25n
25N
25N

Anticorrupció reclama expedients adjudicats a Francis Puig pel Consell i Barcelona per a veure la seua compatibilitat

Anticorrupció reclama expedients adjudicats a Francis Puig pel Consell i Barcelona per a veure la seua compatibilitat
19/06/2020 -

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat al Jutjat d’Instrucció número 4 de València que recapte diversos expedients adjudicats a mercantils de l’empresari Francis Puig, germà del president de la Generalitat, Ximo Puig, i els seus socis, els Adell Bover, per part del Consell i de la Diputació de Barcelona per a estudiar la compatibilitat de les subvencions i els imports atorgats.

Així consta en l’escrit, consultat per Europa Press, que ha dirigit el ministeri públic al jutjat que investiga un presumpte frau en ajudes al foment del valencià després d’una querella del PP.

La fiscal realitza aquest requeriment després de l’ampliació de la querella dels ‘populars’ en una causa que es dirigeix contra Francis Puig, responsable de les empreses Comunicació dels Ports i Mas Mut Produccions, i Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística, per les ajudes al foment del valencià.

Així, el ministeri públic demana al jutge que recapte una còpia dels expedients dels contractes adjudicats durant els anys 2015 a 2019 a Comunicacions dels Ports, productora de Francis Puig, des de la mercantil pública Xarxa Audiovisual Local SL, dependent de la Diputació de Barcelona.

A més, requereix la Direcció General d’Ocupació i Formació de la Generalitat Valenciana una còpia dels expedients corresponents a les subvencions del Programa de foment de la contractació indefinida de persones joves qualificades (Avalem Joves), en el marc del Sistema Nacional de Garantia Juvenil, així com del Programa de foment de conversió a indefinit dels contractes temporals de determinats col·lectius vulnerables atorgats en el mateix període de temps a Mas Mut Produccions SL, Comunicacions dels Ports, Kriol Produccions SL i Canal Maestrat SL.

Finalment, reclama a la Tresoreria de la Seguretat Social que remeta els empleats que constaven donats d’alta en aquestes últimes societats durant els exercicis 2015 a 2019.

En el seu escrit, la fiscal justifica aquestes peticions en la necessitat de calcular l’import total de les subvencions concedides per a estudiar la seua legalitat, així com la seua compatibilitat en relació amb els conceptes.

La fiscal detalla en el seu escrit contractes i imports adjudicats a l’empresa Nord-Comunicacions dels Ports des de Xarxa Audiovisual Local publicats en el portal de Transparència. Així, en 2016 va resultar adjudicatària de contractes per 25.846 euros; en 2017 de 53.508; i en 2018 de 68.460 euros.

LA CAUSA

La causa es va iniciar arran d’una querella interposada pel PP contra Francis Puig, responsable de les empreses Comunicació dels Ports i Mas Mut Produccions, i Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística, per les ajudes al foment del valencià.

En total, ha presentat fins a tres ampliacions de querella. En la inicial s’al·ludia al fet que Comunicació dels Ports i Mas Mut Produccions van rebre ajudes al foment del valencià –més de 400.000 euros en subvencions des de 2015– “sense cap mena de control”.

Amb posterioritat, la va ampliar a les ajudes a mitjans de comunicació vinculats a Enrique Juan Adell Bover, la família dels quals és propietària de diverses empreses receptores de subvencions i a qui situen com a “soci” de Francis Puig. El PP els acusa d’utilitzar un entramat empresarial per a defraudar 1.215.396 euros a diverses administracions i situa el frau global en uns 2 milions d’euros.

En la tercera i última ampliació, el PP feia referència al fet que les empreses de Francis Puig van poder rebre diners de subvencions donades per la Diputació de Barcelona –Comunicacions Els Ports hauria obtingut 150.000 euros de la diputació a través de Xarxa Audiovisual Local S.L.–.

El jutge va obrir una investigació i tenia previst prendre declaració en qualitat d’investigats a Puig i a Trenzano al desembre, però finalment es van suspendre els interrogatoris a petició d’Anticorrupció, que va demanar la pràctica de noves diligències.

De moment en aquesta causa s’investiga la presumpta comissió de quatre delictes de frau de subvencions pels responsables de Mas Mut Produccions S.L i Comunicació dels Ports de les anualitats 2015, 2016, 2017 i 2018. La investigació tracta de determinar si els imports concedits per Generalitat valenciana i catalana van ser destinats a sufragar les activitats subvencionades, és a dir, si van ser emprats en el foment de les llengües co-oficials en aquests territoris en els mitjans de comunicació.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset + 3 =