Àngels Gregori rep el Premi de Poesia Vicent Andrés Estellés de Burjassot

Guardar

angels_gregori_burjassot
angels_gregori_burjassot

Divendres passat 1 de juny, l’Antic Mercat de Burjassot va tornar a ser l’escenari perfecte per a la celebració del lliurament del Premi de Poesia Vicent Andrés Estellés, corresponent a la seua edició de 2017. Amb una folgada presència d’alts càrrecs institucionals, personalitats de la cultura valenciana i nombrosos representants d’associacions i entitats locals, l’Ajuntament de Burjassot va tornar a retre homenatge al gran poeta que va nàixer a escassos metres d’aqueix antic Mercat i que està considerat com una de les figures poètiques capitals del segle XX i gran renovador de la poesia contemporània en valencià.

L’any en què s’han complit 25 anys de la seua mort, l’Ajuntament de Burjassot, des de l’Institut Municipal de Cultura i Joventut, va organitzar una cerimònia molt íntima i molt pròxima a totes les persones convidades, creant un ambient en el qual va tindre molt a veure Albert Ortega, “Bertomeu”, el cantautor valencià d’Alberic, que va eixir a l’escenari per a captivar al públic, amb la seua veu i la seua guitarra, instruments dels quals es va servir, de manera exquisida i elegant, per a interpretar diferents poemes musicats d’Estellés, que formen part dels seus treballs “Estellés infinit” i “Collita i llaurador”.

Amb el públic en la butxaca, després de la seua interpretació de “Els amants”, la música de Bertomeu va donar pas al moment clau de la nit. El moment en el qual l’alcalde de Burjassot, Rafa García, va demanar la presència en l’escenari de la guanyadora del Premi de Poesia Vicent Andrés Estellés 2017. Així ho va fer Àngels Gregori, orgullosa de rebre la Sitja d’Honor de l’Ajuntament, per part de l’alcalde.

En la seua intervenció, la jove d’Oliva, responsable del Festival de Poesia que anualment se celebra en la seua ciutat natal, va justificar el germen de “Quan els grans arbres cauen”, poemari guanyador, en moments personals de foscor i pessimisme, revertits ara en una immensa alegria, en haver aconseguit guanyar aquest prestigiós certamen poètic. A més, Àngels va explicar, amb orgull, que no era aquesta la primera vegada que l’autora ho intentava amb el premi Estellés i tampoc la primera vegada que ho guanyava. La seua primera vegada va ser quan tenia díhuit anys i va guanyar el primer premi de l’III Concurs de Poesia Juvenil Vicent Andrés Estellés de Burjassot, amb el seu poema “La dansa de l’enyor”. Passats els anys, Àngels tornava a Burjassot, com reconeguda poeta valenciana, per a rebre aquest prestigiós guardó.

En la segona part de la cerimònia, la poesia d’Estellés es va unir amb l’univers de les Arts Plàstiques, amb la presentació de “Plensa/ Estellés-L’Hotel París” un poemari dissenyat i elaborat per l’escultor Jaume Plensa, a partir del poemari “L’Hotel París”, del que l’escultor va quedar captivat des de la seua joventut. Més de trenta anys després, Plensa ha tret a la llum aquesta obra d’art, una obra de bibliòfil de “L’Hotel París”, en la qual Plensa, servint-se del coure, ha creat una sèrie de pàgines metàl·liques, on els versos d’Estellés van acompanyats de les seues pròpies imatges.

Davant el suggeriment realitzat per la família del poeta, en la figura dels seus fills, Carmina i Vicent, l’Enciclopèdia Catalana, responsable de l’edició d’aquest llibre tan especial, a través del seu segell Enciclopèdia Art, ha volgut obsequiar al poble de Burjassot amb un exemplar de “Plensa/ Estellés-L’ Hotel París” perquè, a partir d’ara, puga ser contemplada i gaudida per tots els veïns i les veïnes del poble, en la Biblioteca Municipal. Així, en el perfecte context d’aquesta vetlada literària, va ser la filla major de Vicent Andrés Estellés, Carmina, qui va fer el lliurament simbòlic d’aquest valuós obsequi al president de l’Institut Municipal de Cultura i Juventut de Burjassot i alcalde de Burjassot, Rafa García.

Editat per l’Enciclopèdia Catalana, a través del seu nou segell, Enciclopèdia Art, aquesta joia esculpida a partir dels potents textos d’Estellés conté un gravat, 23 díptics i sis tríptics de paper fabricat artesanalment, a més de sis planxes de coure fotogravades. Tot aquest material artístic va dins d’una estoig de coure dissenyat també per Plensa, amb versos d’Estellés.

Tots els presents van poder contemplar aquesta obra d’art que, durant tota la cerimònia, va estar exposada a l’entrada de l’antic Mercat Municipal.

Destacats