L'atenció a la dependència aconsegueix per primera vegada a 80.000 persones en la Comunitat

Guardar

sistema_dependencia_valenciano
sistema_dependencia_valenciano

El sistema d'atenció a la dependència de la Comunitat Valenciana ha superat "per primera vegada" la xifra de 80.000 persones ateses a través d'algun servei o prestació econòmica des de l'aprovació de la Llei de Dependència.

En aquests moments hi ha un total de 80.902 persones ateses i durant el maig passat s'han tramitat un total de 2.198 expedients, una dada que si es comptabilitza des de juliol de 2015, aconsegueix la xifra de 72.063 persones, els expedients de les quals s'han tramitat dins del sistema d'atenció a la dependència, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

Aquest fet es desprén de l'informe que la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives elabora tots els mesos. Respecte al nombre de sol·licituds presentades, des de principis d'any s'han registrat 20.190 noves sol·licituds, 3.881 el mes de maig.

D'altra banda, el nou sistema de valoracions implantat per Igualtat ha permés incrementar també "de forma constant i progressiva" el nombre de valoracions. Així, des de gener d'enguany s'han realitzat 16.922 valoracions, 3.775 d'elles durant l'últim mes.

Aquest increment respon, segons l'administració, "a la bona gestió dels equips dels serveis socials municipals". Així, "quasi tots" els municipis de la Comunitat amb menys de 10.000 habitants tenen un grau d'execució "pròxim al 100% en expedients resolts", afig la Generalitat.

Els municipis de 10.000 i 50.000 habitants que tenen major nivell d'execució són Bétera, Benifaió i la Pobla de Vallbona, a la província de València; Teulada, Rojals i Alfàs del Pi a Alacant; i L'Alcora, Almassora i Benicàssim a Castelló, tots ells amb al voltant del 90% executat.

Entre els municipis de més de 50.000 habitants, lideren el 'rànquing' d'execució les localitats d'Oriola, Alcoi i Elx a Alacant; Sagunt, València i Paterna a la província de València, i Castelló de la Plana i Vila-real a Castelló.

Respecte al cost de les prestacions econòmiques, la Conselleria afirma haver abonat enguany un total de 125 milions d'euros en concepte de nòmines ordinàries mensuals, endarreriments i retroactivitat. L'import de la nòmina de maig ascendeix a 24 milions.

"ELS PAGAMENTS ES FAN EN ELS CINC PRIMERS DIES"

Els "avanços" en valoracions i resolució d'expedients són resultat de "els canvis introduïts durant la passada legislatura" en la gestió del sistema d'atenció a la dependència.

En matèria de personal no solament s'han reforçat els serveis de dependència de la Conselleria amb nou funcionariat, sinó també els serveis municipals amb un important increment pressupostari per a crear una xarxa professional que permeta als ajuntaments assumir la valoració i tramitació d'expedients. Així mateix, els pagaments mensuals de nòmines, el pagament de la retroactivitat i el pagament a hereus s'abonen durant els primers cinc dies hàbils de cada mes.

Aquests avanços són "avalats" per l'Observatori de Dependència, que, en el seu últim informe presentat en 2018 per l'Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials, constata "la bona marxa en la gestió d'aquestes ajudes en la Comunitat Valenciana, i la situa com una de les autonomies on més va avançar el sistema d'atenció a la dependència en 2017".

Destacats