25n
25N
25N

Arcadi España destaca la transició cap a una mobilitat multimodal i més sostenible

Han sigut guardonats ajuntaments, entitats, estudiants i professionals pel seu treball a favor de la mobilitat sostenible

Arcadi España destaca la transició cap a una mobilitat multimodal i més sostenible
17/09/2020 -

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha assenyalat en la V Jornada Valenciana per la Mobilitat Sostenible que “la mobilitat està en transició, en aquests temps s’obri la porta a un nou model multimodal i més sostenible, que incorpora altres mitjans com la bicicleta, la bicicleta elèctrica o el patinet”.

En la seua intervenció, el conseller ha fet referència al model antic de mobilitat on l’ús del vehicle privat està excessivament interioritzat i que durant molts anys “les infraestructures d’aquest país s’han centrat en grans obres, duplicar carreteres, acomodar-nos al vehicle privat”. Per a Arcadi España, es tracta d'”un model esgotat i en transició”.

En aquest context de transformació, el conseller ha inclòs a les infraestructures, “hem d’anar cap a una millor gestió de les infraestructures, apostar per un altre tipus que vagen més enllà de les carreteres exclusivament per a cotxes, com poden ser els carrils bici, o les vies verdes”. També ha insistit en la conversió en zona de vianants de les ciutats, en la necessitat que “se centren en els veïns i veïnes més que el cotxe”.

Sobre el transport públic, Arcadi España ha indicat que “ha estat durant molts anys centrat en les grans connexions via AVE i que ha de girar d’una forma valenta i ràpida cap a la mobilitat sostenible i apostar també per la Rodalia”.

Així mateix, ha destacat que l’arribada de la COVID “no ha detingut aqueix procés de transformació, en el qual estem tots, de la mobilitat quotidiana, de la mobilitat com a dret”, sinó que” ho ha accelerat, apostant per la multimobilitat, pels cotxes menys contaminants, i per una nova manera de veure i entendre les infraestructures”.

En aquest sentit, ha afegit que la “por al contagi també ha influït en la manera de moure’ns, i ha afectat els comptes d’empreses i institucions per la caiguda de la demanda”, i ha ressaltat el suport del Govern a les comunitats i ajuntaments, així com les mesures que s’han adoptat en l’ús del transport públic. Igualment ha remarcat “la pròpia estratègia de mobilitat que la des de la conselleria hem dissenyat i hem compartit amb els ajuntaments i entitats, la mobilitat en temps de la COVID”.

Premis de la Setmana Europea de la Mobilitat

En el marc d’aquesta V Jornada Valenciana per la Mobilitat Sostenible en el qual ha participat per videoconferència la secretària general de Transports i Mobilitat del Govern d’Espanya, María José Rallo, s’han entregat els premis de la Setmana Europea de la Mobilitat en la Comunitat Valenciana.

En relació amb els premiats, el conseller ha destacat els projectes seleccionats “per mirar al futur amb valentia, perquè les bases d’enguany animaven a presentar accions de mobilitat sostenible enfront de la pandèmia i destaquen accions referides al vianant, a la bicicleta, als diferents vehicles de mobilitat personal, a aparcabicis o al foment del transport públic, entre altres”.

En aquesta edició, els ajuntaments de València, per la conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament, i de Benidorm per les rutes cicloturistas en el medi natural, han rebut el primer premi de la categoria de Ciutats de més de 50.000 habitants. També han sigut reconeguts, en segon lloc, els ajuntaments de Gandia, per l’Estatge de la platja, i, en tercer, els de Castelló per la prestació del servei de transport a demanda en taxi compartit, i Elx pel servei de transport compartit Elx-taxi a pedanies.

En la categoria de municipis entre 50.000 i 20.000 habitants ha rebut el primer premi l’Ajuntament de Manises per la millora i adequació del Passeig de l’Horta i la Baixada dels Col·legis, i l’Ajuntament de la Vall d’Uixó per la conversió en zona de vianants de la Plaça del Centre. El segon premi ha sigut per al consistori de Pilar de la Foradada gràcies al seu projecte biciturisme escolar, i el tercer premi per a Xirivella pel nou disseny de l’Avinguda Camí Nou.

Quant a municipis de menys de 20.000 habitants han obtingut el primer premi els ajuntaments d’Utiel per la recuperació d’itinerari per als vianants saludable, i d’Albal pel desenvolupament de la primera fase del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible; el segon premi ha sigut pota el consistori d’Alcalà de Xivert pel seu Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, i el tercer per al de Picanya pel seu projecte L’Escola caminant.

En l’apartat d’Institucions, organitzacions i empreses han sigut reconegudes amb el primer premi, Endesa per l’impuls a la transició energètica en la Comunitat Valenciana a través del desplegament d’infraestructures de recàrrega de vehicle elèctric d’accés públic, i Iberdrola pel desplegament de xarxa de recàrrega ràpida d’ús públic en la Comunitat Valenciana.

El segon premi en aquesta categoria ha reconegut a València Parc Tecnològic, EGM, i al seu pla de mobilitat, i a l’EMT i el seu programa de renovació de flota híbrida eco de baixes emissions i altres mesures auxiliars. El tercer premi ha sigut per a Bicibar SL, disseny, pel desenvolupament i fabricació d’un vehicle ecològic per al transport d’escolars.

El primer premi en la categoria de Treballs d’Escola ha sigut per a Ignacio Sánchez D’Ocón i el seu treball “Anàlisi del transport públic de l’àrea metropolitana de València”, el segon per a María Fernández de Palència per “Aerodelivers”, i el tercer per a Alejandro Gascón Sánchez per “PMUS Museros”.

Finalment, s’ha premiat la trajectòria en favor de la mobilitat sostenible de l’alcalde de Picanya, Josep Almenar; la labor periodística de difusió en favor de la mobilitat sostenible de Laura Ballester, i l’experiència nacional-internacional replicable a la Comunitat de l’Ajuntament de Pontevedra.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × 1 =