25n
25N
25N

Arcadi España: "El Port de València ha de conjugar diàleg social i sostenibilitat amb desenvolupament econòmic i creació d'ocupació"

Arcadi España: "El Port de València ha de conjugar diàleg social i sostenibilitat amb desenvolupament econòmic i creació d'ocupació"
29/06/2020 -

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha declarat que “el Port de València ha de conjugar el diàleg i consens social i la sostenibilitat amb el desenvolupament econòmic i la creació d’ocupació” alhora que ha destacat que el port valencià és el primer del Mediterrani en trànsit de contenidors, amb més de 5 milions de TEUs, i el quart d’Europa. “Estem -ha afegit- davant un actiu econòmic i social de primer ordre per als valencians i valencianes”.

Així s’ha expressat el conseller en la jornada ‘L’ampliació del Port de València a debat’, emmarcada en el cicle de trobades en línia ‘El port a debat’, organitzat per la Fundació Scito i la Càtedra de Cultura Territorial Valenciana, en la qual també han participat el president de Ports de l’Estat, Francisco Toledo, el president de l’Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, i l’alcalde de València, Joan Ribó.

Durant la seua intervenció, Arcadi España ha valorat l’impacte que genera el Port de València, que supera els 2.500 milions d’euros, la qual cosa representa el 2,4% del PIB de la Comunitat, i des del punt de vista de l’ocupació suposa el 2,1% del total de la Comunitat, la qual cosa implica uns 40.000 llocs de treball; és a dir, “prop de 40.000 famílies valencianes reben ingressos relacionats amb l’activitat portuària, amb unes remuneracions per damunt de la mitjana, ja que representa el 2,6% de les rendes salarials de la Comunitat.

Ports verds

Segons ha manifestat Arcadi España, el Consell està clarament compromés en la lluita amb el canvi climàtic, amb el creixement econòmic sostenible i la generació d’ocupació estable i de qualitat. Així, ha afirmat que les infraestructures són molt importants, però “no poden ser una finalitat en si mateixes, sinó un mitjà molt rellevant per a les persones i per a afavorir la millora en la seua qualitat de vida. Hem de continuar generant activitat econòmica, ocupació i riquesa, sempre en un marc de sostenibilitat”, ha apuntat el conseller.

En aquest sentit, en infraestructures tan claus com el Port de València cal tindre sempre en compte tres pilars fonamentals: diàleg amb tota la societat, sostenibilitat i, al costat d’eixos dos pilars, garantir l’ocupació. Per al conseller, port i ciutat han d’anar de la mà en tot allò que siga possible, “han d’estar vinculats en un projecte que transcendeix als dos, en el projecte comú que és la Comunitat Valenciana. La ciutat i l’àrea metropolitana han de sentir el port com a seu, com un actiu de primera línia, i el port ha de ser un agent proactiu en la millora d’espais urbans”. En aquest punt ha recordat la seua proposta perquè en la modificació de la llei de Ports de l’Estat s’establisca que aquells ports que tinguen beneficis econòmics, destinen un percentatge d’aqueixos guanys a inversions sostenibles en la seua ‘hinterland’.

A més, Arcadi España ha afirmat que els ports en general, i per tant el de València, “han de convertir-se en ‘ports verds’, cada dia més sostenibles, més bolcats a combinar l’activitat i protecció del medi ambient, la lluita contra el canvi climàtic i l’aprofundiment en l’economia circular”. D’aquesta manera, ha remarcat la funció dels ports en la recuperació econòmica en el temps postcovid en el sentit que les instal·lacions portuàries ha de ser un motor per a tornar a la senda del creixement sostenible en la situació actual.

Potenciar els corredors ferroviaris

El conseller ha agregat que per a fer més eficient el transport de mercaderies, tant des del punt de vista quantitatiu com des de la perspectiva mediambiental, és necessari potenciar el transport ferroviari per al qual es requereix “finalitzar el Corredor Mediterrani, en ample estàndard, primer amb la connexió amb la frontera francesa i després amb Algesires”. La modernització del Corredor Cantàbric-Mediterrani, que incideix sobre 1/5 de la població, el PIB i l’ocupació espanyola i sobre ¼ part del trànsit de mercaderies portuàries i de les exportacions. A més de connectar els ports de Castelló, Sagunt i València amb la plataforma logística de Saragossa i els ports del Cantàbric, com per exemple el de Bilbao. A més- ha afegit- la necessitat d’una adequada connexió ferroviària dels ports valencians, principalment València, Sagunt i Castelló, així com el d’Alacant amb els corredors abans esmentats.

Finalment, Arcadi España ha defensat que s’han d’aprofitar els nodes portuaris per a generar, en els seus entorns, plataformes i estacions intermodals, així com àrees i espais logístics “que incorporen inputs a la cadena de valor de les mercaderies”, ha conclòs el conseller.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

set − tres =

caixaontinyent
lleida 2020
ruta massamagrell