25n
25N
25N

Els aranzels de Trump a Europa també arriben al camp valencià

Els recàrrecs addicionals anunciats pel President dels Estats Units afecten Espanya, principalment, per productes agraris, que també toquen a la Comunitat

Els aranzels de Trump a Europa també arriben al camp valencià
07/10/2019 -

El Ministeri de Comerç de l’Estat calcula en uns 1.000 milions l’impacte dels aranzels que el president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat per a la Unió Europea. En concret, són uns pagaments que haurien de realitzar els avions comercials procedents d’Alemanya, França, Regne Unit i França. Una qüestió supranacional que sembla llunyana i excèntrica -s’uneix a la Guerra Comercial del president amb la Xina-, però que pot arribar a la realitat del camp valencià.

La sanció dels EUA a Europa estan recolzades per l’Organització Mundial del Comerç (OMC), i començaran a imposar-se a partir del 18 d’octubre. La llista provisional dels productes que tindran grans recàrrecs addicionals -fins al 25%-, contemplen una gran varietat de productes d’Espanya i, també, de la Comunitat Valenciana.

Segons les dades del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, a través del portal estadístic Data Comex, des de la Comunitat Valenciana es van exportar als Estats Units, en 2018, productes per valor de 2 milions d’euros. Alguns d’aquests productes, com les fruites, peix o sucs, estan recollits en la llista del país nord-americà i afectaran les exportacions valencianes. Les taronges, de nou, podran ser afectades per tractats i discussions molt allunyades de la realitat valenciana.

“Pot suposar la fi”

Encara que l’impacte pot no ser tan elevat com en altres regions de la península, com Andalusia -perquè exporta un gran volum d’oli d’oliva, al qual s’aplicaran uns aranzels que a altres països, com Itàlia, no-, a la Comunitat Valenciana ja s’ha alertat sobre possibles conseqüències.

Des de la Unió de Llauradors i Agricultors de la Comunitat Valenciana, assenyalen les possibles accions de Trump com un “nou atac al camp valencià”. Segons la llista provisional de productes afectats, l’oli, els cítrics, el vi, els productes porcins i el formatge podran rebre els aranzels més elevats, del 25%. El Secretari General de la Unió, Carles Peris, va assenyalar que aquest nou front “pot suposar la fi” de les exportacions valencianes als EUA.

Segons Peris, les exportacions de productes valencians als Estats Units ha decaigut amb el temps, perquè el 90% del producte acabarà a altres països de la Unió Europea. No obstant això, serveix “per a descongestionar” els enviaments i tindre una altra font d’ingressos. Ara, d’imposar-se aquests aranzels, se sumarien “al vet rus que es pateix des de fa ja cinc anys”. El president de Rússia, Vladímir Putin, va implantar un bloqueig general als aliments europeus després de les sancions de la UE i altres països pel seu paper en el conflicte d’Ucraïna i Crimea.

No obstant això, alguns productes que experimentaven, segons La Unió, una penetració al país nord-americà cada vegada major, això pot resultar “una forta garrotada“, especialment per al vi, l’oli i els productes porcins.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 4 =

museo prehistoria