25n
25N
25N

El juí a Blasco arranca amb l'anunci de preacords per concretar entre part dels acusats i Fiscalia

Francisco Martínez - Europa Press

El juí a Blasco arranca amb l'anunci de preacords per concretar entre part dels acusats i Fiscalia
06/05/2019 -

El juí a l’exconseller de Solidaritat i exportaveu del PP en Les Corts amb el PP Rafael Blasco i altres 23 persones més acusades d’irregularitats en subvencions a ONG i en la construcció d’un hospital a Haití, que mai es va dur a terme, ha començat formalment aquest dilluns amb l’anunci per part del fiscal anticorrupció Jesús Carrasco que s’han aconseguit ja alguns “preacords de conformitat” entre la totalitat de les acusacions i part d’els qui se senten en la banqueta en aquesta causa.

La vista ha començat amb la primera jornada de qüestions prèvies, després que el passat 15 d’abril se suspenguera preventivament aquest procés davant la possibilitat al·ludida per les defenses al fet que es tancaren determinats pactes entre les parts. Blasco ha arribat aquest dilluns a la Ciutat de la Justícia de València minuts abans de l’inici del juí i únicament s’ha limitat a dir als periodistes que l’esperaven que es trobava “estupend”.

El passat dia 15 d’abril també es va plantejar també la situació d’un dels processats, Adolfo Soler, cofundador de la Fundació Hemisferi, qui es troba a Bolívia i va al·legar patir una “seriosa malaltia” per a no acudir a la vista. La decisió de la sala ha sigut no suspendre el juí per aquesta raó, ja que ha considerat que existeix “matèria suficient per a celebrar-ho” sense la presència de Soler, malgrat que diverses defenses així ho havien sol·licitat.

El passat dia 15 d’abril també es va plantejar també la situació d’un dels processaments, Adolfo Soler, cofundador de la Fundació Hemisferi, qui es troba a Bolívia i va al·legar patir una “seriosa malaltia” per a no acudir a la vista. La decisió de la sala ha sigut no suspendre el judici per aquesta raó pel fet que ha considerat que existeix “matèria suficient per a celebrar-lo” sense la presència de Soler, malgrat que diverses defenses així ho havien sol·licitat.

Per part seua, ja en la seua primera intervenció, el fiscal anticorrupció ha exposat que des de la primera sessió del passat dia 15 s’han produït el que ha qualificat de “reunions parcials però múltiples” amb “diferents parts” i, arran d’aquestes trobades, ha assegurat que “s’està arribant a acords de preconformitat”.

ACORDS “A DOS NIVELLS”

Aquests acords, segons ha explicat, s’estan aconseguint “a dos nivells”: una part dels tractes són “plens” i amb aquests acusats es procedirà a presentar un escrit de conformitat, mentre que les negociacions es mantenen actives amb altres processaments amb la pretensió” de materialitzar els preacords o bé “visibilitzar la instrumentalització d’acords parcials”.

Per tot això, Carrasco ha posat sobre la taula la suspensió de nou del judici fins al dilluns de la setmana vinent i el trasllat de les qüestions prèvies a aqueixa segona jornada “en llaures a possibilitar el tancament d’aqueixos preacords i la formalització d’aqueixos escrits”.

Els lletrats dels acusats s’han sumat –o almenys no s’han oposat– en bloc a aquest plantejament, mentre que les acusacions particular i popular també s’han sumat a aquesta postura i fins i tot la Coordinadora Valenciana de ONGD, que en principi no es mostrava molt predisposada a la consecució de pactes, s’ha mostrat “disposada a signar alguna conformitat”. Abans del judici, van anunciar que únicament considerarien “valorar una rebaixa de les penes” si “hi haguera un pagament efectiu i una reparació del mal”, encara que creien “inviable” un pacte entre totes les parts.

El tribunal, no obstant això, ha defensat després d’un xicotet recés que no existia “raó per a suspendre” i ha sostingut que la sessió de qüestions prèvies “no és l’inici del judici”, per la qual cosa la vista ha continuat.

Carrasco ha posat en relleu l'”especial complexitat” de la causa i les “circumstàncies” que ha hagut d’afrontar després del canvi de fiscal i ha destacat que s’està duent a terme una “tremenda labor prejudicial de les acusacions i defenses per a aconseguir acords satisfactoris per a la justícia”. Iniciat formalment el judici, el representant de l’acusació pública ha aportat diferents resolucions i la sentència de la primera peça del cas tractant d’anticipar-se a una possible petició de nul·litat per part d’algun dels advocats dels encausats.

Després, el lletrat de Blasco, Javier Boix, ha optat per ajornar les seues qüestions prèvies dilluns que ve, mentre que el de l’empresari Augusto César Tauroni ha sol·licitat l’absència dels processaments en les sessions en les quals no siga imprescindible, al que la sala s’ha mostrat favorable.

També han demanat diversos advocats que els acusats puguen asseure’s en pròximes jornades al seu costat per a poder així comunicar-se, al que la sala s’ha negat per falta d’espai, encara que els magistrats s’han mostrat “oberts al fet que consulten qualsevol decisió i es comuniquen lliurement”.

“IMATGE DE CONYA”

Una altra de les peticions que s’ha tractat en aquesta primera sessió ha sigut l’efectuada pel lletrat de Blasco, que ha plantejat que els acusats presten declaració al final del judici i no en primer lloc com sol ser habitual. Alguns advocats s’han sumat i uns altres han demanat que els seus defensats declaren al principi, mentre que el fiscal s’ha oposat “categòricament” a aquest plantejament perquè “és il·legal i no està emparat per la jurisprudència”.

A més, Carrasco ha lamentat que canviar l’ordre del procés d’aquesta manera “ja seria pura conya” i “això es convertiria en un circ”. “Es donaria una imatge de conya difícilment salvable”, ha insistit.

A més, ha denunciat que és “conscient de les pràctiques llicencioses que s’estan imposant en alguns tribunals d’aquesta comunitat” –ja es va accedir a aquesta mateixa petició de Boix en el judici que es va celebrar fa unes setmanes contra l’exvicealcalde de València, Alfons Grau– i ha demanat que aquest tribunal mantinga una postura “exemplar i publicitària”. L’Advocacia de la Generalitat i la Coordinadora d’ONGD s’han sumat a la postura de Fiscalia.

Finalment, la sala ha rebutjat aquesta qüestió. “El tribunal no desoirà aquesta doctrina constant del Tribunal Suprem”, han exposat, al mateix temps que han considerat aquesta opció “totalment i organitzativament impossible”.

PECES 2 I 3

En aquest procés es jutgen dues peces del conegut com a cas Cooperació –2 i 3– sobre les quals el jutjat d’Instrucció número 21 de València va donar per conclosa la instrucció en 2017 pels delictes de prevaricació, suborn, associació il·lícita, malversació, encobriment, frau de subvencions, blanqueig i falsedat documental.

La Secció Cinquena de l’Audiència Provincial jutja a Blasco; el seu excúpula en la Conselleria (l’exsecretaria general, Tina Sanjuán; l’exdirector general, José María Felip i l’excap d’àrea de Solidaritat, Marc Llinares); els empresaris Augusto César (igualment condemnat en el primer judici) i Arturo Tauroni, i el president de l’ONG Esperanza Sense Fronteres, Fernando Darder, entre altres.

Així mateix, s’inclouen treballadors de les empreses de Tauroni, persones vinculades a les mercantils que van emetre factures falses i responsables d’avaluar i puntuar els projectes solidaris que concorrien a les convocatòries per a l’obtenció de subvencions.

En el cas de l’exconseller se li atribueixen els delictes de malversació de cabals públics, prevaricació administrativa, falsedat en document oficial comesa per funcionari públic i associació il·lícita o alternativament organització criminal.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 − 5 =

museo prehistoria