25n
25N
25N

Bankia posa en marxa els treballs de rehabilitació de l'Alqueria Julià per a la 'Casa de la Música'

Bankia posa en marxa els treballs de rehabilitació de l'Alqueria Julià per a la 'Casa de la Música'
07/03/2019 -

Bankia ha signat aquest dijous l’inici de les obres per a la rehabilitació i restauració de l’Alqueria Julià amb l’objectiu de convertir l’edifici del segle XVII situat en el barri Nou Moles de València a la ‘Casa de la Música’, pròxima seu de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV).

Les obres de l’Alqueria Julià està previst que arranquen en els “pròxims dies” i que acaben a final d’any, després d’una inversió per part de Bankia que està prevista en 3,2 milions d’euros, segons ha informat l’entitat en un comunicat.

L’Alqueria Julià estarà dotada de l’equipament necessari per a convertir-se en un “important centre musical” de la ciutat, en el qual es desenvoluparà una “potent activitat social i cultural”, a l’ésser la seu de la FSMCV i incloure un auditori amb gran capacitat, biblioteca, videoteca, fonoteca, sala de partitures, diferents zones per a ús cultural i espai expositiu.

La constructora Grup Cyrespa, amb seu a Castelló, serà l’encarregada de l’obra. La rehabilitació s’emmarca en la iniciativa Bankia Escorta València, posat en marxa en 2014 i que, a més, contempla, entre altres iniciatives, una convocatòria de beques per a estudiants de les escoles de música, el Concurs Bankia d’Orquestres de la Comunitat Valenciana, els Premis Bankia al Talent musical i el projecte de recuperació de patrimoni Música a la Llum.

L’Alqueria Julià, propietat de Bankia, va ser declarada Monument Artístic Nacional en 1978 i Bé d’Interés Cultural en 2007, la qual cosa suposa la “figura de més alta protecció per a un edifici a la ciutat de València”, ha recordat l’entitat.

ESTRUCTURA

Amb quasi 2.000 metres quadrats, l’Alqueria està constituïda per una parcel·la de 1.986 m2, amb una construcció de 692 m2 distribuïts en dues altures i una torrassa de 51 m2 addicionals. La resta l’ocupa un pati amb un jardí.

A més, la FSMCV, que compta amb més de 500 associacions musicals, podrà desenvolupar en l’edifici la resta de la seua activitat cultural, com les activitats del Centre d’Estudis, les labors de formació i investigació, o la instal·lació de l’arxiu de la Federació.

L’edifici, una vegada restaurat, “es convertirà a més en un espai privilegiat per a presentacions corporatives, cicles de concerts o qualsevol altra activitat cultural que es projecte en el futur”.

L’edifici albergarà un programa d’usos relacionats amb la FSMCV en la planta baixa i el soterrani, així com un espai museogràfic en la planta primera, amb usos educatius i culturals, i la posada en valor d’un element arquitectònic (edifici i jardins exteriors) de singular importància.

La planta baixa serà la zona administrativa i seu de la FSMCV. Comptarà, a més, amb sales destinades a biblioteca i sala de partitures amb un arxiu adjacent, fonoteca i videoteca, el seu corresponent arxiu, i una aula multiusos de 40 metres quadrats; l’entrada, en la zona central que travessa tota la planta i desemboca al jardí, serà l’espai de recepció i expositiu per a la “interpretació de l’Alqueria”, destinat a les visites del públic en general.

La planta primera albergarà els espais amb les pintures i voltes més rellevants de l’edifici, plantejat com a espai expositiu i museogràfic que permeta la visita i comprensió de la seua arquitectura, i que estaran oberts al públic. Estarà dotada amb una sala de reunions i un espai multiusos, destinats a les activitats culturals pròpies de l’Alqueria.

En aquesta planta també se situa l’escala de caragol per la qual s’accedeix a la torrassa, un dels elements constructius més emblemàtics de l’Alqueria i al qual s’accedeix a través de l’escala de caragol. Es mantindrà com un espai de visita ocasional per a xicotets grups, per a contemplació de l’entorn i, en particular, de l’espai enjardinat.

L’auditori serà de nova construcció. Amb l’objectiu de respectar l’estructura original de l’Alqueria, es projecta davall del jardí i s’accedeix a ell a través de la planta baixa i, de forma independent, pel propi jardí. Tots dos accessos desemboquen en un jardí italià.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × un =

museo etnologia
ficcions 2019-2020
ficcions 2019-2020