Ana María Julián: "Volem que la ciutat siga educadora en el seu conjunt"

Entrevista amb la Regidora d’Educació de Mislata.

Guardar

entrevista Ana María Julián
entrevista Ana María Julián

Actualment, Mislata es troba en l'avantguarda de l'educació, les pedagogies innovadores i la formació de docents per al tracte amb els seus alumnes. Cada setmana, naix una nova iniciativa: des d'horts urbans fins a tallers de lightpainting, entre molts altres.

Parlem amb Ana María Julián, regidora d'Educació, qui ens va parlar de nous projectes i el futur d'una Ciutat Educadora que li fa honor a la seua categoria.

Mislata ha apostat per les noves pedagogies i els tallers per a docents i xiquets. Com porten esta realitat? És educar una de les prioritats de l'Ajuntament?

Mislata és Ciutat Educadora des de fa més de dues dècades i una de les premisses per a ser-ho com correspon és entendre que l'educació és cosa de tots, i que l'educació no solament es genera en les escoles, sinó que també en altres estaments.

Fa ja un temps que véiem que els claustres de professors estaven preocupats per implementar noves pedagogies en les aules i, fruit d'eixa necessitat, hem considerat que estos cursos podien ajudar. Finalmente, tot el que siga formació en pedagogies innovadores per al professorat repercutirà en pedagogies més innovadores per als alumnes.

Llavors ens vam veure amb la directora del Cefire d'Infantil este Nadal, i considerem que era interessant tancar tres cursos en el nostre municipi. És a dir, donar l'oportunitat al professorat no perquè solament puguen accedir a la formació en els seus centres, sinó perquè també vegen que en el municipi hi ha una implicació en açò.

En La Fàbrica impartirem els tres cursos. Van començar ara al gener, un altre al març i al maig o juny.

L'educació engloba la majoria de les activitats de Mislata: horts urbans, lighpainting, fotografia digital. Com influeix açò en la vida quotidiana de la seua població?

Estos cursos van dirigits a professors. El que nosaltres volem és que la ciutat siga educadora en el seu conjunt, així "disparem" les nostres activitats als diferents sectors. El 10 de febrer comença l'Escola de Famílies, és a dir, formació per a les famílies en diferents temes. Tenim en marxa altres cursos per a professors. En l'àmbit d'espais municipals també s'han generat nous espais educatius: nous horts urbans oferits als col·legis i els instituts, les activitats que es duen a terme des de cultura per als diferents centres.

Abordem l'educació no solament des de la Regidoria d'Educació, sinó que intentem tocar a tots els punts que creiem que poden educar. Els majors, per exemple, visiten les escoles i fan rondallaires i tallers. Tenim corresponsals juvenils que transmeten a la resta de xics les programacions que hi ha en el municipi, perquè participen.

El 10 de febrer s'inaugura l'Escola de Famílies. Quines dinàmiques vol implantar el projecte?El que pretenem amb l'Escola de Famílies és abordar diferents temes que tinguen interés per a les famílies que tenen alumnes escolaritzats des dels 0 anys, en les escoles infantils, fins als quals tenen als seus fills en batxillerats i fins i tot en la Universitat.

El que pretenem és també que això no es focalitze no solament en els xiquets de primària o de Batxillerat, sinó que aborde totes les etapes educatives, tant per als quals tenen fills en eixes etapes com para els que tindran, perquè un pare que té un xiquet de 2 anys pot estar interessat en una xarrada que va dirigit a primària perquè és el que viurà en un futur pròxim.

Els qui duen a terme el projecte no és solament un grup de persones, sinó que són varis: el gabinet psicopedagògic municipal, els educadors dels instituts, que són també municipals, les psicòlogues de Serveis Socials, i fins i tot gent coneguda com a Sonia Cervantes, la psicòloga de germà major. Intentem donar eixa visió general. Això tenim en marxa, tenim actuacions amb els xiquets, amb els pares, amb els professors. Al final és fer-ho des de tots els punts de vista.

El Centre Sociocultural La Fàbrica és l'espai per excel·lència si es tracta d'ensenyar i aprendre. En quina mesura ha ajudat a formar, divertir i identificar als seus visitants?

És un espai molt versàtil, pensat perquè puga ser polivalent. Això obri moltes possibilitats. Hi ha sales completament obertes en les quals es modifiquen els seus espais a necessitat, sales d'informàtica, una sala d'estudi, una sala de emprenedoria per a persones que recentment s'han titulat.

La Fàbrica està per a treballar de manera individual però també per a treballar en grups, perquè ens vam adonar que molts xics tenen dificultats per a reunir-se en les cases, llavors era necessari un espai on pogueren fer eixes coses.

És un lloc que conté molts espais, i alhora és versàtil, llavors permet que es puga canviar a necessitat al mateix temps que pretén acollir tot este tipus de xarrades i tallers. El que pretén és formar i col·laborar amb el ciutadà, des dels quals estudien als quals treballen.

Nous projectes per a Mislata?

De moment pretenem obrir els caps de setmana alguns patis de col·legis perquè siguen espais dinàmics amb materials de joc. Així, les famílies poden jugar amb els seus fills a un espai segur.

Destacats