25n
25N
25N

Aprovada l'ordenança del banc de terres agrícoles de València

Aprovada l'ordenança del banc de terres agrícoles de València
21/12/2017 -

El Banc de Terres Agrícoles de València començarà a funcionar previsiblement a principis de febrer. Així ho ha destacat la regidora d’Agricultura, Horta i Pobles de València, Consol Castillo, abans del Ple municipal on s’ha aprovat inicialment i per unanimitat l’Ordenança del Banc de Terres Agrícoles de València, una iniciativa d’eixa regidoria i de l’organisme autònom municipal Consell Agrari de València. El Banc de Terres posarà en contacte a propietaris amb camps en desús amb llauradors interessats a cultivar eixes terres.

“L’Ajuntament genera eixa ordenança per a fer paper de mediador, posar en contacte a propietaris que tenen terres que no utilitzen i persones que volen dedicar-se a l’agricultura, però que no poden accedir a la titularitat de la terra o que tenen una explotació de mida més reduïda i volen ampliar-la o per motius diversos”, ha exposat la regidora Castillo. A més, l’Ajuntament posarà a disposició del Banc de Terres totes les parcel·les de titularitat municipal de caràcter agrícola.

L’ordenança, que ha tingut el suport de tots els partits polítics de l’Ajuntament, passa ara al període d’exposició pública perquè la ciutadania puga presentar les seues al·legacions. La regidora ha explicat que la funció de l’Ajuntament serà la de intervenir, orientar i assessorar sobre qüestions jurídiques, tècniques i econòmiques relatives a l’acord que fixaran les parts interessades, si les parts ho sol·liciten. Però Castillo ha subratllat que “en cap cas, la cessió d’eixe espai pot suposar la pèrdua de titularitat per part del propietari”.

Aquesta iniciativa vol donar solució a la creixent problemàtica ambiental que se’n deriva, com ara l’increment del risc d’incendi, la proliferació de plagues i de rosegadors, l’erosió del sòl, la proliferació d’abocaments incontrolats de deixalles, la degradació paisatgística, etc. També pretén evitar la pèrdua de bagatge cultural que suposaria la interrupció en la transmissió a les futures generacions dels coneixements de les pràctiques agrícoles associades.

El Banc de Terres Agrícoles és un registre voluntari de propietaris i agricultors amb l’objectiu de conservar els usos agrícoles i evitar que les terres s’abandonen. Aquest registre tindrà únicament caràcter informatiu, sense que produïsca cap efecte sobre el règim jurídic de les parcel·les incloses, ni sobre el dret de propietat ni altres drets reals o gravàmens.

Pel que fa a l’aprovació del Banc de Terres, el regidor de Ciutadans Narciso Estellés ha exposat la seua conformitat amb l’acord arribat i, per la seua banda, la regidora del Partit Popular María Àngels Ramón-Llin ha destacat que el model triat pel Govern de la Nau no es correspon amb l’avantprojecte autonòmic i ha dit que espera que això no supose un futur problema.

Al Ple municipal també s’ha aprovat per unanimitat la creació del Consell Alimentari Municipal de València i el seu reglament. Un òrgan col·legiat d’informació, consultiu, i de participació i presentació en matèria d’alimentació, amb capacitat per a l’adopció d’acords i que es regirà per l’ordenament jurídic i competències de la Corporació Local.

Entre les funcions del Consell estaran assessorant sobre les polítiques relacionades amb l’alimentació a l’Ajuntament; proposar les prioritats i criteris que han de regir els plans d’actuació; proposar l’elaboració d’estudis, programes i campanyes de sensibilització; potenciar la coordinació entre administracions i entitats; ser un espai de difusió de les polítiques alimentàries locals; plantejar totes les iniciatives i propostes d’avaluació de la realitat agroalimentària; i col·laborar en l’aplicació de mesures que impulsen l’àmbit agroalimentari local.

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

El Model de Participació Ciutadana també ha estat aprovat al Ple municipal amb l’abstenció del PP i de Ciutadans. Després d’un procés de participació ciutadana, l’Ajuntament comptarà així amb un document polític, tècnic i ciutadà que marcarà les línies estratègiques de les polítiques públiques de participació. En tot aquest procés han participat més de 350 persones, mitjançant tallers, entrevistes a grups polítics, personal tècnic i regidors, etc.

Al respecte, el regidor de Ciutadans Narciso Estellés ha criticat la falta d’execució dels pressupostos participatius i alguns dels plantejaments del model aprovat. Per la seua banda, la regidora del PP Lourdes Bernal ha exposat que “el 90 % dels eixos del model ja estaven funcionant o estaven regulats” i ha dit que “no hi ha res nou al model de participació ciutadana”. “Fins ara no hi havia un marc model de participació ciutadana a l’Ajuntament que aglutinara tots eixos elements”, ha respost la regidora de Participació Ciutadana i Acció Veïnal, Neus Fábregas, que també ha dit que “ara estem començant a escoltar a la ciutadania, perquè incidisca en les polítiques públiques”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc + 20 =

bombers
bombers