25n
25N
25N

Augmenten quasi un 40% els trasplantaments pulmonars en La Fe

Augmenten quasi un 40% els trasplantaments pulmonars en La Fe
13/07/2019 -

L’Hospital La Fe de València ha realitzat un total de 43 trasplantaments pulmonars durant el primer semestre de l’any, una xifra que suposa un increment de quasi el 40 per cent en relació al mateix període de l’any anterior, en el qual es van dur a terme 31 intervencions d’aquest tipus.

Durant 2018, el nombre total de trasplantaments de pulmó efectuats va ser de 55. Tant en 2018 com en 2019 els trasplantaments pulmonars han sigut de pacients adults i cap pediàtric, ha explicat la Generalitat en un comunicat.

Segons el Coordinador de Trasplantaments de la Fe, el doctor Juan Galán, aquest augment es deu “al fet que el nombre de donants ha incrementat gràcies al desenvolupament de programes de donació en asistòlia en tota Espanya”. És a dir, donacions d’òrgans en pacients que moren després d’una parada cardiorespiratòria irrecuperable.

Durant 2018 a l’Hospital La Fe es van realitzar 315 trasplantaments d’òrgan sòlid, 57 d’ells amb òrgans procedents de donacions en asistòlia, la qual cosa va suposar un 18% dels casos. Pel que fa als trasplantaments pulmonars, dels 55 trasplantaments de pulmó, 10 van ser per donació en asistòlia, amb una proporció idèntica, un 18%.

En canvi, en el primer semestre de 2019, dels 43 trasplantaments pulmonars realitzats, deu han sigut amb òrgans en asistòlia, la qual cosa significa un 23% del nombre de trasplantaments.

Respecte als donants, l’edat mitjana dels quals van morir en La Fe va ser de 57 anys, en 2018, i de 54 anys, en el primer semestre 2019, amb un 57% d’homes i un 43% de dones.

PERFIL DEL PACIENT RECEPTOR

La causa més freqüent de trasplantament pulmonar adult és l’emfisema o EPOC, malaltia estretament lligada amb el consum de tabac, seguida de la malaltia pulmonar intersticial.

El perfil del pacient global és la d’un home amb edat mitjana de 50 anys, encara que els pacients trasplantats per fibrosi quística solen ser de menor edat.

Respecte a la supervivència, el cap de servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar de la Fe, el doctor Alfonso Morcillo, ha assenyalat que “els factors que més clarament incideixen en el pacient són l’edat del receptor i el diagnòstic que va indicar el trasplantament. La probabilitat de supervivència després del trasplantament pulmonar adult en el primer any és del 81% i als cinc anys és del 62%”.

En aquest sentit, el doctor Morcillo ha insistit que “el treball multidisciplinari de diversos serveis, Cirurgia Toràcica, Unitat de Trasplantament Pulmonar, Servei d’Anestesiologia, Rehabilitació i Infermeria, han fet possible que l’increment del nombre de trasplantaments pulmonars haja sigut una realitat”.

En el cas dels trasplantaments pediàtrics, la fibrosi quística i la hipertensió pulmonar són les principals causes del trasplantament i “la supervivència en el primer any és del 72,8% i als cinc anys és del 56,8%. Per als pacients pediàtrics trasplantats per hipertensió pulmonar la supervivència als cinc anys arriba a aconseguir el 76,9%”, ha destacat el doctor Morcillo.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit − 13 =