Les arts escèniques lamenten la "frenada en sec" de la seua activitat pel 'toc de queda'

Guardar

Teatro_Principal_Valencia
Teatro_Principal_Valencia

El sector de les arts escèniques valencià ha lamentat aquest dimarts la "frenada en sec" que ha suposat per a la seua activitat, després d'haver-la començat a reprendre al setembre després del confinament, el 'toc de queda' declarat recentment per a frenar la Covid-19. El col·lectiu ha destacat que és necessària la seua "visibilitat" i ha ressaltat la seua contribució per a millorar l'estat d'ànim de la població en l'actual crisi sanitària, al mateix temps que ha subratllat que "la cultura és segura".

Així, ho ha indicat la presidenta de l'Associació d'Empreses d'Arts Escèniques del País Valencià (Avetid), María Ángeles Fayos, en la roda de premsa oferida al costat de l'edil d'Acció Cultural a València, Maite Ibáñez, per a presentar una campanya que busca el suport i la implicació del públic, davant les restriccions marcades per la pandèmia, sota el lema 'Hui les arts escèniques també necessiten el nostre aplaudiment" i amb le hastag #sense tu no hi ha cultura.

Fayos ha comentat que després dels mesos d'aïllament pel coronavirus "al setembre van començar obrir tots els teatres privats", després d'haver-lo fet "abans els públics", i ha apuntat que encara que "costa" s'havia pogut recuperar "fins al 40 per cent" d'activitat i assistència "respecte a l'any passat". No obstant això, ha subratllat que "des del 'toc de queda'" s'ha registrat "una frenada en sec" i ha assenyalat que "és important la visibilitat que la gent sàpia que estem".

La representant de les arts escèniques ha confiat a "recuperar" públic gràcies a la "màgia" d'una activitat que és "real" i que es viu, a diferència de les xarxes socials, en directe. "Res és tan autèntic com un escenari. Això no té contrincant", ha exposat encara que ha insistit en els condicionants de la pandèmia. Ha opinat que a partir d'aquesta circumstància "la cultura sobreviurà" però "en un marc diferent".

María Ángeles Fayos ha considerat que la campanya presentada al costat del consistori "arriba en el moment més adequat", tenint en compte el toc de queda decretat. "Hi ha toc de queda i la gent es queda a casa automàticament, és natural i humà", ha declarat. Al mateix temps, ha afirmat que "és necessari donar seguretat", perquè "els ciutadans no es contagiaran per anar al cinema o al teatre", i il·lusionar" perquè tornen a gaudir en persona d'aquests espais, dels quals s'ix "més restablit".

En aquest punt, ha manifestat que el sector està "intentant aconseguir" de l'administració que "les entrades de cinema i teatre, sobretot les de gent de poblacions pròximes a València" servisquen per a donar-los davant el toc de queda "deu o quinze minuts" de marge per a tornar a les seues cases. "Això significaria fer calor a la cultura", ha dit.

Preguntada per un possible nou confinament, la presidenta d'Avetid ha indicat que "tant de bo no hàgem de tancar les portes de nou" i ha asseverat que "la situació és difícil", també perquè "és difícil mantenir un espai obert amb aforament reduït" i "els marges en la cultura són xicotets". Ha agregat que "ara hi ha ajudes per a intentar sobreviure" --ha agraït el suport d'institucions com l'Ajuntament de València i comptar amb "polítics compromesos"-- encara que ha apostat per "viure" en lloc de "sobreviure".

"MANTenir LLOCS DE TREBALL"

Per part seua, Maite Ibáñez ha assenyalat que la campanya en favor de les arts escèniques que insta a rebre el suport del públic naix a partir del pacte per a la reconstrucció de València enfront de la Covid-19 i ha apuntat la necessitat d'impulsar el sector més enllà de l'econòmic, també per a "mantenir llocs de treball".

L'edil ha assegurat que el consistori ha augmentat en "més d'un 220 per cent el pressupost d'ajudes a arts escèniques" i ha valorat l'"esforç" per a això, així com el treball, "al màxim", fet pel sector per a "tirar avant i continuar en marxa" en "moments difícils". "La cultura és segura. Es pot demostrar gràcies a l'esforç de tanta gent que s'ha implicat i al dels públics", ha asseverat, a més de defensar la seua consideració com a "bé de primera necessitat".

La responsable d'Avetid, que ha valorat la "gran vocació" i els "grans professionals" del sector, ha indicat que en la Comunitat Valenciana hi ha 150.000 famílies dedicades a les arts escèniques en diferents activitats i ha declarat que la "riquesa" que representa no es pot perdre.

MAPA DE TEATRES

Ibáñez i Fayos han anunciat també la decisió de crear un "mapa" que reculla "tots els teatres" de València, "les sales de tota mena, perquè el públic conega la vida cultural" de la ciutat. Aquesta iniciativa es podrà consultar inicialment en format digital i després de la pandèmia, en paper per a distribuir-la en diferents espais.

Preguntades per la declaració de la cultura com ben essencial, la regidora ha dit que és "una demanda del sector" i ha manifestat que la Generalitat "també la coneix", al mateix temps que ha ressaltat la "interlocució", "coordinació" i "col·laboració constant" entre administracions en favor d'aquesta activitat.

Sobre si tal consideració evitaria el tancament de les sales en un possible nou confinament, Ibáñez ha exposat que això no es pot respondre i ha considerat que s'haurà de tindre en compte a les autoritats sanitàries. "Es tracta de respondre de la manera més positiva al sector cultural", ha afegit.

Respecte a si la pandèmia servirà per a establir les bases d'un pla per a aquesta activitat, l'edil ha plantejat que durant el confinament s'han abordat moltes qüestions i ha matisat que ara "la prioritat" és "donar una resposta en moment de supervivència" per a "evitar el tancament de sales i destruir llocs de treball". Ha afegit que després es reprendrà el pla va començar a treballar. Fayos ha opinat que "hi haurà un abans i un després de la pandèmia".

Destacats