25n
25N
25N

Sanitat avança en el rastreig dels contactes per coronavirus

Una aplicació avisarà a l’usuari en cas que detecte que ha estat més de 15 minuts a menys de dos metres amb un positiu

Sanitat avança en el rastreig dels contactes per coronavirus
12/08/2020 -

Ja està disponible per a descarregar la nova aplicació mòbil Radar COVID, tant per a iOS com per a Android, que rastrejarà la xarxa de contactes que haja tingut una persona que haja donat positiu en Coronavirus. L’app, que es va llançar dilluns passat 10 d’agost, ha sigut desenvolupada pel Ministeri de Sanitat a partir del desenvolupament d’Apple i Google que permet el rastreig de contagis a través de Bluetooth. No obstant això, no tots podran utilitzar-la abans del 15 de setembre. Com funciona i per a què serveix el radar mòbil? T’ho expliquem.

Què és l’app Radar COVID

Aquesta aplicació facilita el rastreig de contactes per a així poder traçar els brots de Coronavirus. L’app ha passat setmanes en un programa pilot i, des del Govern, asseguren que ja ha superat els controls.

Radar COVID serveix per a determinar si una persona ha estat prop d’una altra contagiada un temps mínim de 15 minuts a una distància de dos metres.

Com funciona l’aplicació de rastreig de Covid-19?

Aquesta app funciona a través del Bluetooth del mòbil. Cada vegada que dos dispositius estan a menys de dos metres de distància, s’assigna a cada telèfon un codi aleatori, aparellant a tots dos dispositius i guardant la informació.

L’avantatge d’aquest procediment és que a través de les ones, es pot mesurar la distància. Només en cas d’estar molt a prop, es procedirà a l’aparellament. En cas que una persona passe més de 15 minuts a menys d’un metre i mig d’una altra, i la segona done positiu en Covid 19, el servei li enviarà al primer una notificació per a avisar de l’exposició al virus.

En cas que s’envie, el servei mai compartirà la identitat de la persona que ha patit la infecció, atés que, com hem dit, Radar Covid no recull dades personals de cap mena. “Enviant el teu diagnòstic en Covid-19 estàs contribuint a detenir la propagació del virus. Gràcies per ajudar-nos a cuidar als altres. La teua informació està segura i serà tractada anònimament”, afirma l’aplicació en aquesta pàgina.

Puc utilitzar-la ja?

De moment, ja s’ha implantat a Canàries una versió provisional. Progressivament, fins al 15 de setembre, seran les comunitats autònomes els qui decidisquen activar o no els protocols d’actuació mitjançant l’app. De moment, la Comunitat Valenciana ha dit que està “valorant la seua implantació”. El que sí que es pot fer és descarregar l’app independentment de si està activada o no.

Com sap l’app si he donat positiu en Coronavirus en una PCR?

La persona que haja donat positiu pot indicar-ho de manera voluntària en l’app mitjançant un codi adjunt al seu PCR. En eixe moment l’aplicació avisarà a tots els contactes que han sigut aparellats amb el mòbil de la persona positiva perquè es facen PCR o guarden quarantena. En el futur està previst que les comunitats autònomes siguen les que bolquen eixos codis de PCR positiva en la base de dades de l’app.

La meua privacitat està fora de perill amb aquesta app?

L’app no guardarà cap dada personal, ni noms, ni ubicacions, ja que no utilitza la geolocalització GPS i simplement memoritza el codi aleatori, protegint així la privacitat dels usuaris.

De moment és un pas, però gràcies a aquesta app i als rastrejadors s’està intentant frenar l’expansió del Coronavirus. Les autoritats han assegurat que Radar COVID té la capacitat d’avisar en menys de 24 hores a tots els contactes d’un positiu per Covid-19 sense necessitat de recórrer a entrevistes personals i descartant possibles fallades de memòria en les persones, per tant, és el més efectiu hui dia. Els contactes es guarden durant 15 dies en l’aplicació, la qual cosa dura el període d’incubació de la malaltia.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

12 − quatre =