Així impactaran els Premis Goya sobre la ciutat de València

“Cal no oblidar que la cultura és economia”: Joan Ribó

Guardar

foto familia goya
foto familia goya

La celebració dels Premis Goya en la capital del Túria ja és una realitat, i consegüentment, diversos polítics com l'alcalde de València, Joan Ribó, i la vicealcaldessa, Sandra Gómez, han eixit davant dels mitjans per a expressar la seua emoció davant aquesta decisió. Divendres passat, es va conéixer que València seria la tan anhelada seu de la 36a edició dels premis, després que en 2021 es quedara a les portes de ser la triada i que al final l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya decidira optar per Màlaga. Així i tot, València ha aconseguit colar-se en la Gala dels Goya 2021 fent connexions en directe des del Palau de les Arts. Ara per fi té l'edició al complet, i això, en què es tradueix per a la ciutat?

Hi ha dos tipus de reconeixements clau. D'una banda, que els Goya arriben a València suposa un gran agraïment en l'àmbit cultural, per la qual cosa suposa l'art cinematogràfic per a València, i més, sent l'any Berlanga. El cineasta valencià ha suposat un abans i un després en el panorama cinematogràfic espanyol, sent el predecessor i la inspiració per a futurs artistes consagrats i un visionari per a l'època. A més, com un dels autors de la Reial Acadèmia de Cinema, que una de les seues edicions se celebre a la seua ciutat natal, coincidint amb el 100 aniversari del seu naixement, augmenta encara més, si es pot, l'expectativa.

No obstant això, no cal deixar de costat l'impacte econòmic que aquesta celebració aportarà per a la província. Ribó declarava res més conéixer la confirmació que la ciutat seria la seu per als Goya 2022, la importància que tindria aquesta gala per a crear llocs de treball. "Perquè cal no oblidar que la cultura també és economia", deia l'alcalde. I és que hi ha moltes productores audiovisuals que han guanyat grans premis internacionals però que fins i tot estan esperant "el salt" per a obtindre el seu reconeixement a Espanya. Els Goya serviran per a impulsar aquest sector valencià en expansió, igual que activarà el sector hoteler i hostaler. Sense oblidar, la revaloració que, òbviament, suposa per als del gremi cultural: actors, productors, guionistes, càmeres... Un sector, l'audiovisual, que any rere any pateix per la seua estacionalitat, el seu treball intermitent i la precarietat. Que València siga la seu de la màxima representació de guardons a escala cinematogràfica estatal és un agraïment a tots ells.

Curiosament, la Gala dels Goya no ha viatjat molt fora de Madrid. En 2018 es va celebrar a Sevilla, i la gala de 2019, a Màlaga. Anteriorment, l'única vegada que els Goya van eixir de Madrid va ser l'any 2000, quan es van celebrar a Barcelona. Ara s'obri una nova etapa per a donar a conéixer València, per a aconseguir una major promoció de la ciutat i sobretot, del seu sector cinematogràfic, que només en 2019 ja va acceptar 232 rodatges per a diferents projectes audiovisuals. València ja ha sigut escenari de grans produccions com Westworld, o Tomorrowland, ara li toca estar sobre l'escenari. Amb aquests premis s'ofereix a la ciutat del Túria l'oportunitat de guardonar a la capital com un dels mercats audiovisuals emergents més interessants a escala internacional.

Arxivat a:

Destacats