Augmenten els acolliments i cau un 37% el nombre d'animals en protectores durant la quarantena

Glòria Tello, regidora de Benestar Animal, creu que la responsabilitat que s’ha exercit podria impulsar les adopcions en el futur

Guardar

playa-perros
playa-perros

La pandèmia del coronavirus ha exigit rapidesa a l'hora d'actuar i un gran exercici de responsabilitat i reflexió sobre el comportament individual. No obstant això, els animals també han viscut molt de prop els efectes de la pandèmia, i encara que les primeres versions apuntaven a un augment d'abandons per creure que aquests contagiaven el virus, unes altres celebren que s'haja fet un pas en la conscienciació dels seus drets. Glòria Tello, regidora de Benestar Animal de l'Ajuntament de València, creu que la responsabilitat que s'ha exercit durant aquestes setmanes podria impulsar les adopcions de cara al futur, com ja han augmentat les cases d'acolliment a la ciutat de València.

El 14 de març es va decretar l'Estat d'Alarma, amb molts límits per a eixir al carrer sense contemplar, per exemple, el voluntariat en protectores. Quina va ser la seua primera opinió com a regidora de Benestar Animal?

Quan vaig conéixer la notícia vaig veure com la gent es preocupava per les protectores o refugis d'animals o, per exemple, per si es podia anar o no a segones residències per a alimentar als seus animals, perquè en el cas de València hi ha molta gent que té xalets o apartaments.

Així que el primer que vaig fer va ser contactar amb el director general de Drets dels Animals, un organisme creat enguany que dirigeix Sergio García, amb el qual ja treballem prèviament des de l'Ajuntament de València. Li vaig comentar aquest dubte i gràcies a ell en dos dies es va modificar el decret per a permetre acudir a segones residències per a cuidar a les mascotes o l'alimentació de colònies felines com tenim a València. També hem establit torns en els centres d'acolliment de Modepran.

A més, es va plantejar no sols com una qüestió de salut animal, sinó de salut pública, així que estic molt agraïda per la ràpida resposta i per la creació d'aquesta direcció des del Govern.

Atendre els animals no sols s'ha plantejat com una qüestió de benestar animal, sinó també de salut pública" -Glòria Tello.

Quines actuacions ha dut a terme per a garantir l'alimentació de les colònies felines a la ciutat?

Una vegada es va fer aquesta modificació, es va fer un comunicat sobre el Pla Colonial Felí i ens coordinem juntament amb la regidoria de Parcs i Jardins per a establir dos torns d'alimentació, ja que actualment hi ha 455 persones que col·laboren alimentant gats a la ciutat.

Així mateix, hem comprat 9,1 tones de pinso per a repartir-les entre els col·laboradors i col·laboradores, que tindran 20 quilos cadascun. Es tracta d'una ajuda no sols per a alleujar-los, sinó per a agrair-los el seu treball desinteressat.

També vull destacar que amb la reubicació i repartiment de menjar per a persones sense llar des de Serveis Socials observem que moltes compartien part del seu menjar amb les seues mascotes. Per això, també els hem comprat pinso perquè no hagen de compartir el seu menjar.

El control i esterilització dels coloms urbans s'ha interromput tot aquest temps?

No, hem mantingut el subministrament de pinso esterilitzant per a coloms perquè no hi haguera un descontrol de la població. Al llarg de la ciutat tenim 16 dispensadors de dacsa amb anticonceptiu, ovistop, que té efecte durant uns 6 mesos. En tindre aquesta duració, era important seguir amb el tractament perquè, si no, els esforços perquè no cresquera excessivament la població no hagueren sigut igual d'efectius i es podria haver descontrolat. Mentre alimentem, esterilitzem.

A més, tenim 9 colomars de fusta per a 200 ocells amb pinso on posen els seus ous. Quan els depositen, el que fem és retirar-los i posar-los un de plàstic perquè no patisquen psicològicament. Continuem apostant per aquests projectes ètics, perquè considerem que el sacrifici per a controlar la població no és la solució.

Les mascotes han sigut víctimes col·laterals de la pandèmia i hi ha versions que sostenen que podrien haver crescut les adopcions i unes altres que podrien haver crescut els abandons. Què ha ocorregut a València?

La veritat és que estem contents perquè comparant les dades amb els de l'any passat, en les nostres protectores hi ha 143 gossos i gats, mentre que en 2019 va haver-hi 228, la qual cosa suposa un 37% menys. No obstant això, en estar la gent confinada, també s'han reduït un 12% les adopcions respecte a l'any passat i han augmentat les cases d'acolliment.

Han augmentat les cases d'acolliment, però també han disminuït les adopcions. Des dels nostres centres, podem portar els animals a casa" -Glòria Tello.

Aquest augment dels acolliments és lògic i ens agradaria difondre que si algú vol adoptar una mascota des dels nostres centres, en els quals s'ha continuat treballant per torns per a garantir la seguretat, li la poden emportar a casa garantint la seguretat i higiene.

Durant aquestes setmanes de quarantena s'ha insistit en la necessitat de ser responsables per a millorar la situació. Creu que aquest exercici pot incentivar l'adopció de cara al futur?

Jo crec que sí. Amb aquesta pandèmia molta gent ja no es planteja la vida a futur i crec que això ha fet que moltes famílies canvien els seus valors. Sincerament sí que crec que en moltes cases s'haja parlat més de "i si tenim una mascota?" i potser amb això hi ha més gent que s'atrevisca a fer el pas.

Després d'aquests anys en l'àrea de Benestar Animal i veient el comportament social que hi ha hagut durant aquestes setmanes, com definiria el grau de conscienciació sobre el benestar dels animals en aquest moment?

Jo crec que és una qüestió pedagògica i això implica que no és ràpida d'assimilar, però no pot més que millorar. Sí que és cert que veig que hi ha moltes diferències entre l'àmbit urbà i el rural, on hi ha més conscienciació, però a poc a poc la gent va prenent més consciència.

Estic molt agraïda per la creació d'organismes com la Direcció General de Drets dels Animals del Govern d'Espanya perquè crec que era necessari i a més està al capdavant una persona que realment es cree el que està fent. Quan comences de 0 és difícil i lent, però l'important és començar i crec que això ens permetrà avançar molt.

Arxivat a:

Destacats