L'Agència Tributària Valenciana arranca amb 226 empleats per a combatre el frau i assumir noves competències

Es marca com a objectiu assumir la recaptació executiva pròpia que ara realitza l'Agència Estatal i d'ens municipals amb conveni

Guardar

agencia_valenciana_tributaria
agencia_valenciana_tributaria

La nova directora de l'Agència Tributària Valenciana (ATV), Sonia Díaz, assumeix el càrrec amb "molta il·lusió i moltes ganes" per a avançar en la lluita contra el frau fiscal i fomentar el compliment voluntari de les obligacions tributàries prestant una "ajuda amable" al contribuent.

A més espera assumir en el futur, entre 2020 i 2021, noves competències que fins ara manté l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT), com és la 'recaptació executiva' pròpia --quan el contribuent no compleix amb el període normal/voluntari de pagament--.

També preveu ampliar a altres ens territorials, col·laboracions com la que ja s'ha iniciat amb l'Ajuntament de València per a la recaptació executiva i que en aquest cas ha permés al consistori valencià recaptar més de 4 milions d'euros en el cobrament de multes de trànsit impagades.

Per a això, compta amb una plantilla inicial de 226 empleats, sobre una Relació de Llocs de treball (RPT) de 380, que espera ampliar i fins i tot poder duplicar en el futur.

Així ho ha avançat Sonia Díaz durant la seua presentació com a nova titular del càrrec, en roda de premsa al costat del conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler; la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando; i del director general de Tributs i Joc, Eduardo Roca, fins ara al càrrec de l'Institut Valencià d'Administració Tributària (IVAT) que ha precedit a l'Agència Tributària Valenciana.

Entre les seues prioritats, la nova directora general de l'ATV ha assenyalat la modernització de l'organisme a través de la informàtica, de manera que es puga avançar en l'encreuament de dades entre organismes i en la consolidació de la cita prèvia a través de la web, que en 2018 va permetre atendre sense cues a 1.252 persones.

Així mateix espera millorar la gestió tributària, sobretot en temes mediambientals, i fomentar el compliment voluntari de les obligacions del contribuent, prestant també una "ajuda amable" a l'hora de fer la declaració de la renda als ciutadans --en 2018 es va ajudar 40.538 declarants i espera estendre aquest tipus de programes a més municipis--.

Díaz vol també donar "visibilitat" a la inspecció perquè la ciutadania puga constatar que "no és una ficció" i avançar en la detecció de possibles fraus, així com "controlar la prescripció".

En definitiva, ha subratllat la directora general, la idea és "avançar en la modernització i en la professionalització dels mitjans materials i humans, donar la mà al contribuent, i millorar la verificació i inspecció de les operacions", ha conclòs.

9 MILIONS D'EUROS EN L'IMPOST SOBRE EL PATRIMONI

Però la posada en marxa de l'ATV no naix del no-res. L'Institut Valencià d'Administració Tributària (IVAT) li ha precedit en funcions i en els últims tres anys ha posat en marxa programes que ara són la "base" de la ATV, ha subratllat la seua fins ara responsable, Eduardo Roca.

En aquest sentit ha destacat que l'Ivat va posar en marxa un 'pla de xoc contra defraudadors en l'Impost sobre Patrimoni', alguna cosa que segons Roca "fins ara no es perseguia". D'aquesta manera s'han practicat 1.917 liquidacions amb uns ingressos de 3,6 milions d'euros de quota i 736.00 euros en sancions. A més, de forma indirecta, "a la vista que l'administració tributària feia el que toca", altres contribuents han presentat voluntàriament les seues declaracions amb una aportació addicional de 4,7 milions d'euros.

Aquestes actuacions han permés ingressar 9 milions d'euros "que d'una altra forma no haurien entrat en arques públiques", ha assegurat Roca. A això se suma que sota el nom de 'Pla d'Actuacions de Protocols No Autoliquidats' que va arrancar en 2016 s'han ingressat més de 15 milions d'euros en tres anys, ha agregat.

CAP A UNA AGÈNCIA ESTATAL "FEDERAL"

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assegurat que la creació de l'ATV és un "pas avant" que s'ha fet "amb molt de realisme i està basat en l'experiència acumulada". Així ha posat en valor el treball realitzat en aquests anys: la reforma fiscal progressiva empresa pel Govern valencià, la seua lluita contra el frau fiscal i la millora l'eficiència recaptatòria sense apujar impostos, ha destacat.

Ara, la nova ATV permet "alçar el vol" i disposar d'una Agència Tributària pròpia, com la majoria de CCAA. Tenint en compte que la Comunitat Valenciana està "infrafinançada", ha recordat, és "crucial" anar a les taules de negociació "amb els deures fets", amb una "política fiscal com toca i eficaç", i així amb tota l'"autoritat moral i política" per a demanar més diners. "Ens juguem molt", ha advertit.

En la mateixa línia, ha advocat per "enfortir" l'estructura de l'ATV per a reclamar una Agència Estatal Tributària de caràcter "federal" i fer les "reformes necessàries sempre dins de la Constitució", de manera que l'agència valenciana puga assumir més competències en aquest sentit. Segons Soler, el 80% del que paguem els valencians es vehiculitze a través de l'AEAT i després torna part en forma de transferències però al seu judici és necessària major "transparència".

Arxivat a:

Destacats