25n
25N
25N

"L'argila de la mitja lluna" arriba al Museu d'Història de València

"L'argila de la mitja lluna" arriba al Museu d'Història de València
21/12/2018 -

El proper 27 de desembre, a les 18 h., el Museu d’Història de València presentarà la seua nova exposició temporal “L’argila de la mitja lluna”.

L’exhibició fa un recorregut per la ceràmica islàmica de València, des d’època emiral fins a la conquesta cristiana, amb peces procedents de les excavacions realitzades en la ciutat en els últims 35 anys i una selecció de peces d’altres punts d’al-Àndalus que ajuden a comprendre els diferents contextos arqueològics.

La mostra es dividix en cinc blocs: emiral, califal, taifa, període nord-africà i l’epigrafia en la ceràmica. Entre les peces foranes destaquen obres de Còrdova, Múrcia, Castelló, Cocentaina, Xàtiva, Dénia, Mallorca i Lleida. La comparació entre les peces locals i les foranes mostren significatives coincidències, alhora que posen de relleu alguns dels debats arqueològics d’este període històric dels últims anys.

“L’argila de la mitja lluna” té un important component estètic, ja que quan parlem de ceràmica andalusina la bellesa no està renyida amb la utilitat. Així mateix, hi ha una interessant mostra de textos escrits en la ceràmica, testimoniatge de la importància que l’Islam donava a la paraula escrita.

L’interés pels estudis de la ceràmica andalusina a la ciutat de València va tindre els seus inicis cap a 1980, especialment després de la publicació, en 1983, per part de l’Ajuntament de València, del primer volum de La cerámica islámica en la ciudad de Valencia, que va ser acompanyat d’una exposició en la que es presentaven els primers resultats de la llavors nova arqueologia urbana.

Aquella exposició va ser la primera materialització de l’important llegat cultural d’al-Àndalus en terres valencianes i possiblement una de les primeres de la península Ibèrica. Passats 35 anys des d’aquells primers estudis, han sigut moltes les novetats i els treballs publicats sobre ceràmica andalusina, arreplegats en llibres i articles.

En l’àmbit valencià, podem citar com a pioners el Museu Arqueològic Provincial d’Alacant (actualment MARQ), el Museu Nacional de Ceràmica “González Martí”, el Servici d’Investigació Arqueològica Municipal de València (SIAM) o la Universitat d’Alacant.

“L’argila de la mitja lluna” és en gran mesura la recapitulació dels coneixements adquirits, plasmats en una cuidada selecció d’objectes ceràmics recuperats gràcies a la metòdica activitat arqueològica duta a terme en este dilatat període. Un merescut homenatge al treball desenvolupat pels arqueòlegs i arqueòlogues que, durant prop de quatre dècades, han treballat i treballen a la ciutat de València, recuperant un important volum d’informació i de restes materials.

Oferix també una oportunitat, amb la recuperació de competències per als serveis municipals d’arqueologia, en virtut del “Reglament de regulació de les actuacions arqueològiques a la Comunitat Valenciana”, aprovat per decret del Consell el passat any.

L’exposició s’acompanyarà d’una sèrie de conferències, activitats complementàries i visites guiades, de les quals anirem informant pròximament.

Podrà visitar-se fins al 28 d’abril de 2019, amb entrada lliure i gratuïta limitada a la capacitat de la sala.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × cinc =

CCCC
torrent