Els centres educatius obrin les portes quan entren en vigor les noves restriccions

El sindicat STEPV demanava retardar la volta a les aules fins a, almenys, l’11 de gener

Guardar

limpieza-aulas
limpieza-aulas

Després de les vacances de Nadal, l'alumnat de la Comunitat Valenciana ha tornat a les aules. Hui, 7 de gener, es reprén l'activitat lectiva malgrat que la incidència del coronavirus continua sent molt elevada en gran part del territori valencià. El sindicat STEPV va tornar a reclamar, a principi de setmana, que, com prompte, es posposara l'inici de les classes a l'11 de gener, seguint la línia d'altres comunitats autònomes i, fins i tot, de diversos països europeus que han tancat les escoles durant les dues setmanes posteriors a les festes nadalenques.

No obstant això, des de la Conselleria de Sanitat no s'ha contemplat estudiar la possibilitat d'ajornar la tornada a l'escola. I és que tal com ha explicat la consellera Ana Barceló, "s'ha demostrat que les aules són un dels llocs més segurs, i els contagis en l'àmbit educatiu han estat molt controlats". De fet, des del començament de les classes el mes de setembre passat, la incidència del coronavirus en els centres educatius ha sigut molt baixa.

D'acord amb l'últim balanç, del 14 al 18 de desembre, dels quasi 47.000 grups que hi ha a les escoles i instituts de la Comunitat Valenciana, el 99,1% va poder seguir les classes presencials sense incidències. D'aquesta manera, dels 1.845 centres educatius que conformen el sistema educatiu valencià, tan sols 258 escoles van tindre alguna aula confinada.

Així mateix, els casos positius que s'han notificat en l'àmbit educatiu no han desembocat en brots majors. Un exemple, diuen des de Sanitat, que "els protocols anticovid, dissenyats a principi de curs, funcionen de manera efectiva". Un protocol que, a més d'exigir l'ús de la mascareta a partir dels 6 anys i de mantenir la distància de seguretat quan no pertanguen al mateix 'grup bambolla', estableix una altra sèrie de mesures com la reducció de la ràtio per aula o la creació de grups de convivència estable de màxim 20 alumnes en Infantil i fins a segon de Primària.

Aquest protocol, que es continuarà aplicant al llarg de tot el curs escolar, també estableix horaris escalonats d'entrada i eixida al centre per a evitar aglomeracions i, a vegades, per entrades diferenciades o, per exemple, l'organització de diferents torns de menjador, havent-hi grups que mengen a l'aula. A més, a partir de segon de l'ESO, en Batxillerat i FP s'ha optat per una assistència a classe en dies alterns, sempre que no es puga garantir la distància de seguretat d'1,5 metres. D'aquesta manera, els dies en què no s'assistisca a classe, realitzen, a casa, les tasques educatives marcades pel personal docent.

Per descomptat, en cas de detectar que una persona presenta símptomes compatibles amb la Covid-19, cada centre educatiu disposa d'un espai Covid per a aïllar a la persona fins que Salut Pública informe de com s'ha d'actuar. No obstant això, amb la incorporació dels test d'antígens s'accelera la detecció in situ d'un possible positiu, ja que en només 15 minuts es coneix el resultat sense haver de passar pel laboratori.

Arranca, hui, el segon trimestre del curs escolar a la Comunitat Valenciana que, a més, estarà marcat per les noves restriccions que estaran en vigor fins al 31 de gener i que, entre altres, avança el toc de queda a les 22.00 hores i confina a un total de 26 pobles valencians.

Destacats