25n
25N
25N

La Falla Municipal 2020 tindrà la signatura de Manolo Martín, José Ramón Espuig i Escif

Un jurat, completament despolititzat, ha triat, aquesta vesprada, a l’artista faller que plantarà el monument municipal de les Falles 2020

La Falla Municipal 2020 tindrà la signatura de Manolo Martín, José Ramón Espuig i Escif
16/04/2019 -

Per segon dia consecutiu, un jurat multidisciplinari, i completament despolititzat, s’ha tornat a reunir, aquesta vesprada, per a seleccionar a l’artista faller que plantarà la Falla Municipal 2020. Finalment, el projecte triat ha sigut el de Manolo Martín, José Ramón Espuig i Escif, que signarà un dels monuments fallers més visitats que, a més, representa a la ciutat de València.

Una gran responsabilitat que, sens dubte, abordaran amb il·lusió per a tirar avant un monument que no deixe a ningú indiferent. Els experimentats artistes fallers Manolo Martín i José Ramón Espuig, juntament amb l’artista valencià Escif firmaran la falla gran municipal de 2020. Un comité seleccionador independent i paritari designat per entitats falleres i artístiques ha triat per unanimitat el projecte “Això també passarà”, entre un total de huit candidatures, “una xifra que no només suposa un rècord històric que confirma l’interés creixent dels artistes fallers per mostrar-se a la plaça de l’Ajuntament, sinó que per la seua qualitat i diversitat refermen la idea que les Falles són art”, ha explicat el regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Pere Fuset.

Manolo Martín, José Ramón Espuig i Escif han unit les seues trajectòries amb este projecte que es plantarà en la Plaça de l’Ajuntament. El Taller de Manolo Martín (fundat com a empresa el 1984), és una organització multidisciplinari de les Arts Plàstiques i Aplicades, amb capacitat per a abordar qualsevol tipus de treball artístic. Per la seua part, Espuig, mestre major del Gremi d’Artistes Fallers, ha plantat fins a 142 falles grans, a banda de moltes altres en categories inferiors i 28 falles infantils des de 1974. Junt a ells estarà Escif (València, 1980), considerat com un dels referents més rellevants de l’escena de l’art urbà a nivell mundial, està en actiu en l’escena de l’art de carrer des de mitjans dels 90. Amb dibuixos nítids, línies clares i colors sobris plantegen pintures llibertàries que qüestionen les lluites actuals, els moviments de resistència i problemes mediambientals. Ha realitzat nombrosos projectes en contextos urbans per tot el món. Als darrers anys destaquen les seues intervencions en centres d’art com l’IVAM, el Power Station de Xangai o el Palais de Tokyo de París i en esdeveniments com la Biennal de l’Art Africà Contemporani. Recentment ha sigut triat com un dels artistes que participarà en el projecte ‘Embellir París’.

De nou, el jurat s’ha mantingut en secret, fins al moment de la deliberació, i ha estat format per personal expert proposat pel Gremi Artesà d’Artistes Fallers, la Interagrupació de Falles de València, la Federació de Falles Innovadores i Experimentals (Falles I+E), l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana i el Centre del Carme Cultura Contemporània.

A aquest grup, també s’ha sumat el regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València i president de Junta Central Fallera, Pere Fuset, que, encara que ha pogut donar la seua valoració de cadascun dels projectes presentats, no ha tingut dret a vot.

Fuset ha destacat que de nou “una decisió tan important com la d’escollir la falla gran municipal es fa a través d’un jurat independent i paritari sense el vot de cap polític i a partir d’unes bases consensuades amb el Gremi d’Artistes Fallers”, i ha recordat que s’ha donat resposta a reivindicacions històriques del col·lectiu d’artistes, com ara l’eliminació de l’obligatorietat de l’esbós i la possibilitat que els artistes presenten els seus projectes cara a cara davant del jurat. El procés, que s’ha avançat al calendari en resposta a les peticions dels artistes, contempla un pressupost de 205.000 € per a esta falla i establix l’aposta pels materials sostenibles i la singularitat i la sàtira entre els criteris valorables pels jurats.

La Falla Municipal de 2020 comptarà amb un pressupost de 205.000 euros, i entre els criteris per a l’elecció del projecte guanyador s’ha tingut en compte tant la utilització de materials sostenibles, com la singularitat i la sàtira de la proposta.

Manolo Martín, José Ramón Espuig i Escif han conquistat al jurat, i compartiran responsabilitat juntament amb Ceballos i Sanabria, que seran els encarregats de plantar la Falla Municipal Infantil 2020. Per desena vegada, aquests artistes tornaran a plasmar eixe estil propi que tant els caracteritza en la Plaça de l’Ajuntament de València.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

11 − huit =

Informacion coronavirus
escalante