Associació Valenciana del Vehicle Elèctric: "És el moment de ser valents i canviar la mobilitat en la Comunitat"

Guardar

Un cotxe elèctric
Un cotxe elèctric

L'Associació Valenciana del Vehicle Elèctric (AVVE) assegura que "és el moment de ser valents per a canviar la mobilitat en la Comunitat Valenciana" i adverteix que "el vehicle elèctric no és el futur, sinó el present, i ja arribem tard".

Aquestes són algunes de les conclusions de la taula redona virtual organitzada per l'Associació Valenciana del Vehicle Elèctric (AVVE) per a analitzar les noves oportunitats, subvencions i incentius que sorgeixen per a la mobilitat sostenible després de la crisi del Coronavirus, que suposarà "un punt d'inflexió en el sector".

En aquest sentit, Paloma López, mànager de Vehicle Elèctric de Renault Retail Group Llevant i presidenta d'AVVE, ha assegurat que des de l'associació consideren que "a tota crisi cal traure-li un benefici, que és el creixement de la mobilitat sostenible". De fet, "malgrat que el sector de l'automoció està passant per un procés de transició important, en la Comunitat Valenciana s'han realitzat fins ara més de 300 matriculacions de vehicles 100% elèctrics, la qual cosa suposa un 25% més que en 2019 fins a aquest moment", ha afegit.

També ha volgut aclarir la presidenta d'AVVE que "quan parlem de fomentar el vehicle elèctric, cal fer-lo de forma àmplia, no sols de cotxes". En aquest sentit, el gerent d'UP2CITY i vicepresident d'AVVE, Lalo Blanes, ha afirmat que també cal parlar dels Vehicles de Mobilitat Personal (VMP), "que són una part molt important de la mobilitat urbana".

Respecte a això, ha comentat que una de les principals barreres al seu ús és la inexistència d'una llei nacional que es puga aplicar a totes les ciutats. "Correm el risc que tota la gent que anava en transport públic a treballar tinga por i es torne a la ràtio d'una persona un cotxe, la qual cosa col·lapsarà les ciutats", ha advertit.

En aquest punt, Lalo Blanes ha dit a les administracions que és "el moment de ser valents per a legislar la micromobilitat i els VMP, per a convertir en zona de vianants els centres de les ciutats, i mentre això succeeix, que es permeta un ús adequat d'aquests vehicles de mobilitat personal".

AJUDES SENSE FER FERRALLA ELS VEHICLES

També s'han explicat les ajudes que s'han llançat des del Govern per a impulsar el sector de l'automòbil, on destaquen els 100 milions d'euros del Pla Moves per a fomentar la mobilitat sostenible, dels quals més de 10,5 milions s'atorgaran a la Comunitat Valenciana, i que gestionarà l'IVACE (Institut Valencià de la Competitivitat Empresarial).

Per a explicar totes les ajudes tant del MOVES com del Programa d'Incentius a la Mobilitat Sostenible 2020 de la Generalitat Valenciana i com sol·licitar-les, ha participat el cap del Departament d'Eficiència Energètica en IVACE, José Vicente Latorre.

Una de les grans novetats que ha destacat és que s'ha eliminat l'obligatorietat de donar un cotxe per a achatarrar per a accedir a les ajudes a l'adquisició d'un VE, "la qual cosa facilitarà la venda de vehicles elèctrics i que va ser una barrera en el pla anterior". També ha aclarit que el procediment per a sol·licitar les ajudes encara no està desenvolupat, que serà similar a l'anterior pla MOVES, i que l'adquisició de vehicles es realitzarà "a través dels concessionaris, que ens estan ajudant molt en aquesta gestió".

També ha apuntat que per a ajuntaments i entitats públiques que han de llançar un procés de licitació "obrirem una plataforma per a poder sol·licitar les ajudes", que estarà operatiu una vegada siga publicat en el DOGV a través del portal http://moves.ivace.es.

MÉS PUNTS DE RECÀRREGA I MOBILITAT COMPARTIDA

Una altra de les infraestructures que es potenciaran són els punts de recàrrega. Per a això, el soci director d'OVANS i secretari d'AVVE, Daniel Sánchez, ha comentat que tant la Covid com altres legislacions potenciaran la mobilitat sostenible. Per exemple, amb la nova Llei de Canvi Climàtic es busca vertebrar a tot el territori nacional amb "instal·lacions ràpides o ultraràpides, i les estacions de servei hauran d'instal·lar com a mínim un punt de recàrrega de 50kW", ha assegurat.

També Daniel Sánchez ha afegit que l'operativa dels punts de recàrrega no ha estat afectada per la Covid, ja que "continua sent un entorn segur en controlar els punts amb targetes contactless, a través del mòbil i usar la mateixa mànega del vehicle per a realitzar les recàrregues".

També la mobilitat compartida "és clau". D'això ha parlat Álvaro Lorca, Co-Founder i gerent de Vipserviyp Serveis integrals i tresorer d'AVVE, qui ha comentat que "des de l'associació hem observat un increment de la demanda de sharing de vehicles elèctrics per a ús personal, però també existeixen comerços, restaurants, que estan apostant per motos elèctriques amb un lloguer flexible".

També ha afegit que cal que les administracions treballen en una "solució real per a la logística a la ciutat, ja que amb una contaminació ambiental que s'emporta 800.000 morts a l'any a Europa, aquesta pandèmia és una oportunitat que no podem deixar passar".

Destacats