Aprovat el decret per a concedir subvencions destinades al copagament farmacèutic i ortoprotètic

Els col·lectius beneficiaris són pensionistes, persones amb diversitat funcional, menors, aturats i famílies monoparentals

Guardar

farmacia abierta
farmacia abierta

El Ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es regulen les subvencions per a l'any 2020 destinades a compensar les despeses relacionades amb la protecció de la salut en determinats col·lectius socials, és a dir, les ajudes al copagament farmacèutic i ortoprotètic.

L'objectiu d'aquestes ajudes és facilitar l'adherència als tractaments mèdics prescrits per personal del Sistema Sanitari Públic que estiguen subjectes a finançament públic. Aquestes subvencions s'aplicaran en l'àmbit de la Comunitat Valenciana als qui tinguen la condició de beneficiari. La quantia pressupostada per a la concessió d'aquestes ajudes ascendeix a 67,4 milions d'euros.

Un dels objectius prioritaris de la política del Consell ha sigut la recuperació i ampliació de drets de la ciutadania en matèria sanitària. Les ajudes al copagament farmacèutic i ortoprotètic han sigut un clar exemple d'aquesta política de recuperació de drets.

De fet, la concessió d'aquestes subvencions ha tingut un efecte molt positiu sobre l'adherència al tractament de les persones beneficiades en descendir tant el nombre de tractaments abandonats com el nombre de tractaments no iniciats.

Els col·lectius que poden accedir a les ajudes són pensionistes amb rendes baixes, persones amb diversitat funcional, menors d'edat, persones en situació de desocupació i les famílies monoparentals.

Reducció de la taxa d'abandó

Per al col·lectiu de pensionistes amb rendes baixes s'ha produït una reducció de la taxa de tractaments abandonats de quasi un 32% l'any 2019. Per a formar part d'aquest col·lectiu la persona ha d'ostentar la condició d'assegurat pel SNS, pensionista de la Seguretat Social i nivell d'ingressos inferior a 18.000 euros. L'import de les ajudes per a aquest col·lectiu és de 41,3 milions d'euros.

Quant a les persones amb diversitat funcional, durant el període de temps de gener a agost de 2019 s'han abandonat 11.442 tractaments farmacològics menys que en el mateix període de 2015 (un 30,1%). A més, el nombre de tractaments no iniciats s'ha reduït un 18,48% en menors respecte al mateix període de 2015. S'han iniciat 1.073 tractaments més.

Així mateix, des de l'aplicació d'aquest decret, 103.328 persones s'han beneficiat d'aquestes ajudes, un 54% dones i un 46% homes. L'import per a aquest col·lectiu en 2020 és de 7,9 milions d'euros.

D'altra banda, en el col·lectiu de menors d'edat, des de gener a agost de 2019 el nombre de tractaments no iniciats s'ha reduït un 0,5% menys que en aqueix període de 2016, per la qual cosa s'han iniciat 921 tractaments més. Per a l'any vinent, aquest col·lectiu comptarà amb un pressupost de més de 7,6 milions d'euros en ajudes.

El col·lectiu de persones en situació de desocupació també ha registrat un efecte positiu en la concessió d'aquestes ajudes al copagament. Des de gener fins a setembre de 2019 s'han abandonat un 17,59% menys els tractaments que en el mateix període de 2017, per la qual cosa s'han abandonat 2.894 tractaments menys. Per a l'any vinent, aquest col·lectiu compta amb més de 10,4 milions d'euros en ajudes al copagament.

A més, el nombre de tractaments no iniciats en persones desocupades ha sigut un 7,82% inferior que en el mateix període de 2017, la qual cosa significa que s'han iniciat 3.944 tractaments més en aquest col·lectiu.

Finalment, quant a les famílies que ostenten la condició de monoparentals i que tenen un nivell d'ingressos inferior a 18.000 euros, el Consell destinarà per a l'any 2020 subvencions amb un import total màxim de 6.000 euros.

Destacats