Trencant amb el mite del 'mascle alfa'. Les aules valencianes abordaran les masculinitats igualitàries

La Guia ‘Repensant(-nos) en masculí plural’ ofereix al professorat recursos per a reflexionar i superar els models de masculinitat tradicionals

Guardar

aula_gva
aula_gva

Que l'educació és la clau per a acabar amb les desigualtats de gènere, és una idea que comparteixen les diferents institucions i entitats que treballen i lluiten contra la discriminació i la violència masclista. Ara, la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport fa un pas més i llança la guia 'Repensant(-nos) en masculí plural' per a treballar les masculinitats igualitàries a les aules, i començar a construir una societat on les desigualtats, de qualsevol índole, no tinguen cabuda.

Aquest material de suport al professorat d'ESO, Batxillerat i FP es nodreix de propostes i dinàmiques de grup en les quals l'alumnat adolescent puga reflexionar i superar els models de masculinitat dominants en la societat que impedeixen una relació igualitària entre homes i dones. Tal com ha explicat el conseller d'Educació, Vicent Marzà, "alguns dels tòpics que s'associen a la masculinitat són més que qüestionables i poden, fins i tot, portar a alguns xics a tindre conductes que podríem anomenar de risc".

"La gelosia com a valor en les relacions afectives; el fet d'haver de demostrar una valentia i una fortalesa constant; la falta d'expressió emocional; i moltes altres característiques que s'atribueixen a la masculinitat tradicional poden induir als joves a continuar per camins que fomenten la desigualtat de gènere. Per això, des de l'escola, volem combatre aquesta xacra social, i posar a l'abast del professorat nous materials per a evitar replicar construccions de gènere no desitjades".

D'aquesta manera, la temàtica de les masculinitats es divideix en quatre blocs d'aprenentatge: 'Homes i dones en un sistema sexe/gènere' per a prendre consciència de les desigualtats de gènere que ens envolten en la societat actual; 'Què és la masculinitat hegemònica o tradicional', que aprofundirà sobre el que entenem per masculinitat tradicional i per què conté comportaments nocius tant per als homes com per a les dones; 'Cap als bons tractes: relacions, sexualitat, amor romàntic i masculinitats' en el qual es treballaran propostes relacionades amb els bons tractes; i, finalment, abordar el que s'entén per 'Masculinitats igualitàries'.

Cadascun dels apartats estan pensats per a oferir al professorat eines amb les quals abordar els temes i, sobretot, que ajuden en la reflexió de l'alumnat per a prendre consciència de la realitat, i actuar per a crear una societat més igualitària.

Des de 2015, el Govern del Botànic ha anat creant un model educatiu en el qual els alumnes i alumnes tinguen accés a les mateixes oportunitats amb iniciatives com Xarxa Llibres o les beques menjador. Però, a més, s'ha apostat per una educació igualitària amb la posada en marxa de diferents accions com la creació de la figura de la persona coordinadora d'Igualtat i Convivència en tots els centres educatius valencians o el Pla Director de Coeducació.

Així mateix, des d'Educació s'han dut a terme projectes com el programa Coeducacentres, que ha arrancat aquest curs en 15 escoles i instituts i dona formació a més de 400 docents; o l'elaboració de la Guia de Patis Coeducatius per a trencar amb els estereotips de gènere durant l'esbarjo. En aquest sentit, des de fa ja cinc cursos s'estan atorgant ajudes a projectes d'innovació referents a patis coeducatius amb una inversió de 370.000 euros, aproximadament. Així, aquesta iniciativa ja s'està desenvolupant en 139 escoles i instituts – 61 ja han acabat de redissenyar el seu pati i els 78 restants l'estan fent aquest curs –.

Destacats