25n
25N
25N

L’Ajuntament dóna suport als familiars de les víctimes afusellades a Llíria durant la postguerra

El consistori pretén construir un monòlit en record dels 112 afusellats al cementeri edetà

L’Ajuntament dóna suport als familiars de les víctimes afusellades a Llíria durant la postguerra
24/10/2018 -

L’alcalde de Llíria, Manolo Civera, ha assistit a l’acte de presentació de l’Associació de familiars i víctimes del franquisme “Cementeri de Llíria”, que s’ha celebrat este matí al cementeri de la localitat. Esta associació perseguix localitzar i exhumar la fossa comuna, on es van enterrar 112 persones afusellades durant la postguerra espanyola.

L’acte de presentació de l’associació ha coincidit amb el 79 aniversari dels afusellaments del 24 d’octubre de 1939. A més del primer edil, han estat presents el president de l’associació del “Cementeri de Llíria” Sergio García, el coordinador del Grup per la Recuperació de la Memòria Històrica a València Matías Alonso, així com els familiars d’algunes de les víctimes, que portaven fotografies dels difunts.

Durant el matí, els presents han visitat la zona on se sospita que es troba la fossa comuna de Llíria i, també, la ubicació on es van produir els afusellaments, junt a l’actual mur exterior del cementeri edetà.

Segons l’alcalde Manolo Civera, “l’Ajuntament de Llíria brindarà les ferramentes necessàries a l’associació, amb l’objectiu de garantir el dret de totes les persones a tindre un soterrament amb dignitat. Les institucions tenim la obligació de restablir la normalitat i fer possible que la societat conega la nostra història per aprendre dels errors del passat”.

Baix esta premissa, el consistori edetà té la intenció de construir un monòlit en record de les víctimes, en què figuren els noms de tots els afusellats i la data de la seua mort. Estes persones van ser assassinades durant les quinze jornades d’afusellament que es van realitzar al cementeri de la capital del Camp de Túria, entre el 15 d’abril del 1939 i el 15 d’abril del 1940.

S’estima que hi ha 112 persones afusellades a la fossa comuna del cementeri de Llíria, la segona més gran de tota València per darrere de la del cementeri de Paterna. Les víctimes de la fossa comú de Llíria provenien de diferents pobles de la comarca del Camp de Túria i d’altres localitats d’Els Serrans i l’Horta.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 4 =

museo etnologia
ficcions 2019-2020