Aprovada la llei que regula el teletreball

Guardar

teletrabajo
teletrabajo

El Govern ha aprovat aquest dimarts la Llei que regula el teletreball, norma que, segons la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, augmentarà la productivitat i la competitivitat de l'economia espanyola.

Així ho ha assenyalat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on també ha posat en relleu que ha sigut una de les negociacions "més difícils i complexes" de les quals s'han dut a terme amb els agents socials, perquè era "una norma complexa".

El text s'ha aprovat després haver aconseguit ahir a última hora de la vesprada un preacord amb els agents socials i que, al llarg del matí de hui, CEOE i Cepyme i els sindicats CCOO i UGT hagen consultat amb les seues bases el text i l'hagen aprovat.

La ministra d'Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, ha destacat, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que l'acord aconseguit per a regular el teletreball "parla en veu alta del compromís dels agents socials perquè la recuperació econòmica arribe fins a l'últim racó".

Montero, que ha ressaltat que aquesta norma se situa "a l'avantguarda" d'altres normes i instruccions existents en la resta de països europeus, també ha posat en valor l'acord aconseguit ahir per a regular el teletreball en el sector públic, i que es traslladarà a diferents normes que veuran la llum "en els pròxims Consells de Ministres". "La bandera del diàleg està sent un senyal d'identitat en els diferents departaments ministerials", ha resumit.

La titular de Treball ha ressaltat que aquesta norma "inaugura una ona de reformes del Ministeri encaminades al segle XXI". "Ho canviarà tot, l'estructura de negociació en convenis col·lectius però també el 'modus operandi' del desenvolupament dels nostres treballs", ha postil·lat Díaz.

Així mateix, ha deixat clar que l'acord col·loca a Espanya "en l'avantguarda de les legislacions europees" i ha posat en valor que la legislació del teletreball "emplena un buit legal", perquè fins ara només existia l'article 13 d'Estatut dels Treballadors per a fer front al teletreball, que "no ha servit per a donar resposta en temps de pandèmia".

Díaz ha apuntat que les empreses tindran vint dies per a adaptar les seues condicions a la nova norma i ha remarcat que aquesta llei reforça els drets fonamentals. "Necessitem que els treballadors es continuen organitzant, amb un nou paradigma i vinculats a mecanismes digitals", ha assenyalat.

Així mateix, ha subratllat que la norma que s'aprova hui "preserva els drets fonamentals" i dona garantia a tots els treballadors a idèntiques oportunitats, alhora que es preserven els drets de registre horari, conciliació i "de tot el que fora pertinent".

El treball a distància es considerarà de caràcter regular i, per tant, estarà regulat per aquesta nova llei, si aconsegueix almenys el 30% de la jornada o el percentatge proporcional equivalent en funció de la duració del contracte de treball, en un període de referència de tres mesos.

El desenvolupament del treball a distància haurà de ser sufragat o compensat per l'empresa i no podrà suposar l'assumpció per part del treballador de les despeses relacionades amb els equips, eines i mitjans vinculats al desenvolupament de la seua activitat laboral. Els convenis o acords col·lectius podran establir el mecanisme per a determinar i abonar les compensacions de despeses corresponents.

Segons el document pactat, al treball a distància implantat excepcionalment a conseqüència de les mesures de contenció sanitària derivades de la pandèmia i mentre aquestes es mantinguen, continuarà resultant d'aplicació la normativa laboral ordinària. En tot cas, les empreses estaran obligades a dotar als treballadors dels mitjans, equips i eines que exigeix el desenvolupament del treball a distància, així com al manteniment que resulte necessari.

La negociació col·lectiva, si escau, establirà la forma de compensació de les despeses del 'teletreballador' durant la pandèmia, si existiren i no hagueren sigut ja compensats.

VOLUNTARI I REVERSIBLE

En termes generals, el treball a distància serà voluntari i reversible i requerirà la signatura d'un acord per escrit, que podrà formar part del contracte inicial o realitzar-se en un moment posterior, sense que aquesta modalitat puga ser imposada.

La futura llei distingeix entre treball a distància (activitat laboral des del domicili o el lloc triat pel treballador, amb caràcter regular); teletreball (treball a distància realitzat exclusivament o de manera prevalent per mitjans i sistemes informàtics o telemàtics), i treball presencial (el que es presta en el centre de treball o en el lloc que trie l'empresa).

En els contractes de treball celebrats amb menors i en els contractes en pràctiques i per a la formació i l'aprenentatge, només es podrà arribar a un acord de treball a distància que garantisca almenys un percentatge del 50% de prestació de serveis presencial, sense perjudici del desenvolupament telemàtic de la formació teòrica vinculada a aquests últims.

MATEIXOS DRETS QUE ELS PRESENCIALS

Els empleats que treballen a distància tindran els mateixos drets que els presencials i no podran patir perjudici de les seues condicions laborals, incloent-hi retribució, estabilitat en l'ocupació, temps de treball, formació i promoció professional.

La negativa d'un empleat a treballar a distància, l'exercici de la reversibilitat al treball presencial i les dificultats per al desenvolupament adequat de l'activitat laboral a distància exclusivament relacionades amb el canvi d'una prestació presencial a una altra que incloga treball a distància, no seran causes justificatives d'acomiadament ni de la modificació substancial de les condicions de treball.

Les persones que treballen a distància des de l'inici de la relació laboral durant la totalitat de la seua jornada tindran prioritat per a ocupar llocs de treball que es realitzen totalment o parcialment de manera presencial, per la qual cosa l'empresa haurà d'informar de les vacants disponibles.

Tindran dret a la formació en termes equivalents als treballadors presencials; a la promoció professional; a la desconnexió digital; al dret a la intimitat i protecció de dades; a la seguretat i salut en el treball, i a rebre de l'empresa els mitjans adequats per a desenvolupar la seua activitat.

Aquesta nova llei seria aplicable a les relacions laborals vigents que estigueren regulades, amb anterioritat a la seua publicació, per acords o convenis col·lectius des del moment en el qual aquests perderen la seua vigència.

En el cas que aquests acords i convenis no establisquen un termini de duració, la norma serà aplicable íntegrament una vegada transcorregut un any des de la seua publicació en el BOE, llevat que les parts acorden un termini superior, com a màxim de tres anys.

En cap cas, l'aplicació de la norma podrà tindre com a conseqüència la compensació, absorció o desaparició dels drets o condicions més beneficioses que anaren gaudint les persones que treballaven a distància abans de la nova llei.

Destacats