25n
Orgull
Orgull

Arranca una setmana clau per a la desescalada a la Comunitat Valenciana

L’augment dels contagis, així com el de la incidència acumulada, ha encés les alarmes en el Consell

Arranca una setmana clau per a la desescalada a la Comunitat Valenciana
05/07/2021 -

La Comunitat Valenciana viu aquests dies una de les seues setmanes més claus pel que respecta a la desescalada. Des que es començaren a relaxar les mesures a principis del mes de juny s’ha anat notant un lleuger augment dels contagis. No obstant això, l’increment més notori va tindre lloc la setmana passada, arribant fins i tot als més de 1.400 contagis en un dia. És per això que, des del si del Consell es comença a veure amb preocupació l’augment de les xifres a poc més d’una setmana de (15 de juliol) que es tornen a reunir per a actualitzar les restriccions sanitàries vigents.

L’arribada de l’estiu, els viatges de fi de curs (el macrobrot de Mallorca que ha generat multitud de positius en tota Espanya) i la flexibilització de restriccions amb el que això comporta a l’increment de la mobilitat ha suposat un augment exponencial dels contagis en els últims dies. A més, a això cal sumar la no obligatorietat de l’ús de la màscara en espais exteriors sempre que es mantinga la distància de seguretat -1,5 metres-. Una mesura que va entrar en vigor en tot el país després d’una decisió del Govern d’Espanya.

Així, les últimes dades quant a l’evolució de la COVID-19 en la Comunitat Valenciana no són positius tenint en compte l’estabilitat de l’autonomia en els últims mesos quant al control de la pandèmia es refereix. Per això, la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, alertava el divendres que la pandèmia “no ha acabat” i ha advertit que en la mesura que la situació del coronavirus “vaja empitjorant, pot haver-hi mesurades protectores més estrictes”.

La Mesa Interdepartamental que analitza la situació de la COVID-19 en el territori valencià tornarà a reunir-se el 15 de juliol per a decidir llavors si flexibilitzar o endurir les restriccions actuals. “Sempre dependrà de l’evolució de la pandèmia, i dels nivells d’alerta a cada moment. Es tenen en compte tres elements: l’índex de contagi, l’ocupació de llits i la de llits UCI”, recordava Oltra.

Els últims brots van suposar que la incidència acumulada en la Comunitat Valenciana s’incrementara de forma accelerada en l’autonomia valenciana, que durant més de tres mesos ha registrat les millors dades d’Europa, amb un risc baix de transmissió. Tant és així que la Comunitat es troba en risc mitjà de transmissió en l’actualitat i doblegant les xifres de la setmana passada.

Mónica Oltra es dirigia divendres passat als joves d’entre 15 i 29 anys, sector de població en el qual més casos estan produint-se, al·legant que “ningú està lliure de patir unes conseqüències del coronavirus que li puguen traslladar a l’hospital o a l’UCI, per molt jove i sa que estiga”. En aquest sentit, demanava ‘trellat’ (‘sentit comú’ en valencià). “És obvi que quan es produeixen els contagis és que no s’han aplicat les mesures o que la gent li les ha saltades. Igual que hem anat cap avant, podem anar cap endarrere”, resolia la vicepresidenta.

Detectada variant delta a València

La regidora del Cicle Integral de l’Aigua, Elisa Valía, informava el passat 2 de juliol de les últimes anàlisis de les aigües residuals de la ciutat on s’ha detectat “una tendència a l’alça”. Vàlua explicava que “ens trobem en els nivells que es registraven a principis del mes de maig amb la diferència que, en aqueix moment, marcava l’inici de la desescalada i ara es tradueix com un repunt significatiu de la presència del coronavirus a la ciutat”.

De fet, les mostres realitzades assenyalaven que s’ha multiplicat per cinc la presència de la COVID-19 respecte a la setmana anterior. “Ara hem d’esperar per a saber si la tendència continua pujant o s’estabilitza”. Així mateix, Vàlua ha confirmat que s’ha trobat la presència de la variant delta a la ciutat: “L’hem detectada en una de les mostres analitzades”.

Per sectors, els districtes que es troben, actualment, molt per damunt de la mitjana són Malilla, Algirós, Eixample, L’Olivereta, Benicalap, Rascanya, Jesús i Patraix.

No obstant això, la regidora apuntava que “ens trobem en un escenari completament diferent al de fa uns mesos, ja que el bon ritme de la vacunació ha fet que no existisca, de moment, pressió en el sistema sanitari”. Així i tot, va voler fer una crida a la prudència perquè “l’augment de la incidència, sí que es pot traduir en un augment de la pressió en Atenció Primària, i més durant el període estival”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

6 + 11 =