'Aus per la finestra', un documental que presenta la gira d'Escena Erasmus en temps de pandèmia

El documental ha sigut produït per l'àrea de cultura de la Diputació de València i és obra dels realitzadors David Segarra i Pepe Ábalos

Guardar

aus per la finestra
aus per la finestra

"Les Europes Menudes" és un projecte de teatre universitari nascut al cor de la Universitat de València. El projecte teatral europeu Escena Erasmus de la Universitat de València és qui s'ocupa d'enllestir les obres que cada any conformen una gira pels pobles de les comarques valencianes, amb tot el suport de l'àrea de Cultura de la Diputació de València, i el reforç d'una convocatòria pública que s'ofereix als ajuntaments valencians dins de l'oferta cultural de la Diputació de València.

Escena Erasmus compta amb tot el potencial creatiu dels estudiants Erasmus que venen a la Universitat de València, i amb un equip de professionals de les arts escèniques valencianes que fan possible les seues produccions. Any rere any, la jove companyia renova la plantilla d'actors i actrius i també la dramatúrgia amb textos originals de tall social. Amb tot, s'enllesteix un ambiciós programa amb una clara missió: difondre els valors europeus, promoure la diversitat i la integració social, oferir una reflexió constant sobre la nostra societat, ajudar a la descentralització de la cultura, i facilitar estímuls culturals a aquells municipis amb risc de despoblament. Al llarg dels deu anys del projecte més de 250 alumnes de 28 països diferents han passat per Escena Erasmus, i més de 3000 estudiants s'han presentat als seus càstings.

Ara, amb motiu de la commemoració del desé aniversari del projecte, i fruit de l'estreta col·laboració amb l'àrea de Cultura de la Diputació de València, s'ha volgut documentar l'experiència inèdita de preparar una gira molt singular: la de l'any 2020, plena d'entrebancs i alts i baixos provocats per la crisi de la pandèmia de la COVID.

Per a la realització de la gira de 2020 s'ha pogut trobar un espai de convivència que ha sigut fortament intens, en els dies més durs del confinament, amb peripècies entre l'equip tècnic i la companyia. Tots dos han sobreviscut a una gira molt complexa, amb problemes com cancel·lacions, reajustament de programes, pobles confinats i fins i tot alguna baixa actoral. Malgrat tot, el producte final és un documental ple de veracitat, que vol mostrar la il·lusió d'uns joves amb l'esperit de fer front als temps difícils de la pandèmia, i assolir l'objectiu d'arribar al seu públic per a poder contar una història de superació.

Tal com expressa Daniel Tormo, codirector del projecte, "el documental ha suposat poder mostrar a tota la ciutadania la realitat del projecte 'Les Europes Menudes'. Un programa de gira que duu molts anys creixent i exhibint-se als nostres pobles. Un projecte que, a través del teatre i la convivència entre persones de tot el continent, reflexiona sobre què i qui som, sobre què és Europa i quin és el nostre lloc a Europa. Escena Erasmus ha estat assenyalat com a exemple de bones pràctiques per part del Parlament Europeu i la Federació Europea d'Organitzacions d'Arts Escèniques. Un projecte valencià, internacional, i replicat a diversos estats europeus".

Per al diputat de cultura, Xavier Rius, "l'experiència de la pandèmia ha servit, amb aquest treball, per a demostrar tota la força i potència del sector cultural, i fer veure a la gent que cal mantenir l'optimisme i l'esperit d'equip per a resoldre els nostres problemes".

El projecte Escena Erasmus continuarà el seu periple pels pobles de les comarques valencianes una vegada més en 2021. En aquests 10 anys la companyia Escena Erasmus ha pogut visitar 94 pobles amb la col·laboració de la Diputació, i ben aviat, tornarà a presentar la nova gira 2021 al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

La vicerectora de Cultura i Esport, Ester Alba, ha destacat que "per a la Universitat de València, Escena Erasmus esdevé un projecte fonamental, ja que permet construir Europa a través d'una xarxa teatral amb la unió del vessant cultural i internacional, dos objectius estratègics de la institució acadèmica".

El documental "Aus per la finestra" podrà veure's el pròxim 13 de maig de 2021 a les 18.30 hores al Cinestudio d'Or. Les invitacions gratuïtes per a poder assistir a la presentació es podran reservar al web reservaentradas.com https://www.cinestudiodor.es/p/proximamente.html.

Destacats