25n
25N
25N

L'ampliació nord del Port podria entrar en conflicte amb la legislació de Ports de l'Estat

Segons la Comissió Ciutat-Port el nou projecte necessita una nova delimitació d’espais i usos portuaris, previ informe ambiental

L'ampliació nord del Port podria entrar en conflicte amb la legislació de Ports de l'Estat
05/11/2019 -

La modificació del projecte original del Port de València respecte a l’ampliació nord, que contempla ara el farciment d’una gran zona de terra, destrucció d’un dic i allargar un altre, modifica qüestions no contemplades en la seua pròpia documentació. Segons denúncia la Comissió Ciutat-Port, l’Autoritat Portuària de València (APV) avança en el procés d’adjudicació sense la corresponent aprovació de Ports de l’Estat que, consideren, és necessària.

Segons l’Article 8 del Text Refós de la Llei de Ports de l’Estat i de la Marina Mercant (TRLPEMM), els ports no hauran de realitzar una actualització de la Delimitació d’Espais Portuaris “sempre que es realitzen dins de la zona de servei del port”, tal com han d’estar contemplades. Un cas que s’adequaria a la demolició del dic, però, segons asseguren, no a allargar un altre 505 metres.

“La realització de noves obres d’infraestructures […] que suposen una modificació significativa dels seus límits físics exteriors en el costat marítim, requerirà la prèvia aprovació d’un Pla Director d’Infraestructures del Port”, assenyala l’Article 54 del mateix text. Per això, Antonio Montiel, advocat de la Comissió, assenyala la “contradicció” entre l’APV i Ports de l’Estat, en entendre que contradiu aquesta legislació.

Montiel apunta que la nova obra “no està emparada” en la legislació, perquè l’última Delimitació d’Espais Portuaris d’octubre de 2014 no recull aquests canvis en el projecte. Seria necessària, apunta, un nou Pla Director d’Infraestructures i, si escau, una nova Delimitació d’Usos i Espais Portuaris. Uns processos que conservarien, en si, la seua pròpia avaluació ambiental.

“Disfressa”

Segons la Comissió Ciutat-Port, l’APV “disfressa” com a “canvi de criteri” uns canvis “substancials” en el projecte d’ampliació nord del Port de València. La previsió d’emplenar una gran esplanada amb un augment de dragatges, “dinamitar” un dic i allargar un altre suposa, al seu judici, canvis suficients per a reclamar una nova Declaració d’Impacte Ambiental.

Per això, han enviat al Ministeri de Foment i a Ports de l’Estat unes al·legacions sobre el procés, que creuen que només per “prudència” ja deurien pausar-se “abans que siga irreversible“. També han enviat un altre a la Conselleria de Medi Ambient, de Mireia Mollà, per a instar que reclamen dita DIA. En cas de no ser escoltats, avisen, aniran als tribunals.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 3 =

mercat medieval ontinyent