25n
25N
25N

Aposta per la prevenció, l'atenció i l'elaboració d'estudis estadístics en la Jornada sobre l'Abús Sexual Infantil de Paiporta

Aposta per la prevenció, l'atenció i l'elaboració d'estudis estadístics en la Jornada sobre l'Abús Sexual Infantil de Paiporta
17/11/2016 -

La Jornada sobre l’Abús Sexual Infantil celebrada aquest dimecres a Paiporta s’ha convertit en una reivindicació de col·lectius, associacions, professionals, responsables polítics i públic en general per la prevenció, l’atenció a les víctimes i l’elaboració d’estudis estadístics fiables per tal d’eradicar una xacra social que encara està, en molts casos, amagada. La jornada estava emmarcada en les activitats de la conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha impulsat amb motiu del Dia Universal de la Infància, que se celebra el proper 20 de novembre.

Al llarg de tot el matí d’este dimecres, cinc associacions han presentat els seus projectes, centrats en diferents perspectives a l’hora de tractar aquest problema. L’Institut d’Investigació Polibenestar de la Universitat de València, l’Associació Centro de Asistencia a Víctimas de Abusos Sexuales (CAVAS), l’Associació Contra els Abusos Sexuals en la Infància (ACASI) de Paiporta, i l’Institut ESPILL, així com el testimoni personal de Mila Díaz, han teixit un relat sobre l’estat del tractaments a víctimes dels abusos, així com també als perpetradors. L’acte ha comptat amb l’assistència d’un centenar de professionals que atenen a les víctimes a diferents nivell en l’Administració, educadores i educadors, i públic en general.

A més, han assistit el secretari autonòmic d’Inclusió i de l’Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez, la directora general d’Infància i Adolescència, Rosa Molero, ambdós de la conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, l’alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, i la regidora de Benestar Social de la localitat, Maribel Albalat.

En la seua intervenció, Alberto Ibáñez ha apostat per “empoderar els xiquets i xiquetes a través de la seua participació en la vida pública”. Elles i ells, segons ha comentat en la inauguració, “són subjectes de dret, no objectes”, en el sentit que “encara es pensa que són propietat dels adults” i, segons ha explicat, “no ho són”.

Ibáñez ha animat a l’audiència a trencar “els marcs de dominació” que s’estableixen a partir d’aquesta premisa, i ha posat sobre la taula el Pacte Autonòmic Per la Infància i la creació de l’Agència de la Infància i l’Adolescència, aprovada per unanimitat en Les Corts, com “un fet rellevant, perquè la realitat de la infància és diversa, plural, i es troba amb dificultats per incidir en la vida pública”, i “aquest instrument servirà per escoltar-les”.

El secretari autonòmic ha apostat per “construir relacions personals lliures i saludables” amb els i les menors com a mètode per combatre els abusos sexuals, i també ha indicat que el camí és “construir noves masculinitats front a la masculinitat hegemònica basada en valors com la virilitat, vinculada a l’agressivitat i la competència; la cultura de la mediació i el diàleg, la intervenció comunitària, la recuperació de l’espai públic; intervindre en mitjans i publicitat, que continua cosificant xiquetes i xiquets, i promoure l’educació no formal per combatre l’aïllament social”.
L’alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, ha comentat en la inauguració que “les institucions, la societat en el seu conjunt, hem de posar tots els mitjans i mecanismes possibles per protegir els nostres infants”. Martín ha qualificat els abusos sexuals com un fenomen que “encara és tabú a la societat”, al temps que ha apostat per “trencar el silenci entorn als abusos”. Així mateix, ha subratllat que són les xiquetes les que pateixen aquesta violència majoritàriament, i que “la discrminació cap a les dones comença des de ben prompte”.

La directora general d’Infància i Adolescència, Rosa Molero, ha explicat en la cloenda que “la falta de dades estadístiques és un mecanisme més d’invisibilització del problema”, i que aquestes són essencials per orientar les polítiques socials a aplicar. Molero ha apostat per aplicar mesures que “acompanyen l’esperit creador dels professionals” que atenen aquesta problemàtica, i ha posat l’accent en la necessitat d’aprofundir el treball de prevenció, encara que ha reconegut que “la protecció a les víctimes se’ns menja”.

La regidora de Benestar Social de Paiporta, Maribel Albalat, per la seua banda, ha qualificat com “una responsabilitat col·lectiva de tota la societat” la lluita contra els abusos sexuals a menors, un tema que “encara és tabú com ho era, anys enrere, el maltractament a les dones”. Albalat ha coincidit amb el sentiment general de la necessitat de fer un estudi estadístic fiable per orientar les polítiques de lluita contra els abusos.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

7 + 2 =