«Astronomia per a tots» acosta les curiositats del cosmos a la Costera

Guardar

160-astronomia-en-costera-1
160-astronomia-en-costera-1

Continuant amb el programa d'activitats Hivern Verd a La Costera que organitza Acció Ecologista-Agró, el dissabte 7 de març es van reunir més de 70 persones en aquest enclavament natural per a observar el firmament i atendre les explicacions de l'astrònom local Amadeo Aznar. Una jornada enfocada a la conservació del medi ambient, no sols en el planeta Terra, sinó també en l'entorn natural que l'envolta: l'espai exterior.

Astronomia per a tots és una de les jornades que forma part del programa Hivern Verd a La Costera, organitzat pel col·lectiu Acció Ecologista-Agró Horta Nord per a aproximar l'espai natural de la Costera a la ciutadania. D'aquesta manera, es realitzen diferents activitats per a tota la família que pretenen conscienciar sobre la importància de cuidar el medi ambient.

«I el cosmos també forma part de la nostra naturalesa, així que cal preservar-lo», assegura Amadeo Aznar, astrònom local i responsable de la jornada d'observació. «Per exemple, reduint la contaminació lumínica o informant sobre el problema del fem espacial», entre molts altres temes.

Aquest dissabte, Venus va tindre un paper central. Com explica l'especialista, el planeta es troba en bona posició per a observar-lo i comentar algunes de les seues peculiaritats. Concretament, tres: la seua composició, d'àcid sulfúric, la densitat de la seua atmosfera i la seua elevadíssima pressió atmosfèrica.

Els assistents més joves ho van poder comprendre realitzant un experiment. «Van haver d'unflar una roda de bicicleta i intentar que pujara fins a la pressió que hi ha a Venus, que és d'unes 90 atmosferes». Una cosa que, en la Terra, és impossible. «Normalment les nostres rodes tenen unes dues atmosferes, i clar, no podien», comenta Aznar somrient.

I després va arribar el moment més esperat: observar el firmament amb els grans telescopis particulars de l'astrònom, que els va portar i va muntar per a veure les fases de Venus. «La gent se sorprén en veure que, igual que la Lluna, aquest planeta té quart creixent, quart minvant...», explica l'expert. A més, van contemplar la Nebulosa d'Orión i Sirià, l'estrela més brillant del firmament.

I també va haver-hi temps per a mirar la Lluna, que és «d'allò més bonica, perquè es poden veure fàcilment els seus cràters, mars i muntanyes». Mentre els assistents feien cua per a poder utilitzar els telescopis, Amadeo intentava amenitzar l'espera comptant altres curiositats del cel: Quantes constel·lacions hi ha, per què els satèl·lits artificials sols es veuen a determinades hores, com el vespre o la matinada... La resposta? Els raigs del Sol només xoquen contra les plaques solars dels mateixos a aquestes hores, de manera que la resta del temps, són invisibles als nostres ulls.

«També done pautes de contaminació lumínica», explica l'astrònom, «perquè en estar prop de València, afecta molt l'efecte dels fanals i els polígons industrials». Malgrat aquests impediments, la Costera és, tal com assegura Aznar, un lloc ideal per a aquesta mena d'activitats: Està a tan sols tres quilòmetres del nucli urbà, el camí està asfaltat, és súper accessible i permet contemplar les constel·lacions.

En total, 71 persones, d'entre les quals, 23 xiquets, van gaudir de quasi tres hores de jornada astronòmica, des de les 18.30 fins passades les 21 hores. Aquestes activitats atrauen molta gent, que més enllà d'aprendre i passar una vesprada divertida, «generen despesa i dinamitzen la restauració del municipi», apunta el responsable, que assegura que van assistir famílies d'altres localitats i, abans d'anar-se'n, preguntaven per establiments on sopar.

En definitiva, Astronomia per a tots va aconseguir acostar les curiositats de l'espai a visitants de totes les edats: una activitat que es realitza trimestralment amb temes diferents. «Jo mire les efemèrides per a veure què es pot contemplar en el cel en cada ocasió», destaca Amadeo Aznar, que recalca la importància de conservar el medi ambient en la Costera i el planeta en general, però també en el cosmos, el medi natural que ens envolta.

Destacats