Oltra: "En el primer any de vida del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere s'ha aconseguit que el 76% de les mesures estiguen en marxa"

Guardar

FOTO_PACTE_2
FOTO_PACTE_2

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que, en el primer any del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, "s'ha aconseguit que el 76% de les mesures proposades estiguen ja en marxa", la qual cosa suposa un resultat "molt satisfactori", ja que té un termini de compliment de 5 anys.

Oltra ha presidit a Alacant la reunió amb la qual s'ha commemorat el primer aniversari d'un acord que aglutina a un total de 63 entitats de l'àmbit social, polític i empresarial, i que ha sigut el primer d'aquestes característiques en el qual el compromís en la lluita contra la violència masclista no ha sigut assumit únicament per les administracions sinó pel conjunt de la societat.

En aquest sentit, ha reivindicat el Pacte com "una eina de lluita contra la violència masclista i de transformació cap a un paradigma de societat feminista" i que, en el cas del Consell, ha servit per a agilitar l'execució de "moltes mesures i accions" encaminades a lluitar contra el masclisme.

La vicepresidenta ha ressaltat també el fet que el Pacte es plantejara des del principi com un acord obert al conjunt de la societat, per al que es va engegar una web, consultar ací, perquè qualsevol persona o entitat puga assumir els seus propis compromisos en aquesta lluita contra el masclisme. En aquest primer any un total de 7.661 particulars i 740 entitats han subscrit l'acord.

En aquest sentit, ha incidit que el Pacte és un acord que està "viu" i com tal "ha de seguir creixent en els pròxims anys".

Compliment del Pacte

El Pacte, un document format per 5 línies estratègiques, dividides en 21 objectius amb 293 mesures, té un termini d'execució de 5 anys, ha explicat la vicepresidenta, qui s'ha mostrat satisfeta amb el fet que en el primer any d'aplicació ja s'haja aconseguit un grau de compliment del 42%, amb un total de 123 mesures ja executades (55 en execució permanent i 68 realitzades) i 100 en procés.

"Entre les mesures realitzades i d'execució permanent aconseguim el 42%, i si vam sumar les mesures en procés el 76%, i només un 24% queden pendents d'abordar", ha especificat la vicepresidenta, qui ha puntualitzat que tenint en compte que el Pacte té un termini d'execució de 5 anys, s'ha superat el grau d'execució del 20% previst per a aquest primer any.

Aquest acord, ha defensat, ha suposat un pas molt important en el reconeixement de la violència masclista com una qüestió que va més enllà de les quatre parets de la casa en la qual ocorren les agressions i que transcendeix al conjunt de la societat i, en aquest sentit, ha destacat l'execució de mesures com l'equiparació de les indemnitzacions per assassinat masclista, amb les quals s'equipara a les víctimes amb les de la resta de terrorismes.

"Més enllà de l'increment de la dotació econòmica de 6.000 fins a 75.000 euros, aquesta equiparació serveix per a conceptualitzar la violència masclista com un conflicte polític", ha explicat Oltra, qui ha destacat que la Comunitat Valenciana és l'única regió europea que compta amb aquest reconeixement.

La vicepresidenta ha explicat 0que amb aqueix mateix objectiu de transcendir l'àmbit del domèstic i implicar al conjunt de la societat, el Consell ha engegat un pla director de coeducació en les aules per a treballar des d'edats primerenques, "l'eliminació de les desigualtats i discriminacions per raó de gènere i fomentar noves formes de relacionar-se més saludables i igualitàries".

En enguany el Consell també ha engegat mesurades com l'aprovació de la renda valenciana d'inclusió social, el reconeixement de les famílies en situació de monoparentallitat o l'accés prioritari a les escoles infantils de 0 a 3 anys, totes elles encaminades a "garantir la igualtat d'oportunitats a les dones supervivents i a les seues filles i fills".

En aquest àmbit de suport a les dones víctimes de violència masclista, la vicepresidenta també ha citat l'engegada d'ajudes en el plànol escolar i acadèmic per als seus fills i filles, la incorporació de la figura de la psicòloga infantil en els centres d'atenció Dona 24 hores, o la possibilitat que les treballadores públiques víctimes de violència masclista puguen sol·licitar un trasllat en l'administració.

Oltra ha destacat que garantir la transició de les víctimes cap a una vida independent és fonamental, i ha ressaltat en aquest sentit l'ampliació del parc públic d'habitatge i l'increment del lloguer social dirigit a aquest col·lectiu, així com la creació d'una xarxa de punts Servef d'atenció especialitzada per a aquestes dones.

Així mateix, ha destacat mesures de prevenció com la realització d'un garbellat universal per a la detecció primerenca i l'atenció de la violència masclista en dones majors de 14 anys, l'elaboració d'un protocol contra la mutilació genital femenina, la creació de Punts Violeta en els festivals de música per a garantir "espais d'oci nocturn més segurs i lliures de violència masclista" o l'elaboració d'un decàleg per a festes populars amb perspectiva de gènere.

La vicepresidenta ha incidit que el compromís del Consell en la lluita contra la violència masclista també ha tingut un vessant econòmic amb l'ampliació de la partida específica destinada a lluitar contra ella fins als prop de 13 milions d'euros, "assumint així la demanda de les entitats feministes", ha ressaltat.

L'eliminació de la publicitat institucional en aquells mitjans de comunicació que incloguen anuncis de prostitució, l'engegada d'un programa d'intervenció social amb homes agressors o l'aprovació d'una llei de coordinació de les policies locals que inclou una reserva del 30% per a dones són unes altres de les mesures que ha citat Oltra en el procés de construcció d'una societat "més inclusiva, i per tant, més lliure i segura".

Arxivat a:

Destacats