25n
Orgull
Orgull

Ribó: 'L'Associació de Víctimes del Metro és un exemple de tenacitat per a la societat'

Ribó: 'L'Associació de Víctimes del Metro és un exemple de tenacitat per a la societat'
28/01/2017 -

Joan Ribó s’ha reunit amb Beatriz Garrot i Daniel Marco, que han lliurat a l’alcalde una còpia del documental “L’estratègia del silenci” que narra deu anys de lluita i esforç de l’Associació de Víctimes del Metro perquè la seua veu no se silenciara i la seua exigència de justícia i responsabilitats arribara a la societat. En aquest documental de la productora Barret s’inclou el testimoniatge de l’actual alcalde quan va denunciar l’actitud de la comissió parlamentària creada en 2006. Serà presentat el pròxim dia 14 en el Festival Internacional de Cinema i Drets Humans que se celebra a València.

M’ha semblat molt interessant i vull anar a la presentació del dia 14. El mateix títol, ‘L’estratègia del silenci’, reflecteix la manera en què aquest accident ha sigut tractat, una forma de tractament que és molt significativa i mereix ser estudiada: com determinats assumptes que no es vol que es publiciten, s’intenta fer-los desaparéixer del mapa, fonamentalment no amb mesures coercitives sinó silenciant-los”, ha afirmat després de rebre de mans de Beatriz Garrote i Daniel Fabra una còpia del documental de la productora Barret que serà presentat el pròxim 14 de febrer en el Festival Internacional de Cinema i Drets Humans (Humans Fest).

Eixe documental arreplega en imatges i testimoniatges, entre ells el del mateix alcalde quan era parlamentari autonòmic, deu anys de lluita i esforç de l’Associació de Víctimes del Metre 3 de Julio perquè la seua veu i la seua exigència de responsabilitats no fóra silenciada. “Eixa estratègia per sort es va poder trencar amb el treball de tots i fonamentalment amb la constància i la tenacitat d’una associació, l’Associació de Víctimes del Metro (AVM) 3 de juliol, a la qual jo sempre he comparat amb una altra associació, encara que molt llunyana geogràficament, la de les Mares de la Plaça de Maig a Argentina”.

Cal recordar que l’Ajuntament de València va concedir en 2016 la Medalla d’Or de la ciutat de València a la AVM, de la qual Ribó ha afirmat que la gent ha de “conéixer el seu exemple perquè demostra que la societat quan es pren les coses de debò al final acaba aconseguint allò que vol. És un crit d’esperança, i aquest documental va contribuir al fet que s’escolte”.

Beatriz Garrote, durant anys presidenta de l’Associació de Víctimes del Metre i en aquest moment integrant de la productora Barret, ha ressaltat el “canvi total” que hi ha hagut “des del moment en què, en 2015, es van produir els relleus de govern tant en l’Ajuntament de València com en la Generalitat, encara que ja havíem aconseguit que les nostres reivindicacions arribaren a la gent, un objectiu molt important en el qual ha col·laborat la productora Barret”.

Amb el canvi en les institucions- ha recordat Garrote- ha arribat la creació d’una comissió parlamentària, s’està treballant en la Llei de Seguretat i en el Protocol de Protecció a Víctimes, “però hui estem ací com a productora Barret també per a recordar que Joan Ribó, ara alcalde de València, va ser un dels parlamentaris que va defensar que en la comissió parlamentària del 2006 no s’estaven fent les coses com devien fer-se, que s’havia gastat molts diners en la visita del Papa i molt poc en mesures de seguretat en el Metro de València. Ell està present en el documental com a veu política que també van intentar silenciar perquè hi havia una majoria absoluta que volia tapar totes les veus, no solament les dels ciutadans. Per açò volíem donar-li una còpia del documental perquè puga veure-ho i conéixer el treball que s’ha fet i també la seua col·laboració, a més de convidar-li a la projecció del dia 14”.

Daniel Fabra, també de Barret Produccions, ha recordat que l’alcalde “ja va col·laborar amb nosaltres en 2012 quan li gravaren una entrevista en un web documental que vam fer i que es deia 0responsables.com. Ara hem vingut a ensenyar-li aquest treball i a agrair la seua col·laboració de llavors i d’ara”

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × 4 =