25n
25N
25N

L'anàlisi d'aigües residuals permetrà la detecció de la Covid-19 per barris

S’està mostrejant per seccions més xicotetes de la ciutat per a focalitzar futures accions

L'anàlisi d'aigües residuals permetrà la detecció de la Covid-19 per barris
26/05/2020 -

València arranca un projecte per a la detecció precoç de la Covid-19 a través de l’anàlisi de les aigües residuals. Un projecte pioner que arranca a la capital valenciana, però que s’estendrà per tota la Comunitat Valenciana, així com a altres regions mediterrànies. De fet, des de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ja s’ha traslladat els detalls del projecte a representants de França, Itàlia, Grècia o el Marroc amb l’objectiu de crear una xarxa conjunta d’investigació i compartir dades per a la ràpida detecció del coronavirus.

El Laboratori de Qualitat i Control d’Aigües de Global Omnium, juntament amb el CSIC i la Generalitat Valenciana han signat un conveni per a tirar avant aquest projecte, que serà finançat dins dels 41 projectes seleccionats en la crida a la innovació i investigació de la Generalitat Valenciana. València Extra ha parlat amb Gloria Sánchez, responsable de la investigació del CSIC, que ens ha explicat més detalls sobre el seu funcionament i els seus avantatges per a contenir el virus.

“Ja teníem evidències que el virus SARS-COV2 es detectava en les aigües residuals abans que es produïren casos declarats. De fet, es va detectar en l’aeroport d’Holanda i, al març, nosaltres el comprovàrem després d’analitzar mostres en la planta depuradora de Múrcia. Nosaltres ja utilitzàvem aquest procediment per a detectar un altre tipus de virus en les aigües residuals; comprovàrem que tenia validesa per a la Covid-19; i decidirem posar en marxa el projecte perquè resultarà molt beneficiós per a controlar l’evolució de la pandèmia”.

Tal com conta Gloria Sánchez, “analitzàrem les mostres del 12 de febrer i van donar negatives, però a partir del 24 de febrer ja van començar a assenyalar la presència del virus, i van anar augmentant a mesura que van anar passant els dies”. D’aquesta manera, amb la posada en marxa d’aquest projecte es podrà actuar amb una major rapidesa i, fins i tot, optimitzar els recursos “de cara a aquesta segona onada de contagis que es preveu per a la tardor”.

“Els casos clínics es coneixen quan la persona presenta símptomes, però també hi ha un percentatge de la població que són asimptomàtics”, explica. “No obstant això, amb l’anàlisi de les aigües residuals ens permet detectar la presència del virus abans fins i tot que les persones experimenten els símptomes perquè en eixe cas, i també en el cas de les persones asimptomàtiques, sí que es pot detectar a través de la femta”.

Així, és necessari coordinar totes les investigacions perquè la informació “arribe a temps real a les autoritats sanitàries i que puguen actuar amb major rapidesa i eficiència”. I és que els avantatges que ofereix aquest projecte pioner són molt importants. “Ens permetrà tindre informació focalitzada per barris. D’aquesta manera, permetrà a Sanitat fer proves PCR, decretar confinament o posar en marxa qualsevol altre tipus de mesures en zones concretes de la ciutat”.

Aquest projecte ja està mostrejant a nivell de clavegueram i per seccions més xicotetes per a detectar la presència del virus en zones més fitades. Així i tot, Gloria Sánchez ha volgut deixar clar que es treballa amb “material genètic en mostres no tractades d’aigua, és a dir, el virus no es transmet per l’aigua, sinó que el que s’analitza són les aigües residuals, la femta”. Sens dubte, un projecte essencial que contribuirà a la contenció d’un possible nou rebrot de la Covid-19.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

9 − cinc =

CCCC
torrent