Arcadi España: "La reordenació territorial protegeix el nostre entorn i fomenta la recuperació econòmica a través de la regularització dels habitatges"

L'objectiu és minimitzar els impactes mediambientals que produeixen els habitatges irregulars en el medi rural

Guardar

desinfección casco urbano
desinfección casco urbano

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha afirmat que "la reordenació territorial protegeix el nostre entorn i fomenta la recuperació econòmica a través de la regularització dels habitatges irregulars".

Així s'ha manifestat el conseller en el seminari web sobre 'La minimització d'impacte dels habitatges i usos industrials i productius en sòl no urbanitzable i sòl no urbanitzat', organitzada per la Conselleria en el marc de l'Agenda Urbana Valenciana.

En la seua intervenció, el conseller ha avançat que la Generalitat té interés a confeccionar una 'Guia de Minimització d'Impacte Ambiental' per a "establir els criteris orientatius que ajuden les administracions, propietaris i professionals a adoptar mesures necessàries per a disminuir l'impacte mediambiental i territorial que ocasionen els assentaments residencials en sòl no urbanitzable".

D'aquesta manera, amb la recuperació mediambiental i la reordenació territorial "no sols protegirem la nostra Comunitat, sinó que també contribuirem a la recuperació econòmica mitjançant el foment de les obres necessàries per a la regularització d'aquests habitatges", ha puntualitzat el conseller.

Per a posar en marxa aquest procés de regularització, "variat i problemàtic", es crearà l'Agència Valenciana de Protecció del Territori "com un instrument que exercirà les potestats administratives en matèria de disciplina urbanística".

Es tracta, d'una banda, de reduir els impactes mediambientals a través d'un pla especial que concrete les obres mínimes que han de dur a terme i sufragar els propietaris per a normalitzar la situació de centenars de milers d'habitatges en la Comunitat i, d'altra banda, -ha manifestat el conseller- s'aborda el "marasme d'inseguretat legal oferint als propietaris una eina jurídica de la qual es beneficiaran a l'hora d'heretar les propietats o de dur a terme altres actuacions en els seus habitatges".

El conseller ha explicat que existeix una crisi de saturació que ha donat peu a intensos desenvolupaments residencials de caràcter "quasi urbans" però no planificats ni dotats de les infraestructures precises, situació que té "conseqüències mediambientals i territorials negatives i fins i tot poden tindre un efecte descoratjador en els desenvolupaments residencials subjectes a processos convencionals d'urbanització".

En aquest sentit, el conseller ha dit que l'administració ha d'actuar sobre aquests habitatges irregulars i disseminats per la Comunitat, "atenent així la situació d'emergència climàtica en la qual ens trobem per a reduir l'impacte negatiu que produeixen en el territori".

Arcadi España ha afegit que li les ha de dotar de les infraestructures d'urbanització necessàries, tenint en compte que "moltes d'elles es van construir en zones crítiques on hi ha risc d'inundacions o d'incendis forestals".

A més, el conseller ha argumentat que la situació en la qual es troben aquests habitatges dificulta que accedisquen als serveis bàsics de qualsevol altra mena d'habitatge que podem trobar en parcel·les o en zones de la legalitat urbanística. "Molts habitatges que han sorgit al marge del planejament, sense les degudes infraestructures d'urbanització ni les connexions més bàsiques té un impacte territorial malgrat les successives normes que s'han anat aprovant durant aquests últims anys", ha puntualitzat el titular de Política Territorial.

Lotup

Aquesta iniciativa es basa en la llei d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (Lotup) de la Comunitat, aprovada en 2014 i modificada en 2019, que estableix un règim extraordinari per a la minimització de l'impacte territorial d'aquests habitatges, la qual cosa suposa disposar d'una eina jurídica per a regular els assentaments residencials en el sòl no urbanitzable sobre els quals no es poden aplicar mesures de restauració de la legalitat urbanística o han quedat en situació de fora d'ordenació.

L'objectiu és "reduir els impactes que produeixen aquests habitatges irregulars en el medi rural, mitjançant l'elaboració d'un pla especial i un programa d'actuació que concrete les obres mínimes imprescindibles que han de dur a terme els propietaris per a minimitzar la petjada mediambiental que originen en el territori", ha conclòs el conseller.

El seminari web 'La minimització d'impacte dels habitatges i usos industrials i productius en sòl no urbanitzable i sòl no urbanitzat' és un seminari que s'inscriu en el marc de l'Agenda Urbana Valenciana, tracta sobre la Guia de Minimització d'Impacte Ambiental que està elaborant la conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat i ha comptat també amb la participació del director general d'Urbanisme, Vicente García Nebot, així com d'experts en la matèria de la Universitat Politècnica de València (UP).

Arxivat a:

Destacats