop de fer justícia", apunta la Presidenta de l'AVM3J.

Els processats, a més de Marisa Gracia, són Manuel Sansano, director d'Operacions; Juan José Gimeno, responsable d'Auditoria per a la Seguretat i Circulació; Luis Miguel Domingo Alepuz, cap de Tallers de València Sud; Sebastián Argente, cap de la Línia 1; Vicente Contreras, director adjunt de l'Explotació; Francisco García, director tècnic i membre del Comité de Seguretat i Francisco Orts, responsable d'estudis i projectes, en eixa data.

Destacats