25n
25N
25N

Els artistes fallers no saben què passarà amb els monuments i els pirotècnics viuen un "desastre"

“Les falles estan pensades per a ser cremades, no desmuntades” explica el Gremi d’Artistes Fallers, que no sap què succeirà amb els monuments que ja són al carrer quasi muntats

Els artistes fallers no saben què passarà amb els monuments i els pirotècnics viuen un "desastre"
11/03/2020 -

El Gremi d’Artistes Fallers s’ha reunit aquest matí amb la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de València per a valorar in extremis què es farà amb els ninots que no podran ser plantats el pròxim 15 de març.

Cal recordar que moltes comissions, especialment les de Secció Especial, ja havien tret els seus monuments al carrer per a procedir al muntatge. Segons l’agrupació d’artistes, “desmuntar-los és ja pràcticament impossible, perquè les falles estan pensades per a ser cremades i no desmuntades”. En aquest sentit, és evident que els artistes no compten amb un protocol de desmuntatge per als seus monuments, ni els ninots estan preparats tampoc per a suportar-ho.

Moltes de les peces estan pegades amb adhesius potents, la qual cosa podria provocar danys importants a la falla en cas de ser trossejada. No obstant això, tampoc és viable traslladar els monuments tal com estan actualment, ja que la immensa majoria d’ells superen les magnituds que pot abastar un camió normal.

En cas que finalment es decidisca traslladar els ninots, el Gremi d’Artistes Fallers ha avançat que una de les localitzacions que sonen amb més força és Fira València. No obstant això, fins que no acabe la reunió, no se sabrà amb seguretat.

Els ànims estan un poc baixos” reconeixen. “Hi ha molta incertesa perquè és una situació nova a la qual mai ens havíem enfrontat. Entenem que el primer és la salut, però la situació és molt complicada” conclouen.

Una “catàstrofe” per als pirotècnics

Reyes Martí, al capdavant de la pirotècnia Ricasa, ha titllat de “catàstrofe” i de “desastre” la cancel·lació de les Falles. “Ahir, a les set i mitja de la vesprada, eixia molt contenta de la pirotècnia perquè ja tenia lligades totes les mascletaes. Hui pensava posar-me a la feina amb la Cremà, però de sobte ja no tinc res” lamenta.

“32 espectacles tenia contractats jo per a aquestes Falles” relata l’experta en pólvora. “I no sols eren els contractes de les comissions, és que també tenia actes molt importants amb Ajuntaments: Algemesí, Picassent… I tot això de la Magdalena. Si cancel·len un acte, et fa fàstic. Però el que ha passat ara és una catàstrofe” conclou.

La pirotècnica lamenta que les autoritats encara no li hagen donat una resposta clara al problema, i denuncia una “gestió pèssima” de la cancel·lació de les Falles. De la mateixa manera, tampoc sap què passarà amb les pèrdues econòmiques que tot això comportarà per a la seua empresa: “no he volgut ni posar-me a fer comptes” declara Martí.

Sobre el possible emmagatzematge del material pirotècnic, per tal de disparar les mascletaes contractades en el futur, reconeix que sí que és possible guardar-lo. Tanmateix, això suposarà greus problemes per a la pirotècnia, ja que li retallarà espai i capacitats per a afrontar nous contractes amb altres festes o entitats.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

7 + dos =

Valencia activa
bombers
Valencia activa