25n
Orgull
Orgull

El Govern aprova el decret per a exhumar a Franco i donarà 15 dies a la família per a fer-se càrrec

El Govern aprova el decret per a exhumar a Franco i donarà 15 dies a la família per a fer-se càrrec
24/08/2018 -

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el decret llei per a dur a terme l’exhumació de les restes de Francisco Franco del Valle dels Caiguts i ha anunciat que, una vegada que s’inicie el procediment, donarà 15 dies a la família perquè es faça càrrec de les restes. Si no ho fa, serà l’Executiu el que decidisca en quin lloc “digne i respectuós” es ressituen les restes del dictador.

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha anunciat aquest divendres l’aprovació del decret, que entrarà en vigor 24 hores després de la seua publicació en el BOE i serà remés al Congrés per a la seua convalidació.

La iniciativa modifica l’article 16 de la Llei de Memòria Històrica, dedicat al Valle dels Caiguts i que assenyala que “en cap lloc del recinte podran dur-se a terme actes de naturalesa política ni exaltadores de la Guerra Civil, dels seus protagonistes, o del franquisme”. Ara tindrà un paràgraf més que indicarà la urgència d’exhumar les restes del dictador i indicarà el procediment per a fer-ho.

EL 31 D’AGOST S’APROVARÀ UN ACORD D’INCOACIÓ DEL PROCEDIMENT

El pas següent tindrà lloc divendres que ve, dia 31 d’agost. El Consell de Ministres aprovarà un acord d’incoació del procediment per a iniciar l’exhumació, ha dit la vicepresidenta. “Com correspon a qualsevol democràcia, l’exhumació serà amb totes les garanties corresponents”, ha afegit.

Ha explicat en aquest punt que la família “serà sentida” i disposarà de 15 dies per a fer-se càrrec de les restes i indicar a quin lloc vol traslladar-los. “Si la família discrepa o no ofereix un lloc per a la rehumació, mitjançant aquest procediment el Govern decidirà a quin lloc digne i respectuós es traslladen les restes mortals”, ha agregat la vicepresidenta, que ha subratllat que s’optarà per un lloc “digne i respectuós”.

Carmen Calvo ha aclarit també que el reial decret, una vegada convalidat, es tramitarà a més com projecte llei en el Congrés, la qual cosa obrirà la porta a la seua modificació mitjançant esmenes dels grups parlamentaris. “Hi ha molt per fer en matèria de memòria històrica”, ha subratllat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze + set =