25n
25N
25N

L'Avinguda del Port es convertirà en el “vertader passeig a la mar”

Així ho planteja la proposta inicial anunciada per la regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez

L'Avinguda del Port es convertirà en el “vertader passeig a la mar”
01/03/2021 -

La vicealcaldessa de València, Sandra Gómez ha anunciat hui un nou projecte de l’ajuntament per a la renaturalització de l’Avinguda del Port. Aquesta proposta inicial pretén recuperar espai per als vianants i alternatives de mobilitat sostenible en una de les avingudes més transitades de la ciutat, en la qual la major part l’ocupa el trànsit rodat. Per a revertir aqueixa situació, Gómez ha expressat que amb aquest projecte “l’Avinguda del Port es convertirà en el vertader passeig a la mar”.

L’Avinguda del Port connecta el centre de València amb la franja marítima de la ciutat, per la qual cosa, des que es creara en el segle XVIII ha tingut una evolució en la qual el trànsit de vehicles ha sigut la principal característica, ja que connecta amb un punt logístic molt important de la ciutat, el port. A principis del segle XX es va anar convertint en una zona més residencial amb fàbriques reconvertides en centres dotacionals fins a transformar-se en la configuració actual.

Hui dia, el 70% de la superfície total d’aquesta avinguda, aproximadament, l’ocupa el trànsit privat, mentre que a penes el 30% està ocupat per vianants o bicicletes. Per això, la proposta de l’ajuntament és revertir aquesta situació, en la qual el 70% de la superfície estiga dedicat a mobilitat sostenible. Pel que el 30% restant estaria dedicat al trànsit de vehicles privats.

“Donarem molt pes a l’espai per als vianants i a l’espai de mobilitat sostenible, és a dir, que siga un espai de passeig que connecte els barris cèntrics de València amb els barris marítims. Volem fer una proposta de reconversió i transformació importantíssima per a fer eixe gir de 70/30 a un 30/70”, ha explicat Gómez.

Amb la vista posada en aquest objectiu, la vicealcaldessa ha explicat que la proposta és efectuar un projecte de reurbanització. La idea inicial consisteix a eliminar fins a dos carrils de circulació i una banda d’aparcaments, per la qual cosa es guanyarien uns 7 metres. “Això ens permetria ampliar la vorera amb molta més vegetació, que ens ajuda a combatre l’efecte illa de calor, baixar el carril bici de la vorera i que millore el drenatge de les aigües fluvials al desasfaltar part d’aqueixa avinguda”, ha declarat la vicealcaldessa.

La nova proposta reduirà la contaminació acústica d’aquesta avinguda, crearà espais de sociabilització com zones verdes i infantils. Segons aquest projecte inicial, les actuacions es realitzarien en una part de la vorera i Gómez ha admés que escoltarà els veïns, però que “la idea principal és renaturalitzar aquesta zona i que es convertisca en el vertader passeig a la mar”.

Això suposa una actuació en aproximadament 2,5 quilòmetres de llarg, uns 35.000 metres quadrats, dels quals “recuperarem 30.000 per a espai públic. En total, calculem que podrem dedicar uns 52.000 m² per a persones i alternatives de mobilitat sostenible, reduint a 22.000 l’espai dedicat a vehicles”, ha concretat la regidora socialista. Aquesta proposta inicial sobre la qual pivota  la licitació que hauran de desenvolupar i concretar els tècnics que finalment queden adjudicats en el projecte de reurbanització.

Fons europeus i terminis

“Volem que siga un referent en la recuperació d’espais públics i renaturalització de la ciutat sota les premisses de sostenibilitat, perspectiva de gènere, mobilitat sostenible, salut, paisatge i accessibilitat universal. Per això mateix serà una de les propostes que treballarem perquè siga beneficiària dels projectes europeus, dins del Pla de Reconstrucció d’Espanya”, ha assenyalat Gómez.

Per tant, l’Ajuntament de València ha accelerat la marxa d’aquest projecte perquè es puga enquadrar dins de les ajudes europees, ja que, segons la vicealcaldessa, compleix amb la mena de projectes que marca Europa. A més, enguany es realitzarà la redacció del projecte i Sandra Gómez espera que per a l’any que ve es puga traure ja la licitació de l’obra.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 + 4 =

museo prehistoria