25n
25N
25N

Arranca la Xarxa Pública de Serveis Lingüístics Valencians

Aquesta nova xarxa comptarà amb més de 50 ajuntaments i institucions

Arranca la Xarxa Pública de Serveis Lingüístics Valencians
21/11/2019 -

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha constituït aquest dijous el consell de la Xarxa Pública de Serveis Lingüístics Valencians, la ‘Xarxa.val’, amb un primer ple integrat per més de 50 ajuntaments i institucions. L’objectiu és impulsar l’ús del valencià.

Està compost per representants de la Generalitat i de 47 municipis, així com per les mancomunitats de la Ribera Alta i de la Safor. També formen part quatre de les cinc universitats públiques valencianes: la Universitat de València (UV), la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat d’Alacant (UA) i la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló.

La ‘Xarxa.val’ es va presentar a la societat valenciana el passat més de febrer amb la meta de compartir bones pràctiques i interessos comuns en la creació de sinergies per a avançar en la normalització lingüística en l’àmbit local. En la passada legislatura, el Botànic va constituir el Consell Social de les Llengües i l’Oficina de Drets Lingüístics, recorda la Generalitat en un comunicat.

De cara al futur, la nova xarxa elaborarà estratègies de planificació lingüística i articularà un canal àgil de comunicació entre totes les entitats amb serveis lingüístics. També organitzarà activitats relacionades amb la normalització del valencià i facilitarà que les administracions que la integren compartisquen eines i recursos.

Les seues accions se centraran en diversos àmbits, com el de l’administració al carrer per a l’increment de l’oferta de cursos de valencià, igual que en la xarxa de les Escoles Oficials d’Idiomes (EOI), o la projecció exterior de la llengua, continuant amb el camí marcat per la fira d’idiomes que organitza la Conselleria amb la col·laboració d’ajuntaments i universitats.

DRETS LINGÜÍSTICS

Altres eixos són la investigació sociolingüística, amb el que la ‘Xarxa.val’ elaborarà estudis i anàlisis de la situació sociolingüística en l’àmbit local, o el desplegament normatiu de la llei del valencià. Entre les funcions de les entitats i institucions que integren ‘Xarxa.val’ està l’assessorament a la ciutadania sobre els seus drets lingüístics.

En definitiva, es tracta de reforçar la comunicació i reunir l’us serveis lingüístics de les universitats públiques i les entitats locals en una estructura pròpia de la Generalitat que afavorisca el treball en xarxa i genere la “màxima rendibilitat” en el procés de normalització lingüística, com ha destacat el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, que presideix el consell de l’òrgan.

El ple del consell de la ‘Xarxa.val’ es constitueix en la setmana de celebració de l’aniversari de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), que aquest dissabte 23 de novembre compleix 36 anys.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 1 =

lleida 2020
activem alfafar