L'associació de la Benedicció d'Animals de Sant Antoni Abat de Puçol compleix deu anys

Guardar

055-bendicion-animales-2018-2
055-bendicion-animales-2018-2

El diumenge 17 de febrer, a les 12 del migdia, benedicció d'animals de sant Antoni Abat en la plaça Joan de Ribera, enfront de la porta de l'església dels Sants Joans, organitzada per l'associació de la Benedicció d'Animals de sant Antoni Abat de Puçol, formada per un grup de veïns aficionats als cavalls que ja fa una dècada que estan treballant perquè la tradició no es perda.

Van assumir la responsabilitat d'organitzar l'acte 7 aficionats, per a evitar que es perdera la festa, al principi eren alguna cosa així com «els 7 magnífics», pel seu amor als cavalls. En sumar-se a la Federació Valenciana, van aconseguir tindre una data coordinada amb altres pobles, normalment l'últim o penúltim diumenge, la qual cosa facilita que els amos dels cavalls puguen participar també a Puçol, després d'haver-ho fet en altres pobles.

Enguany les benediccions en els 19 pobles de la Federació es realitzen del 13 de gener al 24 de febrer «i a Puçol ens toca el 17 de febrer, la qual cosa ens deixa encara un diumenge lliure per si sorgeix una emergència, com fa dos anys que va ploure i es va haver de suspendre, però ho vam fer al diumenge següent», explica el president José Vicente Sanchis.

La benedicció d'animals manté el mateix ritual que es coneix des del segle passat: es realitza un diumenge a les 12 del migdia, després d'una missa en la parròquia dels Sants Joans i després de traure la imatge de sant Antoni Abat a la plaça, primer desfilen les mascotes («sobretot gossos i gats, encara que cada vegada hi ha més animals diferents») i al final els cavalls.

Cada any reparteixen entorn de 600 bosses amb detalls per a tots els participants, que inclouen l'estampa del sant, la dacsa, la garrofa i el panet tradicional. A més, un detall especial per als que desfilen amb els cavalls, «detall que enguany hem cuidat especialment, ja que celebrem el nostre aniversari», finalitza el president.

Treballen amb discreció durant mesos perquè la tradició es mantinga viva i els veïns gaudisquen d'un matí espectacular, però continuen demanant que les noves generacions s'impliquen, que entre gent jove a tirar una mà, perquè estar molts anys al peu del canó cansa, així que si algú s'anima, només ha de contactar amb qualsevol d'ells, per exemple en el bar Nuro, on és possible localitzar a algun dels veterans membres de l'associació.

Destacats