L'art contemporani es dóna cita a Mislata amb la Biennal Miquel Navarro

Les obres premiades en aquesta edició del certamen podran veure's pels carrers del municipi fins al 13 de gener

Guardar

recorrido-obras-biennal-30
recorrido-obras-biennal-30

La Biennal de Mislata Miquel Navarro, l'aposta cultural de l'Ajuntament apadrinada pel seu artista més internacional, ha aterrat en la localitat amb un projecte d'art contemporani al carrer. Les obres dels deu artistes premiats en l'última edició del certamen formen part d'aquest itinerari artístic pel municipi de Mislata que podrà recórrer-se fins al pròxim 13 de gener.

Amb aquesta iniciativa cultural, el govern de Mislata va recuperar fa dos anys la que fins a 2008 es va celebrar sota el nom de Biennal d'Escultura i Pintura, i que a partir d'ara s'adapta als nous temps com una convocatòria d'art públic per a artistes emergents que disposen de l'entorn urbà com a llenç.

Per a la regidora de Cultura, Josefa Luján, l'objectiu era recuperar aquest certamen perquè "dóna oportunitats als artistes, ajuda a acostar l'art i la cultura a la gent i valora la importància del nostre artista Miquel Navarro, cosa que hem aconseguit". A més, assegura que Mislata "obrirà sempre la porta" a aquests creadors, "a les idees innovadores i a les noves formes artístiques" que permeten la participació i la reflexió ciutadana.

Els premiats

Entre els deu projectes premiats aquest any en la Biennal de Mislata (dotats amb 1.500 euros cadascun) es troben els dels artistes Ofelia Cardo, Escif, Anaïs Florin, Daniel Garrido, Miguel Hache, Lluc Mayol, Beatriz Millón, Ismael Teira, María Tena i María Vidagañ. Deu creadors que des del passat 1 de desembre van presentar els seus treballs escampats per diferents punts de Mislata, en una inauguració que va acollir a més de 300 assistents segons la Regidoria de Cultura.

Les obres tenen com a tema principal la memòria, el patrimoni i la idiosincràsia del municipi, para des d'aquí transcendir els límits i contribuir a una reflexió més global. Ho fan tractant altres qüestions com l'ecologisme i el feminisme, amb el medi ambient i la igualtat de gènere com a premisses.

Així ho va apuntar la comissària del certamen Alba Braza, que explica com aquesta vegada el jurat ha volgut "impulsar aquelles obres que han convidat a l'activació d'un pensament crític i a generar noves relacions entre les persones que habiten aquest espai". "L'ecologia i la memòria estan molt presents en gairebé tots els treballs i tenen a veure amb aquest pensament crític, però desvetllat amb obres molt subtils", comenta.

Al costat dels deu projectes, completen l'itinerari les dues escultures cedides per Miquel Navarro: 'Cactus bombat', una peça que està exposada en l'Hort de Sendra i que es va convertir en la imatge de la primera edició de la Biennal, i 'Tensió', una instal·lació de grans dimensions que es troba en el Espai Crea del centre sociocultural La Fàbrica.

Un art que s'actualitza i retroalimenta

Luján també ha afegit que durant el temps que es troben en exposició (fins al 13 de gener), algunes de les obres sofriran canvis o actualitzacions, de manera que l'art "retroalimenta la participació del veïnat per obrir nous diàlegs entorn de la necessitat de recuperar l'espai públic, impulsa confluències d'idees i ajudarà a intercanviar perspectives sobre assumptes d'interés social".

La Regidoria de Cultura ha programat així mateix diverses activitats per a totes les edats, visites guiades amb els artistes, itineraris per a estudiants de Primària i Secundària, així com la presentació del catàleg que recopilarà totes les obres, la inspiració dels seus propis artistes i l'itinerari artístic explicat per la comissària de la Biennal.

Arxivat a:

Destacats