25n
25N
25N

Alejandro Santaeulalia amb l'artista urbà Dulk donaran vida a la Falla Municipal de València 2021

Un jurat, completament despolititzat, ha triat, aquesta vesprada, a l’artista faller que plantarà el monument municipal de les Falles 2021

Alejandro Santaeulalia amb l'artista urbà Dulk donaran vida a la Falla Municipal de València 2021
18/06/2020 -

Per segon dia consecutiu, un jurat multidisciplinari, completament despolititzat i paritari s’ha reunit, aquesta vesprada, per a seleccionar a l’artista faller que plantarà la Falla Municipal 2021. Finalment, el projecte que ha aconseguit conquistar al jurat ha sigut el dels artistes Alejandro Santaeulalia amb l’artista urbà Dulk sota el lema ‘Protegeix allò que estimes’.

Un total de quatre projectes optaven a convertir-se en la falla municipal de 2021. Al llarg d’aquesta vesprada, els artistes fallers han presentat les seues propostes al jurat, els han resolt dubtes, però, sobretot, han detallat elements que s’han tingut en compte a l’hora de decantar-se per un projecte o l’altre, com l’ús de materials sostenibles, la sàtira o la singularitat de la proposta.

Alejandro Santaeulalia tornarà a plantar en la Plaça de l’Ajuntament i ho farà acompanyat per un dels artistes urbans valencians més internacionals, Dulk. Un comité seleccionador independent i paritari designat per entitats falleres, artístiques i de la societat valenciana ha triat per majoria este projecte entre un total de quatre candidatures per convertir ‘Protegeix allò que estimes’ en la falla gran municipal de 2021.

Alejandro Santaeulalia (1971) es va formar al taller de son pare, el també artista faller Miguel Santaeulalia, i va crear el seu propi taller en 2000 per a dedicar-se, fonamentalment, a l’elaboració de falles, fogueres, escultura pública i tematització d’espais. En 2004 va incorporar tecnologies d’enginyeria inversa (digitalitzat 3D, maquetat digital i mecanitzats CAD/CAMROB). El disseny de projectes, tant per a treballs propis com d’altres artistes, és una de les seues especialitats més reconegudes. En 2001 es va estrenar en la secció Especial amb la falla de l’Antiga de Campanar i un any després, en col·laboració amb el taller del seu germà Pedro Santaeulalia, es va fer amb el primer premi de la secció Especial. En 2003 va plantar la seua primera falla en la Plaça de l’Ajuntament (juntament amb Agustín Villanueva i Jorge Ballester), on repetiria en 2005 com a responsable de la falla, en 2006 (en col·laboració amb el taller de Ramón Espinosa), en 2007 (col·laborant amb el taller de Pere Baenas), en 2009 i en 2010 (amb el seu germà Pedro Santaeulalia), en 2012 juntament amb Vicente Llácer i també en 2013. Huit anys després, viurà la seua novena experiència a la Plaça de l’Ajuntament i ho farà acompanyat per Antonio Segura, Dulk (València, 1983), un dels artistes urbans de més reconeixement internacional, i que ha exposat en ciutats de tot el món, com ara València, Miami, Los Ángeles, Londres, Roma, Amberes o Barcelona. Les seues obres d’art urbà també han arribat a bona part del planeta, des dels Estats Units, Suècia o Rússia, fins Taiwan, Itàlia, França, Dinamarca o Espanya.

El jurat, que s’ha mantingut en secret fins al moment de la deliberació, ha estat format per representants del Gremi d’Artistes Fallers i de València Capital de Disseny 2022, així com per membres de la Interagrupació de Falles de València, de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de València i del Col·legi de Publicitaris de la Comunitat Valenciana.

Galiana ha destacat “la qualitat de totes les propostes presentades, que ens han permés visualitzar quatre grans falles dignes de ser la falla gran municipal de 2021” i ha valorat positivament el desenvolupament del procés, amb huit candidatures entre ahir i hui que els artistes fallers “han defensat amb molta passió i carregats d’arguments artístics inqüestionables”.

El procés contempla un pressupost de 205.000 € per a esta falla i establix l’aposta pels materials sostenibles i la singularitat i la sàtira entre els criteris valorables pels jurats.

“És una falla que m’ha fet tornar als meus anys de xiquet”, ha destacat Montesinos, mentre que “la composició, el joc visual i el llenguatge plàstic i que trenca amb tot allò que hem vist en els darrers anys” ha sigut el que ha posat en valor Hércules del projecte seleccionat. Per a López, la falla de l’any que ve “clicarà l’ull perfectament a la Capital del Disseny” i per a Gallega, ho farà amb una “fantasia i una policromia” dignes de ressaltar. Per la seua part, Chafer ha assegurat que “este projecte ha portat la tradició al disseny d’avantguarda”.

Alejandro Santaeulalia serà els encarregats de plantar la Falla Municipal de València 2021, i compartiran responsabilitat juntament amb Ceballos i Sanabria, que seran els encarregats de plantar la Falla Municipal Infantil 2021. Aquests artistes fallers tornaran a plasmar eixe estil propi que tant els caracteritza a la Plaça de l’Ajuntament de València.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × 2 =