25n
25N
25N

La "necessària" Renda Valenciana d'Inclusió es veurà reforçada en 2020

Aquesta política d’ingressos mínims ha aconseguit un descens notable en la Comunitat i respecte a la mitjana espanyola de la pobresa i privació material severes

La "necessària" Renda Valenciana d'Inclusió es veurà reforçada en 2020
05/11/2019 -

La suma no és limitadora: a mesura que les “necessitats” ho exigisquen, pot ampliar-se. Són un dels detalls que assenyalen els diners ‘reservats’ per a la Renda Valenciana d’Inclusió, que augmenta dels 140 als 194,8 milions d’euros. Una política que, segons va assenyalar la Vicepresidenta i Conselleria d’Igualtat i polítiques Inclusives, Mònica Oltra, suposa “un canvi radical en la lluita contra la pobresa i en favor de la inclusió”.

La Comunitat Valenciana, al costat de la resta de les Comunitats Autònomes de la meitat sud de la península, s’ha situat, històricament, per damunt de la mitjana de Taxa de risc de pobresa o exclusió social (indicador AROPE) de tot l’Estat. Segons les últimes dades disponibles de l’Institut Nacional d’Estadística, el territori valencià té un índex de 30,2 enfront del 26,1 del conjunt del país. Això es tradueix en el fet que un 30,2% de la població, més de milió i mig de persones, es troben en risc de pobresa i/o exclusió social.

La Renda Valenciana d’Inclusió (RVI) pretén atallar aquest problema però, especialment, la Taxa de Pobresa Severa (TPS), la d’aquelles persones que pels seus ingressos econòmics, en moltes ocasions nuls, es troben en greu risc d’exclusió social. La RVI pretén “garantir la qualitat de vida de la ciutadania des de la igualtat d’oportunitats”, en proporcionar, amb caràcter indefinit mentre siga necessari, uns ingressos mínims de 630 euros.

Tal com va assenyalar Oltra, segons l’últim informe de l’European Anti Powerty Network -Xarxa Europea contra la Pobresa-, la pobresa severa va descendir en 2018, després d’un any de l’inici de l’aplicació de la RVI. “Després de molts anys per damunt de la mitjana estatal, en 2018 va descendir al 5,8%, una reducció del 38% respecte a 2017”, va relatar la Vicepresidenta en el discurs d’inici del curs polític.

En xifres, això significa que, aproximadament, 170.000 persones de la Comunitat Valenciana, de les 457.000 en aquest risc en 2017, reben ara uns ingressos mínims que “els permet abordar un projecte de vida millor”. Una cosa unida a la Taxa de privació material severa, molt vinculada amb la RVI; d’una taxa que va arribar al seu màxim en 2014 amb un 11,3%, i un 7,4% en 2017, un any d’aplicació s’ha traduït en el 2,9%. Es tracta d’unes xifres que contrasten amb el del conjunt nacional: a Espanya en 2017 se situava en el 5% -per davall de la Comunitat-. En 2018, va augmentar al 5,4% mentre en el territori valencià retrocedia fins a situar-se dos punts i mig per davall.

Quatre rendes diferents

La RVI no engloba una única ajuda, sinó quatre. Segons apunta la mateixa informació de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, responen a diferents problemàtiques:

  • Renda de garantia d’inclusió social: Prestació i suport econòmic per a la inclusió social i laboral.
  • Renda de garantia d’ingressos mínims: el 50% de la possible prestació en renunciar al suport prestat per la Generalitat -excepte amb menors en la unitat familiar-.
  • Renda complementària d’ingressos per prestacions: completa els ingressos fins al mínim estipulat per unitat si els ingressos són menors que aquests.

A això cal sumar una cosa ja contemplada en el pressupost que entrarà en vigor en 2020. Una renda complementària a ingressos de treball, que funcionarà de manera semblant a la d’ingressos per prestacions.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × 1 =