El sistema valencià de dependència atén actualment a més de 71.500 persones

El sistema valencià de dependència atén actualment a més de 71.500 persones
13/10/2018 -

El sistema d’atenció a la dependència de la Comunitat Valenciana atén actualment a un total de 71.503 persones a través d’algun tipus de servei o prestació econòmica, segons es desprén de l’informe que la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives elabora mensualment i pot consultar-se en la web del departament que dirigeix Mónica Oltra.

Durant el passat mes de setembre, un total de 1.641 persones s’han incorporat al sistema, la qual cosa eleva la xifra de nous atesos a 17.871 des de l’inici de 2018. Des de juliol de 2015 s’han incorporat 54.870 nous beneficiaris al sistema de dependència, destaca Igualtat en un comunicat.

Aquesta agilitació en la resolució d’expedients i en la incorporació de nous beneficiaris al sistema respon al pla d’impuls dissenyat per la Conselleria, amb l’objectiu de reduir els pendents d’atendre que hi havia a l’inici de la legislatura: 45.000 persones, amb el que la llista d’espera s’ha reduït en un total de 22.031 persones.

Respecte al nombre de sol·licituds presentades, des de principis d’any Igualtat ha registrat un total de 18.129 noves sol·licituds, 2.248 d’elles al llarg del mes de setembre.

A l’octubre, la Generalitat ha incrementat en 31 milions d’euros el pressupost inicial de les prestacions econòmiques del sistema per a l’autonomia i atenció a la dependència de la Comunitat, establit inicialment en 247,58 milions d’euros. En ser crèdits amb la condició d’ampliables, la Conselleria ha sol·licitat un increment en aquesta línia de subvenció, de manera que la dotació actual ascendeix a 278,65 milions.

Actualment, el departament té una tramitació que està pendent de 24 milions perquè s’incloguen en aquesta línia i permeta “continuar resolent i atendre a més persones en situació de dependència que perceben una prestació econòmica”, ha explicat la directora general de Serveis Socials i Persones en Situació de Dependència, Mercé Martínez.

El nou sistema de valoracions implantat per Igualtat ha permés incrementar de forma “constant i progressiva” el nombre de valoracions. Enguany s’han realitzat un total de 22.351 valoracions, 2.277 d’elles durant l’últim mes. La responsable de Serveis Socials ha recordat que en tot 2014 va haver-hi un total de 8.623 valoracions.

Quant al cost de les prestacions, la Conselleria ha abonat en el que va d’any un total de 195,3 milions en concepte de nòmines ordinàries mensuals, endarreriments i retroactivitat. L’import de la nòmina de setembre ascendeix a 18,1 milions d’euros.

MEITAT ATENCIÓ I MEITAT PRESTACIÓ

De les 71.503 persones en situació de dependència incloses en el sistema, al voltant del 46% reben atenció especialitzada a través de serveis residencials, centres de dia, habitatges tutelats, centres d’atenció primerenca, CRIS o a través d’una prestació vinculada a servei residencial o centre de dia.

La resta rep una prestació per cuidador de l’entorn familiar, tal com el sol·licitant i la seua família i el treballador social acorden com a millor recurs per a la situació del demandant.

En matèria de personal, Igualtat ha reforçat els serveis de dependència amb nous funcionaris i els serveis municipals amb un increment pressupostari, amb l’objectiu d’establir una xarxa professional que permeta als ajuntaments assumir la valoració i tramitació d’expedients. Els pagaments mensuals mitjançant nòmines, retroactivitat i hereus s’abonen durant els primers cinc dies hàbils de cada mes.

Per segon any consecutiu, aquests avanços són avalats per l’Observatori de Dependència. En el seu últim informe presentat per l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials, l’organisme constata la gestió d’aquestes ajudes a la Comunitat i la situa com una de les autonomies on més va avançar el sistema d’atenció a la dependència en 2017.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou − huit =

sagunt a escena 2019
turismo salou